Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Spelar det någon roll om det ligger högt i kalcium? Jag har bara hört att det är dåligt för hållbarheten och utvecklingen om det är för lite kalcium i förhållande till fosfor.Kan göra ett tillägg, jag kör också helst rena råvaror men har haft svårt att få ihop en vettig balans då vi ligger högt i energi och kalcium, men behöver få upp fosforn och proteinet specifikt. Jag hade behövt ge typ, 1,5 kg havre för att få rätt balans och då skulle min häst explodera. Fosforkoncentratet är ett fint alternativ om det behövs.
På framför allt dräktiga djur vill du ha en vettig balans mellan Ca/P, det handlar väl om mineraliseringen av skelett och annat. Iaf mitt program piper rätt mycket om kvoten är fel. På icke dräktiga är jag inte lika noga.Spelar det någon roll om det ligger högt i kalcium? Jag har bara hört att det är dåligt för hållbarheten och utvecklingen om det är för lite kalcium i förhållande till fosfor.
Men det är ju brist på kalcium i förhållande till fosfor som är negativt för skelettet. Överskott av kalcium kissar de väl ut?På framför allt dräktiga djur vill du ha en vettig balans mellan Ca/P, det handlar väl om mineraliseringen av skelett och annat. Iaf mitt program piper rätt mycket om kvoten är fel. På icke dräktiga är jag inte lika noga.
En häst har en bra förmåga att göra sig av med mineralöverskott. Det är enbart järn som de inte kan göra sig av med vid ett överskott men att balansen är rätt är viktigt eftersom obalans förändrar upptaget. En mineral kan förhindra/försvåra att en annan mineral tas upp. Då kan det bli så att trots att mineralernas mängd uppfyller behovet var för sig så kan hästen ändå inte ta upp tillräckligt utan får en brist ändå. Det är därför kvoterna på mineralerna är viktiga. (Som jämförelse så kan man ju strunta i kvoten mellan protein och energi och bara se till att behoven uppfylls var för sig för individen men så fungerar det inte med mineraler.)Men det är ju brist på kalcium i förhållande till fosfor som är negativt för skelettet. Överskott av kalcium kissar de väl ut?
(Kanske iofs beror på hur hög kvoten blir!)
TinyWiny gav ett utmärkt svar. Väldigt förenklat kan man säga att vattenlösliga _vitaminer_ kommer ut med urinen medan de fettlösliga (ADEK) är mer känsliga för dosering då kroppen inte på egen hand gör sig av med överskottet. Precis som hon nämner kan ämnen som kombineras förbättra eller försämra upptaget (kaffe + järn eller c-vitamin+järn är ett exempel, e-vitamin och selen är ett annat), vilket kan göra att balansen rubbas.Men det är ju brist på kalcium i förhållande till fosfor som är negativt för skelettet. Överskott av kalcium kissar de väl ut?
(Kanske iofs beror på hur hög kvoten blir!)
En häst har en bra förmåga att göra sig av med mineralöverskott. Det är enbart järn som de inte kan göra sig av med vid ett överskott men att balansen är rätt är viktigt eftersom obalans förändrar upptaget. En mineral kan förhindra/försvåra att en annan mineral tas upp. Då kan det bli så att trots att mineralernas mängd uppfyller behovet var för sig så kan hästen ändå inte ta upp tillräckligt utan får en brist ändå. Det är därför kvoterna på mineralerna är viktiga. (Som jämförelse så kan man ju strunta i kvoten mellan protein och energi och bara se till att behoven uppfylls var för sig för individen men så fungerar det inte med mineraler.)
Ja jag vet att mineraler funkar på det sättet. Men det är ju också skillnad mellan olika mineraler vilka som rubbar upptag och inte och hur mkt som ska till för att det ska bli problem.TinyWiny gav ett utmärkt svar. Väldigt förenklat kan man säga att vattenlösliga _vitaminer_ kommer ut med urinen medan de fettlösliga (ADEK) är mer känsliga för dosering då kroppen inte på egen hand gör sig av med överskottet. Precis som hon nämner kan ämnen som kombineras förbättra eller försämra upptaget (kaffe + järn eller c-vitamin+järn är ett exempel, e-vitamin och selen är ett annat), vilket kan göra att balansen rubbas.
Som jag skrev är jag inte så kinkig med mina icke dräktiga djur, men när du kommer in i högdräktighet ställs högre krav på försörjning till fostret och då är det viktigt att kvoterna är rätt så att det inte blir en obalans.
Vad matar ni era dräktiga ston med de sista 3 månaderna?
vilket kraftfoder är att rekommendera?
Och vad är lönsammast ekonomiskt sett?
Jag utgår från en analys, sen stämmer jag av med stoet och ger utifrån hennes förutsättningar.Ni som har dräktiga ston. Räknar ni foderstat efter tabellerna eller efter hullet på stoet sista tre månaderna av dräktigheten?
Dvs ger ni efter tabell trotts att stoet är i bra hull med mindre mängd smrp och mj eller ökar ni upp oavsett hullet på stoet?
Ja analys förutsatte jag. Men utöver det.Jag utgår från en analys, sen stämmer jag av med stoet och ger utifrån hennes förutsättningar.
Ja, min med. Därför har jag analysen i bakhuvudet med mineraler främst, sen fodrar jag efter hull. Hon ligger aldrig på rätt nivåer av energi och protein som högdräktig, alltid under och ser ändå ut som en tunna.Ja analys förutsatte jag. Men utöver det.
Som mitt sto, hon skulle rulla fram om jag fodrade henne enligt tabell för högdräktigt sto...
Ja analys förutsatte jag. Men utöver det.
Som mitt sto, hon skulle rulla fram om jag fodrade henne enligt tabell för högdräktigt sto...
Absolut gör jag det. Är bara nyfiken på hur andra tänker. Som jag skrev så vet jag ju att hon kommer att bli på tok för överviktig om jag fodrar efter tabell och hon får ligga kvar på ungefär samma som nu. Lite extra protein sista månaden beroende på hur mycket hö hon orkar äta då.Men tabell fodrar man ju efter enbart första gången man har en ny häst? Sen lär man sig vad den hästen egentligen har för siffror och utgår från det istället. Så i ditt fall borde du ju veta vad som är rätt siffror utifrån vad hästen får i sig och hur hullet ser ut?
Mitt sto kommer knappt behöva nåt extra under dräktigheten, hon lär vara i gott hull efter bete hos hingsten och sen är det bara att hålla efter det fram till fölning. Vi snackar 1-2 kg extra hösilage bara.