Illaluktande ur munnen, förslag på vad det kan vara?

Sv: Illaluktande ur munnen, förslag på vad det kan vara?

Man får använda yrkeskategorier som inte tillhör djurvårdspersonalen, såsom "hästtandläkare". Om dessa orsakar lidande som inte kan anses obetydligt kan det anmälas och prövas i domstol.

"Du som djurägare måste därför också anlita sådan personal när ditt djur behöver sådan vård, annars kan du drabbas av ansvar för att ha anlitat fel personal."

Det beror alltså på hur djurägaren bedömt situationen, varför, och hur denne agerat. Vilket ju bedöms från fall till fall.

Någon som arbetar inom djurens hälso- och sjukvård utan att tillhöra djurhälsopersonalen har ett större ansvar och måste ju följa behandlingsförbudet.
 
Sv: Illaluktande ur munnen, förslag på vad det kan vara?

Jamen precis. Min poäng är att nu när ansvaret faller även på hästägaren, så borde effekten blir tyngre, rent effektmässigt.
 
Sv: Illaluktande ur munnen, förslag på vad det kan vara?

Å andra sidan har jag inte något bevis på att han inte har ngn utbildning. Han sa sig ha gått kurs och jobbat med det i många år.

Jag vet ju inte om han gjort ngn skada i munnen.

Det enda jag med säkerhet kan säga att jag inte kommer rekommendera honom pga är att han slog min ena häst.
Jag har inte kunskap att säga om han har kunskapen att vara Inne i munnen.


Jag tycker det är bra att det börjar bli svårare för liknande människor att kunna lura oss hästägare. Dock undrar jag, vad händer om tex en outbildad hovslagare (hovvårdare måste de kalla sig nu va?) skulle skada en häst? Vad får Den personen för reprimand? Eller fortsätter den att komma undan som tidigare? För isåfall är ju lagen bara rakt ner i soptunnan.
 
Senast ändrad:
Sv: Illaluktande ur munnen, förslag på vad det kan vara?

Det måste ju finnas rim och reson i vad en djurägare förväntas kunna bedöma också. Det lättaste av allt är att vara efterklok. :)

De personer som inte tillhör djurhälsopersonalen döms i domstol.
 
Senast ändrad:
Sv: Illaluktande ur munnen, förslag på vad det kan vara?

Du missar poängen.Det är ditt ansvar som HÄSTÄGARE att förvissa dig om att hovslagaren du anlitar är godkänd! Annars täcker inte dina försäkringar om det blir skada på hästen.
 
Sv: Illaluktande ur munnen, förslag på vad det kan vara?

Ok bra att det händer ngt med dom iallafall.
Men hur allvarligt måste det vara för att de ska gå upp i domstol? Vet tex en kvinna i västra götaland (där jag bodde tidigare) som påstod sig både vara hovslagare, utbildad och att hon skulle få sitt gesäll(tror jag det var) brev inom ett par veckor när hon var i en kompis stall och "skodde".
Tog massor betalt (2 hästar närmare 2000:-) och skodde som en kratta. Snett, vint och för hårt. Hästarna tog inte skada rent fysiskt men det var ändå mkt illa skott.

I verkligheten har kvinnan inte gått mer än någon vecka på en hovslagarutbildning, sen blev hon utkastad. Företag har hon inte (förvisso går det att betala skatt på din egen deklaration men det gör hon nog inte och med tanke på hur många hästar hon skott så lär hon komma över gränsen fort på ett år) och något gesällbrev är inte på väg övht.
Hon är ökänd bland andra hovslagare.

Är detta något som denna kvinna kan bli anmäld och hamna i domstolen för?


Och fö, från vilket datum börjar/ade denna lag träda i kraft?
 
Senast ändrad:
Sv: Illaluktande ur munnen, förslag på vad det kan vara?

Men en humantandläkare, som ju inte är veterinär, får den ställa diagnos och sådant utan veterinär? Nu ska det ju vara möjligt för tandisar till människor att gå några tillägskurser och få behandla djur utan (?) att ha veterinär inblandad som de var tvungna förut?

Jag vet faktiskt inte, men nej, det borde de inte få göra. Övrig djurhälsopersonal, t ex leg djursjukvårdare, får på delegation från veterinär utföra sysslor som t ex att kastrera hankatter och ta bort tandsten. En veterinär kan inte delegera "att ställa diagnos" utan det är bestämda uppgifter som övrig djurhälsopersonal kan utföra. Leg djursjukvådare får sköta narkos, men det är veterinärens ansvar att undersöka djurets tillstånd innan narkosen och försäkra sig om att det är i skick.

En humantandlälkare får ju ställa "tanddiagnoser", som karies, behov av tandställning och sånt. De borde ju då i princip kunna ställa "tanddiagnoser" även på djur, efter vidareutbildning på djurslaget. Typ "här har vi ett hål" - tandläkardiagnos men "här är en nybildning i munslemhinnan" - veterinärdiagnos?

Det känns ju lite som att man pga TL kommer att ge humantandläkare större befogenheter än vad som annars gjorts..? Sen kanske det är så att humantandläkare med extrautbildning är mer lämpade att jobba med djurtandvård än veterinärer med dito? För varken ortopeden eller narkosläkaren skulle ju fatta ett dyft om de kikade in i nåns mun?

Jaja..
 
Sv: Illaluktande ur munnen, förslag på vad det kan vara?

Jag skulle ju tycka att i fallet du presenterar med person som kallar sig hovslagare etc. så var det verkligen upp till hästägaren att kolla upp att hon var utbildad.
Det är väldigt lätt kollat genom telefon samtal etc.

Def. hästägarens ansvar om någon skada skulle ha hänt hästarna. Även såklart hon som försökte sig på att sko, men lika mycket hästägaren tycker jag.

I dagens samhälle kan de flesta få tillgång till internet och lätt ta reda på vart olika institut och diverse utbildningar går att kontakta eller heter.
Om inte så kan man be hovslagaren eller tand kvacksalvaren om direkt information till utbildnings instituten, om personen genuint har gått utbildning där så ska det inte vara några som helst problem att ge ut nog med information till hästägaren vid förfrågning att denna kan kolla upp och FASTSTÄLLA att informationen är sann, och att personen är lämplig.

Visst jag kanske är hård men jag tycker det är hästägarens ansvar att se till att hästen är i kompetenta och lämpliga händer.
 
Sv: Illaluktande ur munnen, förslag på vad det kan vara?

Det beror ju på försäkringsbolagens egna regler - har verkligen alla försäkringsbolag denna regel - jag hittar ingen källa på det hur jag än söker, länka gärna?

Enligt lagen gäller detta för ej godkända hovslagare:

Som hovslagare ingår du inte i djurhälsopersonalen och
*omfattas av behandlingsförbudet
*kan omfattas av undantag som utökar vad man får göra
*har eget ansvar för behandlingar som utförs, inte djurägaren eller veterinären
*kan du anmälas till och prövas av domstol

Ej godkända hovslagare ska alltså enligt lagen få sko friska hästar och är ansvariga för vad de själva gör. Hästägaren är ansvarig för att hästen inte är sjuk.
 
Sv: Illaluktande ur munnen, förslag på vad det kan vara?

Där är det ju då en fråga jag funderar på (har inte hunnit läsa igen allt på sidan du länkade).

"Hästägaren är ansvarig för att hästen inte är sjuk." Men vad räknas till sjuk?
En häst som har behov av en hästtandläkare, pga hakar men inga skador i munnen, ska den anses som sjuk eller frisk?
Enligt mig är en frisk häst en häst som inte har problem med ngt i det aktuella området, och då finns det ju inget behov av en tandläkare till hästen. Att raspa tänderna är ju inget man ska göra om det inte finns behov, inget man gör på rutin.
 
Sv: Illaluktande ur munnen, förslag på vad det kan vara?

Det bedöms ju individuellt - är man tveksam så ska man alltid anlita djurhälsopersonal! Det kommer nog domar så småningom som blir vägledande.
 
Sv: Illaluktande ur munnen, förslag på vad det kan vara?

Citerar rolig formulering på sidan du länkade

Rubriken säger:

Avlivningsvätskan Pentobarbital kan tillfälligt fås på Apotek

Låter som om vem som helst kan gå in och få det hur som helst, helt gratis! :p
 
Sv: Illaluktande ur munnen, förslag på vad det kan vara?

