Hästtandvård!

Sv: Hästtandvård!

Jag skrev inte att de lurar folk på pengar, det gjorde du.
Men detta är ju som med allt annat: Om man inte har kunskap själv så måste man betala någon annan som har det! Om det gäller hästars tänder, kakla badrum eller vad som helst.
Om man har lite kunskap om hästar själv så måste man kanske uppsöka dessa koller lite oftare och det tjänar ju tandisarna pengar på, men alla kan ju välja själv vad de vill syssla med och lägga pengar på. Tycker man att det blir för dyrt att ha häst pga egen okunskap kan man ju samla frimärken i stället.
Jag kommer i alla fall att fortsätta att låta min vet kolla till mina hästars tänder så länge det fungerar bra, men nog skippa raspen. Den dan han upptäcker något får kanske en tandis åtgärda istället.
 
Sv: Hästtandvård!

Du litar på att din vet kan kolla tänderna men du skulle inte låta din vet raspa dem om det behövdes, hur kommer det sig, litar du inte på din vets kunskaper?
 
Sv: Hästtandvård!

De håller jag med om, men man kan också se det som ett hjälpmedel, precis som att det går alldeles utmärkt att skruva en massa skruvar med en skruvmejsel, men det är lättare med en elektrisk skruvdragare.
 
Sv: Hästtandvård!

Jag litar fullt ut på hans kompetens att upptäcka fel och brister vad gäller tänderna, men som jag sa så har jag aldrig varit helt kompis med raspen, även om den också fyller sin funktion förutsatt att man har ordentliga grejer.
Alltså: Om det nu finns andra och enligt vissa, bättre sätt att åtgärda felen på, så kan jag ju låta den som kan och vill utföra den behandlingen göra det. Om det behövs får jag ju reda på i samband med vaccinering då mina kollas.
Jag tror du och jag i grund och botten förstår varandra även om vi inte har exakt samma åsikt och syn på det hela.
Du får gärna ha sista ordet, men jag avslutar diskussionen med dig nu, då den inte leder någon vart.
Vi får helt enkelt acceptera varandras åsikt! :)
 
Sv: Hästtandvård!

nej jag förstår inte hur du menar men eftersom du inte vill förklara mer så skit i det då.
 
Sv: Hästtandvård!

Ok, vi kan väl göra ett nytt försök då, om du nu vill?
Men varför så sur? Alla kan ju inte dela DIN åsikt! Det måste du väl ändå förstå?
Exakt VAD är det du inte förstår? Jag tycker att jag har förklarat hur jag ställer mig till detta och om det är min personliga åsikt du inte förstår så kan jag inget göra åt det.
 
Sv: Hästtandvård!

Du vet inte ens vad min åsikt är.

Jag förstår inte hur du kan ha tilltro till någon att kunna kolla din hästs tänder men om denne skulle hitta problem så skulle du gå till någon annan för att lösa problemen, det tycker jag verkar som att du inte tycker att din vet är tillräckligt kompetent för att lösa problemen är, men hur kan du vara så säker på att sin veterinär är kompetent nog att se om det några problem?? Om din veterinär är tillräckligt komptent att hitta felen (om det är några) så borde h*n väl kunna lösa dem också?

Jag skulle aldrig gå till vårdectralen och be dem komma mig i truten se om de tyckte det såg knas ut, därefter gå till tandläkaren för att åtgärda problemen om jag hade det, jag tror inte läkare på vårdcentralen är tillräckligt kompetent för det, jag går till tandläkare direkt istället.
 
Sv: Hästtandvård!

Går igenom tänderna 1 gång om året på Scirocco "hästtandvårdaren" kollar om det behövs raspas eller om han har tandsten,ibland behövs det ibland inte. Det händer mycket på ett år ,han kan ha bitit av en tand t.ex jag tycker det är bra och kolla och det är en kostnad jag gör en gång om året .Om du vill skickar jag ett pm till dej men du kanske redan fått ett som innehåller en bra hästtandvårdare.
 
Sv: Hästtandvård!

Ok, nu vet jag hur du tycker. Fick en uppfattning av att det var min personliga åsikt du ogillade och det kan vi ju älta i det oändliga utan att komma någon vart.
Visst vore det jättebra om man kunde anlita specialister inom alla områden, men jag är mer åt det hållet att så länge det inte uppstår några problem så får min vet fortsätta att kolla mina hästar.
Allt går ju att dra till sin spets, men man kan ju se det som en remittering då? Som hos doktorn. Om min husläkare hittar något fel på mig som hon är osäker på eller vet vad det är och att det kräver speciell behandling, så remitterar hon vidare till en specialist.
Så länge mina hästar ser bra ut och fungerar bra i munnen räcker det med att min vet kollar till dem imellanåt, men om han hittar något fel så uppsöker vi specialist. Ser inget fel i det, men där har vi inte samma åsikt tydligen och det är ok för mig.
Det jag menade med att vi nog förstår varandra var att vi just förstod varandra, inte att vi tyckte lika. Jag kan inte förklara på något annat sätt.
Jag säger inte att mitt sätt att hantera det är det enda rätta, men det fungerar bra för mig och mina hästar.
 
Sv: Hästtandvård!

Jag förstår hur du menar och det är ju jättebra att du låter din vet. även undersöka din hästs tänder och förhoppningsvis är den kompetent nog till det. Vill dock berätta om en elev till mig ang. detta..

Denna elev har en mycket duktig vet som gjort vid deras hästars tänder. Personen har extra utbildning på området och använder masking istället för rasp.

Jag tippsade henne ändå om att åtminstonde en gång i hästens liv åka till TL för att göra en grundlig kontroll. Om det såg bra ut visste jag att TL inte skulle göra något och då kan man ju känna sig lugn både genom att veta att personen man ditils anlitat är duktig och att hästen inte har några problem.

Elevens häst är 19 år och hingst och kan vara lite "skramlig" i munnen, men den fungerar dock ganska bra.

Väl hos TL visade det sig dels att hästen hade underbett- vilket är ganska ovanligt men värre var att två tänder på ungefär samma sida i underkäken var nästan helt avslagna. Man kan misstänka att detta kan ha uppkommit antingen genom att en rasp slagit mot tänderna eller vid bruk av en munrulle i stål... Oavsett vilket var hästen ganska rejält infekterad här eftersom det samlats väldigt mycket foder.

Om detta inte blivit åtgärdat hade hästen inte kunnat äta till slut och därmed fått avlivas. Dessa tänder måste i värsta fall opereras bort men TL hoppades på att det skulle räcka med att rengöra och slipa till dem eftersom en operation är ganska kompliserat att utföra.

Jag kan också berätta att jag har MÅNGA sådanna här fall jag skulle kunna berätta om men detta får räcka. Det ger ju trotts allt en tankeställare. :smirk:
 
Sv: Hästtandvård!

Vill också tillägga att jag är förundad över hur man kan missa två så stora saker som att hästen har underbett och att två tänder endast är halva!?! :confused:
 
Sv: Hästtandvård!

Ja, du... Det låter ju helt otroligt med såna missar! Fast det spelar ju ingen roll hur duktig och välutbildad man är om man glömmer att stoppa i linserna på morgonen! :rofl:
Min ena häst hade en liten (obs liten!) antydan till hakar sist, så nästa gång är det väl tandis som gäller för honom.
Sen tror jag att endel vanliga veterinärer faktiskt inte kollar så noga. Hästen kanske inte vill "gapa stort" och vara duktig och då tar man bara en snabbtitt och tycker det ser ok ut.
 
Sv: Hästtandvård!

Kockan skrev:
Ja, du... Det låter ju helt otroligt med såna missar! Fast det spelar ju ingen roll hur duktig och välutbildad man är om man glömmer att stoppa i linserna på morgonen! :rofl:
Min ena häst hade en liten (obs liten!) antydan till hakar sist, så nästa gång är det väl tandis som gäller för honom.
Sen tror jag att endel vanliga veterinärer faktiskt inte kollar så noga. Hästen kanske inte vill "gapa stort" och vara duktig och då tar man bara en snabbtitt och tycker det ser ok ut.
En del veterinärer "orkar" inte ens anv en ficklampa för att se hur hästen ser ut i munnen.. tydligen tror de att raspen "ser" åt dem..
Munrulle i metall har förstört många hästar, en klantig veterinär jag hade en gång spräckte en tand på min gamla häst, vilket ledde till att hon fick avlivas längre fram.. ingen klantskalle kommer någonsin mer in i mina hästars munnar och tokraspar hur som helst utan att veta vad som är vad!

Jag har sett flera veterinärbesiktigade hästar u a ,som haft både enorma hakar pga överbett ,och en häst med foderinpackningar så djupa och infekterade att hästen hade svår blodbrist pga detta..

Om veterinärer missar så allvarliga saker då är det stora brister i utbildningen(?),tack o lov börjar det bli bättre nu, TL undervisar ju numera veterinärer så det finns gott hopp om framtiden!
 
Senast ändrad:
Sv: Hästtandvård!

Jag har anlitat en sk hästtandläkare till min häst. När han köptes hade han både vargtänder och fula hakar, och därför gör jag regelbundet besök hos tandläkare.

Nu i våras (för snart ett år sedan) fick jag gå till en ny person, då den gamla hästtandläkaren inte längre åkte hit. Denna personen verkade kunnig, och har utbildat sig hos TL (som är nämnd tidigare i tråden). Denna person sa att min häst hade lätt kariesangrepp på en kindtand, och att jag borde låte TL titta på och åtgärda detta, dock ej brådskande alls, men att jag borde ha det i åtanke i framtiden.

Jag har efter det försökt att hitta andra personer med erfarenhet av att ha häst som behandlats för karies, men inte hittat någon. Jag betvivlar inte att TL är mycket kompetent, men eftersom det är nytt att behandla karies hos häst så vill jag ha fler referenser innan jag åker dit.

Någon som har haft häst med hål i tänderna - kanske som har ätit för mycket godis kanske.. ;)
 
Sv: Hästtandvård!

De har alltid bättre möjligheter på klinik med ljus utrymme och sådant.
Min häst raspas var 6:e månad :o
 
Sv: Hästtandvård!

Jag har svårt att tänka mig att en kompetent person som TL vågar säga till en djurägare att de skador hästen har i munnen är orsakade av en veterinär vid ett speciellt tillfälle. Att den aktuella veterinären missat ett underbett är en annan femma, men skadorna på tänderna kan mycket väl ha uppkommit senare och pga en olyckshändelse. Naturligtvis kan det vara befogat att misstänka att tänderna skadats i samband med en munkontroll om veterinären använt en sk munrulle av stål, att denna rulle kan spräcka tänder är ett välkänt fenomen, men det är oklokt att uttala sig nedsättande om andras behandlingar eller metoder tills dess skulden är bevisad.

Vad gäller tandvård på häst är det väldigt svårt att veta vem man vågar anlita. Många tandtekniker utb i USA raspar enl den "amerikanska" modellen där man jämnar till tänderna bra mkt mer än vad TL skulle tillåta. Många veterinärer (?) använder kanske bara en munrulle som definitivt inte ger möjlighet till en fullständig undersökning av de bakre kindtänderna. Ficklampa i all ära - palpation är inte heller så dumt (med handen dock - inte raspen!). Det finns rapporter om hur eldrivna slipar har skadat pulpan i och med den värmneutveckling som sker. Vattenkylning kan förhindra detta - hur många hästtandtekniker har den utrustningen? Hur många här låter sin hovslagare (!!) fila av hästens gaddar med den gamla stenålders ledade tungstensraspen!? I viss mån tror jag att man kan döma utövaren efter verktygen - en "raspare" oavsett yrke som använder sig av munrulle/kil och bara ledad rasp ska kanske förvisas ur stallet.

Hur ska man ställa sig till de hästtandtekniker som ute i stallarna avlägsnar vargtänder och ibland även andra tänder - utan närvaro av vare sig sedering/bedövning eller veterinär. Detta är ett förfarande som strider mot djurskyddslagen och jag undrar hur ett försäkringsbolag skulle ställa sig till ersättning för skador uppkomna under dessa former?

Saliggörande av en person eller yrkesgrupp tror jag är farligt. Ibland har jag svårt att förstå varför många hästägare (ingen utpekad) köper en persons åsikter med hull och hår utan att själv sätta sig in i ämnet eller iallafall höra andra yrkesverksammas teorier? På samma sätt kan en metod eller grupp (t ex veterinärer) totalt sågas till förmån för Amerikansk utbildning eller homeopati. I det senare fallet gäller väl även det motsatta - yrkesgruppen veterinärer tenderar att såga allt vad alternativbehandling heter jäms med fotknölarna. Det är inte heller eftersträvansvärt! Öppenhet, samarbete efterlyses!
 
Sv: Hästtandvård!

Min häst har undersökts 1 gång om året av vet när vi ändå vaccinerat. Folk sa att det räckte att låta vet kolla om man inte hade några problem. Fick veta att kusen min hade fantastiskt fin mun och han raspade kanske 2ggr av 3.

Men så tog vi ut en ryggveterinär(som även är utbildad tandläkare) som fick kika i munnen på hästen och hittade genast två vargtänder som han ville ta bort på en gång - vilket han också fick göra. I övrigt sa han också att hästen hade jättefin mun och han raspade inte. Dock var han spänd i käken och hade som sagt två störande vargtänder som han turligt nog int fått stora problem med då jag och min syster har ett ganska speciellt sätt att rida på och är väldigt uppmärksamma på hästen(där fick jag berömma mig själv lite men detta visade sig även i ryggen sen :p ).

Jag tycker att man ska ta ut en tandläkare till sin häst ibland. Man kanske kan låta det gå 3-5 år imellan om det är så att hästen har väldigt fin mun, inga vargtänder och fungerar bra. Men jag såg ju med min häst att kusen kan gå som en stjärna och ändå ha vargtänder, ryggproblem och spänningar. Men det är fortfarande skadligt för den och håller inte hur länge som helst.
 
Sv: Hästtandvård!

I vilken utsträckning man skall ta vargtänder som inte verkar ge problem kommer man alltid att kunna diskutera, här finns inget rätt eller fel. Min åsikt är att vid minsta misstanke om att vargtänder stör skall de tas bort annars låter jag hästägaren avgöra om de skall bort för säkerhets skull eller ej.
Håller helt med TantEster om att den som bara använder munrulle/munkil samt ledad rasp inte kan göra en bra undersökning eller ett bra jobb, den ledade raspen är bra till vissa saker men räcker absolut inte. Håller även med om att fingrarna är lika viktiga som ficklampan, näsan är också viktig.
PL
 

Liknande trådar

Träning Min unghäst född -10 har aldrig riktigt accepterat bett. Munnen är kollad,allt ser bra ut. I början så hade vi 3-delat tränsbett,vilket...
Svar
12
· Visningar
1 545
Senast: Ridinglady
·
Hästvård Hade en veterinär ute häromdagen som kollade på min ponnys tänder. Jag var själv inte närvarande, utan det var min, inte särskilt...
Svar
4
· Visningar
1 274
Senast: Ragge_
·
D
Ridning Hej, jag har ett problem med min häst som jag måste lösa! Efter nyår fick jag min häst, en nordsvensk travare på 10år. Dock har hon...
Svar
11
· Visningar
2 224
Senast: TinyWiny
·
Dressyr Nu blir det en tömkörningsfråga till från mig! Tack förresten alla ni som gav mig tips på hur jag skulle lära mig köra sidvärts! :bow...
Svar
9
· Visningar
4 087
Senast: malumbub
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp