Sv: Hur göra med försäkringen vid foder?
PÅ dom foderhästar jag haft har alltid ägaren stått för försäkringen.
Allt annat har jag stått för, även vaccinationer, tandraspningar, avmaskningar och sådant som infaller under den tiden jag har hästen.
Om häst behövt vetrinärvård under min tid så har jag betalt det och medicin också. Nu har jag aldrig haft sådan skada så att kostnaderna har överstigit självrisken, men hade jag behövt utnyttja vet.vårdsföräkringen så hade jag betalt självrisken.
Jag resonerar md försäkringen som att det är upp till ägaren att försäkra sin häst ordentligt, speciellt då h*n lånar ut den.
Jag har två foderhästar nu och har haft två tidigare.
Det ena var ett t-märkt sto som hade utläkt spatt, men som jag tyckte blev lite mer än lovligt knackig efter ett tag. Då pratade jag med ägaren och vi kom överens om att ta hästen till klinink för en riktig utredning. Det visade sej att den hade artros i en höftled som var så pass illa att den fick tas bort. Eftersom det här var något den haft innan den kom till mej (hann bara ha henne ett par månader) så kom vi överens om att dela på vet.kostnaderna.
Jag tror det är viktigt att man är överens om vem som betalar vad och skriver ett kontrakt där båda är nöjda.
Sen tycker nog jag att om man som hästägare vill slippa hela ansvaret och kostnaden så ska man kanske sälja hästen. För så länge det är du som är ägare, så är det ditt ansvar att den sköts.
Därmed menar jag inte att fodervärden inte har ngt ansvar, men man kan inte släppa det bara för att man lånat ut hästen.
Måste bara lägga till också, tänk om hästen råkar ut för ngt så den behöver en riktigt dyr behandlig, sej kolik t.ex med buköppning som enda alternativ, och fodervärden vill inte ta risken/kostnaden. Då är det fortfarande du som hästägare som måste ta beslutet och kostnaden.
Både när man lånar och när man lånar ut, så är det nästan viktigare att personen man skriver kontrakt med är på samma linje som man själv och man har en bra kommunikation.