Från Djurskyddslagen: (källa: https://lagen.nu/1988:534 )

" 11 § En veterinär eller någon annan som tillhör djurhälsopersonalen enligt lagen (2009:302) om verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård ska anlitas, om någon av följande åtgärder behöver vidtas:

* 1. operativa ingrepp på eller injektioner till djur,
* 2. annan behandling i syfte att förebygga, påvisa, lindra eller bota sjukdom eller skada hos ett djur, om behandlingen kan orsaka lidande som inte är obetydligt, eller
* 3. behandling under allmän bedövning eller under lokal bedövning genom injektion.
"

Dvs. enligt djurskyddslagen så SKA en person som tillhör djurhälsopersonal, eller är veterinär, anlitas till allt som KAN orsaka lidande som inte är obetydligt.

Att göra något i munnen med raspar och övriga redskap, KAN absolut orsaka lidande som inte är obetydligt.
Speciellt när personen inte ens har någon vet. men som sederar = ökar skaderisken.

Som ägare har man det slutgiltliga ansvaret för att man följer djurskyddslagen, och eftersom detta finns skrivet i djurskyddslagen så är det även ägarens ansvar att se till att rätt person är anlitad.

Vilket många tyvärr inte inser.
 
Sv: Illaluktande ur munnen, förslag på vad det kan vara?

Med det du fetstilat så innebär det alltså att hästtandläkare som inte har en veterinärutbildning inte får arbeta med hästar, iom att det är att förebygga skada.

Å andra sidan så borde det innebära att hovvård inte är tillåtet (vilket du ju är enligt vad jag förstått, kommer dock inte att använda mig av annat än utbildad hovslagare) av andra än hovslagare iom att verkning, och skoningen i sig, är att förebygga skada, för skulle inte hästen verkas skulle dess hovar bli så illa däran att de skulle orsaka lidande.
 
Sv: Illaluktande ur munnen, förslag på vad det kan vara?

Hovvård är ju ett lite bredare koncept dock, en person kan verka genom att raspa och ta tex. 5mm på varje sidan utan att det finns någon överhängade risk för skada, även om personen raspar snett tex.

Om man gjorde samma i en mun skulle det vara oerhört större risk för skada.

Tex. så behöver man sedera för att jobba bra och säkert i munnen, och för att hästen inte ska ha onödigt lidande så att säga.
Det är oftast inte fallet med vanlig (icke problematisk) hovvård.

Dessutom så är det mer jämförbart att raspa lite lätt till att underhålla den dagliga hovvården, såsom att kratsa, lyfta upp, ta av flikar som ändå kommer slitas av av sig själva etc. än att börja göra saker i munnen med redskap.

Men det är inte tillåtet att göra tex. djupare ingrepp eller tex. behandla större sprickor (som kan orsaka lidande som inte är obetydligt) eller fång tex. utan att veterinär är tillkallad.
Så hovslagare och vanliga folk som gör saker med hovar är under samma lag, men omfattningen och typen på vad man gör är det som avgör. Och i fallet med hovar är det ett bredare spektrum av vad som kan orsaka lidande som inte är obetydligt och vad som inte gör det helt enkelt.

Som sagt, fång stora sprickor etc. får man enligt lag då inte göra utan vet. involvering (vilket heller inte en bra hovis skulle göra) men en vanlig liten raspning på kanterna kommer hästen inte ta skada av även om man gör det "fel".
 
Sv: Illaluktande ur munnen, förslag på vad det kan vara?

Man måste vara lite slängd i hur man ska läsa en lagtext för att kunna tolka lagen. Det finns alltid mer övergripande uttryck, som det fetstilade ovan.
Dessa går ofta att tolka på en massa olika sätt, vilket kan skapa förvirring kring vad som egentligen gäller i olika situationer. Därför finns det mer specificerade lagar och råd för hur lagen ska tolkas i olika lägen.
Exempelvis finns det en hel skrift om hur hovslagarna får arbeta här: http://www.hovslagarforeningen.nu/default.asp?pageid=42065

Man kan inte ta en övergripande generell lydelse som det fetstilade ovan och tolka den fritt alltså. Utan man måste titta närmare på exakt hur lagen tillämpas på de olika grupperna och i olika situationer.
 
