Sv: Hur bokför ni?
Ni som har "vita" stall/gårdar -Hur sköter ni eran bokföring?
Använder ni pappersbok? Program? Internetbankernas program? Revisionsbyrå?
Kontantmetoden eller fakturametoden?
Hur för ni in era kvitton/fakturor -så fort de kommer eller en gång i månaden?/veckan?
Hur förvarar ni alla papper? Pärm? journalfickor?
Jag bokför i dataprogram - klart smidigast och minst risk för fel (slipper alla manuella summeringar t ex).
Fakturametoden. Eftersom det är 6% utgående moms på ridlektioner och 25% ingående moms på de flesta inköp så händer det att vi får moms tillbaka vissa månader. Med faktureringsmetoden kan man planera lite, beroende på när man väljer att fakturera. Av den anledningen så har jag också valt att redovisa momsen löpande och inte årsvis (annars redovisar man oftast årsvis om omsättningen inte är så hög).
Jag samlar alla papper i pärmar och försöker sätta in dem i datumordning så fort det kommer. Annars är det lätt att tappa kontrollen... speciellt om man har många transaktioner. Och det är lätt att hitta det man behöver leta efter...
Eftersom jag är civilekonom med inriktning mot redovisning, och tidigare har arbetat ett antal år som revisor, så har jag kunskapen att sköta löpande bokföring, årsbokslut, deklaration, budget och kalkyler själv (sköter det även åt en del andra hästföretag). Har inte heller behövt anlita utomstående revisor för revision och revisionsberättelse eftersom jag har enskild firma och inte aktiebolag.
Det är smidigt att kunna göra allt själv, och man får bäst koll på ekonomin då. Nackdelen är att det tar en del tid från annat. Och man måste vara noggrann och ägna tid åt det regelbundet, så att det inte växer till "högar". Jag har hjälpt andra som kommit med pappren i papperskassar, och då tar det mycket längre tid att få ordning på allt... tänk bara vad det tar tid att sortera om man inte sätter in allt i pärmar direkt...
Har man inte intresset så kan det löna sig att ta hjälp av någon.
Och när det gäller bokslut och deklaration ska man absolut ta hjälp, om man själv inte har mycket goda kunskaper. Det finns mycket att ta hänsyn till, t ex om man ska sätta av till periodiseringsfonder eller ej.