Istället för kött till långkål och hasselbacks? (veganskt)

Araminta

Trådstartare
Sitter och gör lite julmiddagsplaner. Jag är löjligt förtjust i min familjs traditioner av långkål och hasselbackspotatis till julskinkan. Denna gång är det dock veganskt som gäller. Långkål och hasselbackspotatisen är inga problem. Frågan är vad man ersätter skinkan med?

Jag har betat mig igenom en hel del recept och produkter som ska likna kött men tycker aldrig att det blir speciellt bra. Vill därför helst ha något som fungerar i sin egen rätt, så att säga. Ultimat så hade man fått med sig senapen och sältan då den bryter så fint med grönkålen men ska undvika att köra fast i gamla spår. Går det att göra någon bönbiffsvariant kanske?

Vet att det finns en hel drös Bukefalister som är riktigt duktiga på mat, vore jättekul att höra era tankar :)
 
Jag har brukat förvälla tjocka skivor av rotselleri som jag sedan panerat och stekt, gott och alldeles för länge sedan jag gjorde det. Kan tänka mig att det passar ihop med kålen och hasselbackarna. :idea: :d
 
I vegetarisk mat ingår ofta animalier såsom ägg och mejeriprodukter. I vegan mat ingår inte sådant.

I lakto-ovo vegetarisk kost ingår mejeri och ägg. Men inte i vanlig vegetarisk kost, problemet är att inte ens restaurangpersonal vet att mjölk och ägg inte ingår i vegetariskt.

Vegetariskt har börjat glida mot betydelsen - utan kött.
 
problemet är att inte ens restaurangpersonal vet att mjölk och ägg inte ingår i vegetariskt.
Jodå, det vet vi men sällan våra kunder eftersom många faktiskt ifrågasätter när de får helt vegetariskt, så de flesta som jobbar på golvet frågar helt enkelt enkomt för att slippa gnälliga gäster, fast en del kanske tar det för givet att det är okej med ägg/fisk eftersom det "alltid" är så.

Vi i köket tillagar det vi får bong på, vi springer inte ut och dubbelkollar med gästerna utan litar på att vi får rätt info från servitriserna som tar beställningen, men lustigt nog är det alltid köket som får skit om servitrisen fuckat upp..
 
Det är väldigt förvirrande med begreppet vegetariskt tycker jag. Jag har träffat flera som kallar sig vegetarianer som äter mjölk, ägg och till och med fisk/skaldjur. Sen finns ju begreppet veganskt som känns klart och tydligt: Inget animaliskt alls! Då känns det naturligt att begreppet vegetariskt inte har samma definition.
 
Jag förbeställde vegansk mat nyss när vi skulle ut och äta.. När vi kom dit frågade servitrisen om räkor var okej... =S

För mig har, som nån annan också skrev, begreppet vegetariskt glidit till =inget kött. Sen kan vissa äta fisk, ägg och mjölk, det känns som om det varierar från person till person.

//r
 
Jag har länge helt ärligt trott att vegetarianer äter mjölk och ägg medan veganer inte äter något som kommer från djur. Att det liksom varit skillnaden mellan vegetarian och vegan. Sen har jag trott att det är vanligt bland vegetarianer att man äter fisk/skaldjur (inte alltid men att det är så pass vanligt att det är lönt att fråga om det).
 
Jag funderar på att prova göra en sk*nka av seitan eller en glutenfri variant på baljväxter. Det verkar vara lite meckigt men ser spännande ut!
Har fått inspiration från gruppen "Vad lagar du för veganmat idag?" på facebook, men om du är intresserad kan jag leta upp recepten där :)
 
Jag har faktiskt funderat på vilket ord som är "korrekt". Jag är 27 och såg begreppet lakto-ovo-vegetarian för första gången på Buke för något år sedan. Innan har vegetarian alltid inneburit "inga döda djur" medan vegan har varit inga animaliska produkter alls. Om vegetariskt tolkas i den striktare versionen, vad är då veganskt?

/Förvirrad allätare
 
Jag har faktiskt funderat på vilket ord som är "korrekt". Jag är 27 och såg begreppet lakto-ovo-vegetarian för första gången på Buke för något år sedan. Innan har vegetarian alltid inneburit "inga döda djur" medan vegan har varit inga animaliska produkter alls. Om vegetariskt tolkas i den striktare versionen, vad är då veganskt?

/Förvirrad allätare

Vegetarian är korrekt om man inte äter djur men äter mjölk och ägg. Vi går inte runt och säger att vi är lakto-ovo-vegetarianer, kanske gjorde de så på 70-talet men inte i dag. Är ändå ingen som brukar förstå vad det betyder. :p
Veganer äter inte produkter från levande djur heller och är ofta men inte alltid del av en politisk rörelse. De undviker läder, det gör oftast inte vegetarianer. Veganer är ofta mer "militanta" om man säger så även om många vegetarianer också har ett etisk och miljöpolitisk engagemang. Tex känner jag inga vegetarianer som väljer ägg från bur/inomhushöns eller mjölk som ej är ekologisk. Vegetarianer äter aldrig fisk, då är de inte vegetarianer! Fisk och skaldjur är också djur, fisk har ju kött. Blir lika irriterad varje gång någon påstår att nu har de blivit vegetarianer, men de äter fisk, skaldjur och kyckling! :banghead:
Det är inte konstigt att folk blir förvirrade.
Jag har varit vegetarian i 26 år. Skulle gärna varit vegan och har varit det tidigare, men tål nu inga andra proteinrika matvaror än ost och ägg så det går tyvärr inte.

Ang julskinkan så föredrar jag annan mat istället för köttsubstitut, dvs gör en annan god rätt istället för att försöka göra en vegansk skinka. :) Om du ändå vill ha något skinkliknande så kolla på substituten i frysdisken?
 
Om du ändå väljer att köra substitut så tycker jag att Astrid och Apornas julskinka är okej, annars är tzay väldigt gott det väljer jag alltid när jag äter hasselbackspotatis.
 
Sitter och gör lite julmiddagsplaner. Jag är löjligt förtjust i min familjs traditioner av långkål och hasselbackspotatis till julskinkan. Denna gång är det dock veganskt som gäller. Långkål och hasselbackspotatisen är inga problem. Frågan är vad man ersätter skinkan med?

Jag har betat mig igenom en hel del recept och produkter som ska likna kött men tycker aldrig att det blir speciellt bra. Vill därför helst ha något som fungerar i sin egen rätt, så att säga. Ultimat så hade man fått med sig senapen och sältan då den bryter så fint med grönkålen men ska undvika att köra fast i gamla spår. Går det att göra någon bönbiffsvariant kanske?

Vet att det finns en hel drös Bukefalister som är riktigt duktiga på mat, vore jättekul att höra era tankar :)
Jag hade kört antingen på rotselleri(som ju är väldigt umamirikt, precis som kött) eller seitan, som jag såg till att få in mycket smak i och sedan griljerade(?). Seitan är lite kul, tycker jag., man gör den själv och det går att smaksätta efter behag.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Valp 2025
  • Avels fråga
  • Hur är processen

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp