Sv: Islandshästfoder?
Här är en sammanfattning av svaret jag fick
Det finns ett par fiberkällor som kan kallas ‘superfibrer’. Definitionen för en sådan är att det motsvarar ett stärkelserikt spannmål vad avser innehåll av energi och protein. Tex motsvarar sockerbetsfibrer (inte betfor) havre, sojaskrå motsvarar korn. Andra ‘superfibrer’ är tex riskli och alfalfa.
Använder du en superfiber istället för/delvis istället för spannmålet får man den effekten att man får mer näring som smälts i grovtarmen istället för i magsäcken och tunntarmen. Tiden hästens mat är i magsäck/tunntarm är 30% och i grovtarm 70%. Effekten blir att du får en högre utväxling av den näring du stoppar i hästen om du kan utnyttja grovtarmens långa arbetstid. Man får dessutom en mycket bättre tarmhälsa iom att microorganismerna får näring. Risken för magsår/lågt pH minskar.
Fodret vi pratar om är gjort för tjocka hästar som ska gå ner i vikt men ändå få i sig bra protein och få bra "maggympa". Havrekliet är en bra basprodukt här: Den är fibrer – men av en mager OCH lättsmält sort. Även sojaskrået är lättsmält, och näringsmässigt i samma nivå som korn. Sojan o ärtor ger protein, linfröet olja. Man har också fokuserat på syraneutraliseringen, genom tillägg av en produkt som "städar upp i tarmen". Vidare innehåller det kanel, naturligt E och ett vitamin/mineralpaket som är mycket hög kvalitet på.
Det är väl ett sammandrag, ungefär. Jag har sett var fodret görs och det som bl.a lockade mig är att det är väldigt hög kvalitet på alla råvaror och hög kontroll på tillverkningen.
Mina hästar äter hösilage som grund, och får nu ett par nävar lucern + vitamineraler + linfrökaka.
Min tanke är att alltså att byta ut dessa tre delar mot en del.
Hade de enbart ätit hösilage och inget mer, hade jag inte funderat på att lägga till något extra. Jag bara byter ut.
Här är en sammanfattning av svaret jag fick
Det finns ett par fiberkällor som kan kallas ‘superfibrer’. Definitionen för en sådan är att det motsvarar ett stärkelserikt spannmål vad avser innehåll av energi och protein. Tex motsvarar sockerbetsfibrer (inte betfor) havre, sojaskrå motsvarar korn. Andra ‘superfibrer’ är tex riskli och alfalfa.
Använder du en superfiber istället för/delvis istället för spannmålet får man den effekten att man får mer näring som smälts i grovtarmen istället för i magsäcken och tunntarmen. Tiden hästens mat är i magsäck/tunntarm är 30% och i grovtarm 70%. Effekten blir att du får en högre utväxling av den näring du stoppar i hästen om du kan utnyttja grovtarmens långa arbetstid. Man får dessutom en mycket bättre tarmhälsa iom att microorganismerna får näring. Risken för magsår/lågt pH minskar.
Fodret vi pratar om är gjort för tjocka hästar som ska gå ner i vikt men ändå få i sig bra protein och få bra "maggympa". Havrekliet är en bra basprodukt här: Den är fibrer – men av en mager OCH lättsmält sort. Även sojaskrået är lättsmält, och näringsmässigt i samma nivå som korn. Sojan o ärtor ger protein, linfröet olja. Man har också fokuserat på syraneutraliseringen, genom tillägg av en produkt som "städar upp i tarmen". Vidare innehåller det kanel, naturligt E och ett vitamin/mineralpaket som är mycket hög kvalitet på.
Det är väl ett sammandrag, ungefär. Jag har sett var fodret görs och det som bl.a lockade mig är att det är väldigt hög kvalitet på alla råvaror och hög kontroll på tillverkningen.
Mina hästar äter hösilage som grund, och får nu ett par nävar lucern + vitamineraler + linfrökaka.
Min tanke är att alltså att byta ut dessa tre delar mot en del.
Hade de enbart ätit hösilage och inget mer, hade jag inte funderat på att lägga till något extra. Jag bara byter ut.
Senast ändrad: