Sv: hovböld? halt iallafall...
*Lånar knapp*
bara- undrar om det inte är lite väl drastiskt att skrämma upp och utgå i från att det kan vara hovbensfraktur. Fakta är att även en häst med hovbensfraktur kan stå helt obehindrat på det benet som har frakturen. Hovis verkade en ettåring som det visade sig ha avsprängda hovbensgrenar lateralt och medialt på HF och den stod jättebekvämt på den foten då vf verkades.
Hovis har ett väldigt bra tips vid misstanke om hovböld.
Hovis Recept: 1 st väl rengjord Pet flaska (1liters), jodopax, 1dl strösocker,Ljummet vatten, Bomull (massor), Wetflex linda eller vanligt stallbandage.
Bruksanvisning: Fyll halva Petflaskan med ljummet vatten,tilsätt lite (OBS) lite koncentrerad jodopax så att vattnet får en svagt tefärgad lösning=ljusbrun. Häll ner strösockret i flaskan och skaka om tills allt socker är upplöst.
Rengör hela hoven samt sulan från lera,strö,smuts.
Fyll upp sulan med torr bomull samt lägg bomull över hela hovväggen ca en cm upp över kronranden.
Ta wetflexen (eller lindan) och gör ett väl omslag så att det blir ett hovbandage över hela hoven inkl kronranden samt sulan.
Ställ ner hoven och på belastat ben och häll ner jodopaxlösningen i hovbandaget så att det blir helt genomdränkt. ställ in hästen i boxen och avvakta tills nästa morgon.
Ta ut hästen ur boxen och kontrollera om den går bättre på stallgången. Om ja ta av bandaget och släpp ut den i hagen, om nej ställ in den i boxen och tillkalla Veterinär då det förmodligen inte är hovböld.
Sedan urminnes tider är det känt att hovböld är en bakteriell åkomma med en inkörsport till kötthoven och likväl att socker drar åt sig bakterier. Omslaget med den höga sockerhalten gör att bakterierna söker sig ut från kötthoven till det mer söta
hovbandaget. Detta omslag kan rekomenderas att göra om i ett par till tre nätter. Man bör dock inte bara för att hästen blir bättre avvakta med att ringa hovis nästkommande arbetsdag för en tid för kontroll.
Hovis har skrivit detta förut och gör det igen men kommer aldrig mer att göra det utan rekomenderar sökfunktionen.
Socker mot bakterier, salt mot svamp. Svårare än så är det faktiskt inte och mer naturligt och billigare lösningar går väl knappast att finna.
Dessa två enkla ting är mycket bra att ha i åtanken då det dels är naturligt och inte orsakar hästen onödigt lidande.
Man bör strö salt i såret och bättre att sockra än att vara sockrad.