Hur stor bröddeg till långpannebak?

pinky

Trådstartare
Jag ahr ett recept på rågbröd som jag brukade göra ofta för några år sedan, men det var längesedan nu pga tidsbrist.

Därför minns jag inte om jag brukade göra hela receptet (1 l vätska och 100 g jäst) eller om jag brukade göra hälften... :o

Jag vill alltså breda ut degen i en vanlig långpanna och sedan snitta den i "brytbitar" istället för att göra de 4 limpor eller ca 30 bullar som receptet anger.

Vad tror ni blir lagom?
 
Sv: Hur stor bröddeg till långpannebak?

jag skulle köra halv sats om du har en vanlig 60bred ugn.. dvs på 1pkt jäst (50g)
 
Sv: Hur stor bröddeg till långpannebak?

Jag gjorde faktiskt en hel, och det blev sådär. :angel:

Brödet blev ganska tjockt, så man kan nästan dela en ruta tre gånger för att få en normaltjock macka.

Ska prova halva satsen nästa gång, och notera det i receptet så att jag inte glömmer... ;)
 
Sv: Hur stor bröddeg till långpannebak?

Enkelt och enkelt, det är väl en helt vanlig standarddeg som skall knådas och jäsas två gånger. ;) Kräver sina armmuskler och att man har tid att vänta.

Full sats, ca 4 limpor, 2 långpannor eller 30 bullar:

1 liter vatten
100 g jäst
1 dl äpplemos
1 dl sirap
100 g smält smör eller margarin
30 dl rågsikt*
2 tsk salt
1 msk anis*
1 msk fänkål*

*Kan varieras efter smak, jag tar ibland 15 dl vetemjöl och 15 dl rågmjöl, eller 10 dl vetemjöl och 20 dl rågsikt. Igår provade jag 17 dl stenmalet, ekologiskt rågmjöl + 13 dl vetemjöl, det blev grovt som attan! ;)
Kryddorna kan också varieras, ibland är jag lat och köper kort och gott Santa Marias "Malda brödkryddor". Igår var fänkålen slut så det blev bara anis, funkade det också.


Värm vätskan till 37 grader och rör ut jästen i lite av den.
Tillsätt resten av ingredienserna och nästan allt mjöl, jag brukar spara lite av vetemjölet till andra knådningen.
Knåda ihop noga, i maskin tar det ca 5 minuter.

Låt jäsa 30 minuter under bakduk.

Knåda ihop på bakbord och baka ut limporna, bullarna eller i långpannan.

Låt jäsa 30 minuter under bakduk.

Nagga bröden och skär degen i långpannan i lagom rutor. (Jag trycker igenom med degskrapan, enkelt och det blir rakt.)

Skjuts in i ugnen, 200 grader!

Har inte exakta gräddtiderna här, men limpor ska stå längre ner och i ca 40-50 minuter, övrigt ungefär i mitten och 15-25 minuter nånting.

Låt svalna på galler under bakduk.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Tips ang "spjälka" ben
  • Uppdateringstråd #2
  • Bildtråd

Omröstningar

Tillbaka
Upp