Sv: Illaluktande ur munnen, förslag på vad det kan vara?

Bra länk, den förklarade precis det jag försökte (kanske utan framgång då jag är så trött att jag inte kan formulera mig speciellt bra känner jag)

Jag använder mig tex. av en hovvårdare, som specialiserat sig på barfota verkningar.
Denna är i nära samarbeta med veterinär när det behövs, och är stolt över att denna följer djurskydds och övriga lagar helt.
Kommer antagligen även bli godkänd hovslagare i framtiden för att kunna lättare kunna försäkra ägare om kompetens och även för att denna ser det som positivt att arbeta frammåt på att det blir ett kompetens restrikterat yrke.

Men, självfallet är det mitt ansvar om min häst skulle ha något med hovarna eller benen som kräver att jag enligt lag anlitar någon som är djurhälsopersonal, och lämplig specialisering för vad det nu är som ska göras.
Vilket jag ju ocskå gör om det är fallet.
Och om jag inte är säker på om det är fallet, så tar jag ut en veterinär och låter denna bedömma.
 
Sv: Illaluktande ur munnen, förslag på vad det kan vara?

Jag vet faktiskt inte, men nej, det borde de inte få göra. Övrig djurhälsopersonal, t ex leg djursjukvårdare, får på delegation från veterinär utföra sysslor som t ex att kastrera hankatter och ta bort tandsten. En veterinär kan inte delegera "att ställa diagnos" utan det är bestämda uppgifter som övrig djurhälsopersonal kan utföra. Leg djursjukvådare får sköta narkos, men det är veterinärens ansvar att undersöka djurets tillstånd innan narkosen och försäkra sig om att det är i skick.

En humantandlälkare får ju ställa "tanddiagnoser", som karies, behov av tandställning och sånt. De borde ju då i princip kunna ställa "tanddiagnoser" även på djur, efter vidareutbildning på djurslaget. Typ "här har vi ett hål" - tandläkardiagnos men "här är en nybildning i munslemhinnan" - veterinärdiagnos?

Det känns ju lite som att man pga TL kommer att ge humantandläkare större befogenheter än vad som annars gjorts..? Sen kanske det är så att humantandläkare med extrautbildning är mer lämpade att jobba med djurtandvård än veterinärer med dito? För varken ortopeden eller narkosläkaren skulle ju fatta ett dyft om de kikade in i nåns mun?

Jaja..
Ja det var ju just det där med en humantandläkare med vidarutbildning får behandla djur också. JAg har läst något om det, men kommer inte ihåg hur det ligger till :)

Det där med munslemhinnan du skrev är ju också en tandidiagnos, humantandläkare har ju hand om allt i munnen.

http://www.veterinarmagazinet.se/nya-krav-for-tandlakare-som-vill-jobba-med-djur-8627753

Hittade detta nu snabbt (har inte tid att sitta här, haha) :)
 
Senast ändrad:

Liknande trådar

Hästmänniskan Hej! Vill nog egentligen mest skriva av mig, det känns tungt och jobbigt och vet inte hur jag ska tänka. Jag har haft egen häst...
Svar
15
· Visningar
1 366
Senast: Bison
·
Kropp & Själ Det här kommer bli ett väldigt långt inlägg :angel: :p Jag är 31 år, har aldrig varit gravid, och började i vintras (december) få...
2
Svar
21
· Visningar
4 079
Senast: __sofia__
·
  • Artikel Artikel
Dagbok Solen lyste säkert på dig Soljävel Och jag skakar sönder Allt jag rör vid Du rör och går Rörochgårutanattfällaentår När du...
Svar
2
· Visningar
1 916
Senast: Tofs
·
Övr. Barn Min sjuåring kissar på sig nästan dagligen. Vi har efter rätt lång väntetid fått en tid till barn-ungdomsmottagning, men att det nog...
Svar
18
· Visningar
3 092
Senast: Badger
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Vad gör vi? Del CCVIII
  • Snabbmat?
  • Mens

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp