Hur länge finns bakterierna i hundens mun? (rå kyckling)

Milosari

Trådstartare
Min foderleverantör har slutat köra ut mat vilket gör att jag måste leta nytt foder igen. Jag hinner inte helbarfa längre utan är på jakt efter ett komplett färskfoder. MEN flera av de intressanta sorterna innehåller kyckling och det har jag noga undvikit att ge sedan larmet om multiresistenta bakterier kom. Jag har ett litet barn och de delar ibland lite för broderligt på barnets mat och leksaker + att när de slickar honom i ansiktet så gapar han så överföringen av bakterier går direkt. Jag är inte särskilt pjoskig när det gäller bakterier i övrigt (vet alltså att en hundmun inte är ren) men just multiresistenta bakterier är jag väldigt rädd för, och sen finns det ju lite andra bakterier i kyckling som inte heller är så trevliga.

Det går inte att hålla hundar och barn åtskilda hela tiden, men en stund överlever de nog. Är det tillräckligt för att förhindra spridningen av farliga bakterier? Hur länge finns bakterierna i hundens mun? Hundarna har kort päls i ansiktet så det fastnar nog ingen mat där.
 
Du kan nog tyvärr räkna med att det finns stor risk för att hunden bär på multiresistenta bakterier om den äter mat som inte är värmebehandlad och där produkterna kommer från storskalig uppfödning.
 
Du kan nog tyvärr räkna med att det finns stor risk för att hunden bär på multiresistenta bakterier om den äter mat som inte är värmebehandlad och där produkterna kommer från storskalig uppfödning.
Ja men hur sprids bakterierna vidare? Att man bär på något behöver ju inte betyda att man smittar
 
Ja men hur sprids bakterierna vidare? Att man bär på något behöver ju inte betyda att man smittar
Du undrade om det försvinner efter ett tag och nej, under den tidsperiod du menar (som jag antar är någon timme efter hunden ätit) lär inga bakterier försvinna från hundens mun. Förutsatt att alla människor omkring är fullt friska med fungerande immunförsvar och inga sår där hunden slickar bör risken att smittas inte var speciellt stor, men fortfarande större än om hunden åt annan mat där de eventuella bakterierna inte fanns. Det är nog svårt att säga hur stor risk det är för människor att smittas men här finns tex en studie där dom påstår att sextio procent av hundar som åt rått kött kunde smitta med salmonella någon gång under året jämfört med åtta procent av hundar med annan kost. Men har ingen aning om hur det ser ut i Sverige ska tilläggas.
 
Bravo hanterar ju uppenbarligen kyckling i sin produktion men har ju iaf lamm och vilt som är utan kyckling i fodret från början. Tänker att det kanske minskar bakterierna något?
 
Jag tror som någon ovan att det tyvärr är ganska stor risk för resistenta bakterier även i annat industrikött, framför allt fläsk som också föds upp i fabriker och skickas ut till slaktuppfödning på liknande sätt som kyckling.

Problemet med resistens är det handlar om bakterier som "ska" finnas runt oss, men som muterat och utvecklat andra egenskaper. De dör alltså inte ut av att ha varit i hundmunnen en stund. Däremot kan de konkurreras ut av ickeresistenta stammar! Att det blir en fara vid antibiotikabehandling är ju för att de då kan härja helt fritt utan andra bakterier att konkurrera mot.

Jag färskfodrar hundarna med "industrirester" delar av året, och räknar kallt med att vi bär på MRSA allihopa.
 
Pondus Original? Jag ger det just för att det inte innehåller kyckling, men då är ju frågan om du har någon återförsäljare i närheten.
 
Mush har en sort som inte innehåller kyckling. Finns dessutom i 3kg förpackningar numer. En röd påse.
 
Du undrade om det försvinner efter ett tag och nej, under den tidsperiod du menar (som jag antar är någon timme efter hunden ätit) lär inga bakterier försvinna från hundens mun. Förutsatt att alla människor omkring är fullt friska med fungerande immunförsvar och inga sår där hunden slickar bör risken att smittas inte var speciellt stor, men fortfarande större än om hunden åt annan mat där de eventuella bakterierna inte fanns. Det är nog svårt att säga hur stor risk det är för människor att smittas men här finns tex en studie där dom påstår att sextio procent av hundar som åt rått kött kunde smitta med salmonella någon gång under året jämfört med åtta procent av hundar med annan kost. Men har ingen aning om hur det ser ut i Sverige ska tilläggas.
Ok synd att man inte har gjort fler studier på detta. Jag är inte orolig för egen del och inte heller hundarnas. Men jag vill minska risken att det lilla barnet smittas. Han är mycket mer utsatt än vad jag är (även om jag också fått en och annan hundtunga i munnen genom åren) och jag gissar att jag klarar en långdragen bakterieinfektion bättre.
 
Ok synd att man inte har gjort fler studier på detta. Jag är inte orolig för egen del och inte heller hundarnas. Men jag vill minska risken att det lilla barnet smittas. Han är mycket mer utsatt än vad jag är (även om jag också fått en och annan hundtunga i munnen genom åren) och jag gissar att jag klarar en långdragen bakterieinfektion bättre.
Är du bärare så är förmodligen barnet det också.
 
Pondus Original? Jag ger det just för att det inte innehåller kyckling, men då är ju frågan om du har någon återförsäljare i närheten.
Pondus säljs hos min gamla återförsäljare men det är flera mil dit. Absolut ett alternativ i framtiden (när jag förhoppningsvis kan köpa större kvantitetert) men att själv köra dit och hem varje månad känns inte riktigt försvarbart. Jag har inte heller den tiden. Frågan har gått ut på fejjan om någon vill turas om att köra men ännu är det inte någon som har nappat.
 
Pondus säljs hos min gamla återförsäljare men det är flera mil dit. Absolut ett alternativ i framtiden (när jag förhoppningsvis kan köpa större kvantitetert) men att själv köra dit och hem varje månad känns inte riktigt försvarbart. Jag har inte heller den tiden. Frågan har gått ut på fejjan om någon vill turas om att köra men ännu är det inte någon som har nappat.

Ah, då förstår jag. Vi kör några mil för att köpa Pondus men det blir inte särskilt ofta eftersom vi bara har en hund och dessutom fodrar till hälften med torrfoder.
 
Bravo hanterar ju uppenbarligen kyckling i sin produktion men har ju iaf lamm och vilt som är utan kyckling i fodret från början. Tänker att det kanske minskar bakterierna något?
Bravo är absolut ett alternativ! Jag kan få tag på det och emmzo men det tar emot lite att handla där det erbjuds. De lägger på lite väl mycket på priset i affären...
 
Jag tror som någon ovan att det tyvärr är ganska stor risk för resistenta bakterier även i annat industrikött, framför allt fläsk som också föds upp i fabriker och skickas ut till slaktuppfödning på liknande sätt som kyckling.

Problemet med resistens är det handlar om bakterier som "ska" finnas runt oss, men som muterat och utvecklat andra egenskaper. De dör alltså inte ut av att ha varit i hundmunnen en stund. Däremot kan de konkurreras ut av ickeresistenta stammar! Att det blir en fara vid antibiotikabehandling är ju för att de då kan härja helt fritt utan andra bakterier att konkurrera mot.

Jag färskfodrar hundarna med "industrirester" delar av året, och räknar kallt med att vi bär på MRSA allihopa.
Ja att helt skydda sig känns typ omöjligt. Jag ger ffa vilt, lamm och nöt för jag inbillar mig att det är "snällast". Det är ju köttsorter som kan ätas råa av människor.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp