ställ dig på en bräda, som bär din vikt.
Ställ brädan på små klossar i hörnen.
Det blir högre tryck mot underlaget där klossarna är, men trycket mellan dig och brädan är detsamma.
Samma gäller med skor och broddar. Materialet i skorna är hållfast nog att behålla formen även om det sitter broddar på undersidan. Det punkttryck som uppstår är mellan skon och underlaget. Det är därför man får så bra fäste med broddar på is...
(jag räknade en gång ut att mitt gamla halvblodssto, som vägde bortåt 800 kg, hade 50 kg tryck mot underlaget från varje brodd - utan mig på ryggen - så när hon var broddad gick det alldeles utmärkt att rida på isgatan där bilen knappt tog sig fram...)
@Similitude
Traktbrodd blir som en klacksko. Det uppstår inget koncentrerat punkttryck av bara brodden så länge brodden inte gängats hela vägen igenom skon och närmare hovväggen än skon. MEN precis som när vi går i klackskor så är trycket inte jämnt fördelat på hela fotsulan utan förflyttat till hälen och trampdynan = det blir ett punkt-tryck.
Mitt sto får hovbölder i trakterna av traktbrodd. Fyrbrodd påverkar hennes redan onormala rörelsemönster negativt, och sexbrodd blir för meckigt och stumt eftersom vi mestadels har frusen barmark/asfalt hos oss vintertid (Stockholm).
Jag kan inte göra annat än att brodda i/ur så fort vädret tillåter (inte kunnat göra den en enda gång hittills i år eftersom det legat is här 4veckor nu) samt försöka se till att begränsa tiden hon står och går på hårt underlag. Har lagt in gummimatta i boxen, och vi har gummiklätt golv i stallet vilket förmildrar omständigheterna. Har också ordentligt med bädd i box och transport för att underlätta ytterligare.
Har postat bilden tidigare, bl.a. i denna tråd
https://www.bukefalos.se/threads/halla-igang-utan-ridhus.1474771/page-1#post-18759461
Bilden är tagen efter 4v boxvila med hovgips. Man ser tydligt var hovis grävt ur de små bölderna i varje trakt.