Sv: Hjälp till "plugguppgift" önskas!
För en rent praktisk beskrivning, gå in på
www.distansryttaren.se och klicka på "Kort om Distans".
När det gäller att vara redo för en viss ritt så finns det två perspektiv:
Kondition och hållbarhet.
De två ska följas åt, men gör det inte nödvändigtvis. Det mest fatala är när konditionen är högre än hållbarheten vilket är lätt att ordna.
Att träna upp kondisen, att hästen får ett bra flås och går ner snabbt i puls, kan tränas upp på relativt kort tid, medan hållbarheten tränas över en mycket längre tid, uppemot år av långsam träning, då skelett, senor och ligament härdas och även de långa långsamma muskelfibrerna tränas upp.
Har man gjort sin hållbarhetsträning eller fått tag på en äldre häst som allroundridits på ett vettigt sätt, så kan man gå vidare och kondisträna.
Hur man konditionstränar kan man läsa om bl a i böcker om fälttävlan. Genom fartlek och intervallträning, gärna med en pulsmätare, så kan man lätt utvärdera pulsåterhämtning och lägga upp ett träningsprogram.
Av naturliga skäl så tränar man i princip aldrig de banlängder man tänkt tävla på hemmaplan, utom möjligtvis de kortaste på 4-5 mil. Att vara ute på en träningsrunda på 120-160 km är liksom inte realistiskt. Man måste lära känna sin häst (och det gör man när man rider några timmar om dagen på samma häst) och lär sig tolka signalerna under rittens gång.
Första gången man rider en längre sträcka så tävlar man inte främst för att vinna på hastighet, utan det blir som en träningstillfälle som man lär sig av tills nästa tävling.
Visst KAN man lägga upp ett mer strukturerat träningsschema, men risken med att lägga ut en sådan är att den tas för att gälla för alla hästar. Det är så otroligt individuellt hur en häst ska tränas så var och en bör utforma ett schema för varje hästindivid. Det gäller väl för alla grenar, egentligen. Att starta Clear Rounder är lätt, för det kan alla friska hästar klara av utan specialträning, därefter lär man sig mer om sporten och lär sig själv avgöra när hästen är redo för högre klasser.
Det stora generella med lång, långsam träning under längre tid för hållbarhet och att den snabba konditionsträningen tas "sist", gäller dock alla hästar. Tummar man på det så är man ute och balanserar på skaderanden.
Om du vill läsa mer om träningsråd för distanshästar så rekommenderar jag Leif Stillings "Träningslära" där bl a distanshästens träning tas upp.