Hästen på tygeln - och sedan då?

W

Whiplashr

Hej!
Jag har ridit ett par år på ridskola och har kommit så långt i min ridning att jag börjar fundera på hästens form/balans under ridpassen.
Man skulle väl kunna säga att jag ligger på "högre" L:C-nivå, och de flesta hästar söker sig nedåt och går med eftergift i slutet av passen när jag rider. Nu vill jag dock komma "ett steg längre", eller vad man ska säga. Ofta när jag tittar i spegeln går hästen som sagt på tygeln med bra huvudposition, men det händer inte så mycket vid bakbenen och ryggen höjs inte speciellt mycket. Ibland känner jag också att hästen är väldigt framtung och hänger i handen.

Hur ska jag bära mig åt för att få med bakdelen och ryggen med också? Jag söker ingen Gran prix form men jag känner att det skulle vara trevligt att kunna rida ihop hästen lite mer. Tacksam för svar!
 
Sv: Hästen på tygeln - och sedan då?

Det är sådant du lär dig med tiden ska du se! Fortsätt på ridskolan så får du verktygen du behöver, skynda långsamt!
 
Sv: Hästen på tygeln - och sedan då?

Det är svårt med ridskolehästar, men.... att gå på tygeln är när hela hästen jobbar genom kroppen. Trampar på bak via kroppen till bettet.
Annars kallas det för- att den böjer på nacken, men kan ha bakbenen i Tjottahejti;)
 
Sv: Hästen på tygeln - och sedan då?

Driv mer med skänklarna och sätet, då borde du få med aktionen bakifrån, så hästen blir en enhet istället för två delar...;)
 
Sv: Hästen på tygeln - och sedan då?

Har den inte bakbenen med sig går den inte "på tygeln". Fortsätt träna och ta hjälp av din instruktör för att det ska bli rätt, det är inte helt lätt med riskolehästar kanske men...ja huvudets position är inte vad som avgör om hästen "går på tygeln" eller inte.
 
Sv: Hästen på tygeln - och sedan då?

Ett ganska vanligt fenomen för ryttare på en lägre/mellan nivå! Att inte tordas "röra" i hästen för att den kröker på nacken. Det är då, när hästen börjar bli lyhörd och uppmjukad, som det är dags att aktivera bakbenen. Det gör du enklast med att försöka rida hästen framåt mot en förhållande hand. Du kan tex göra en tempoökning för att aktivera bakbenen och sen försöka bibehålla samma aktivitet när du minskar upp tempot igen med hjälp av säte och skänkel. En annan bra övning är att flytta framdelen eftersom det då "tvingar" hästen att flytta sin vikt till bakbenen men det kanske är lite avancerat?!

För att kunna få en riktigt bra och bärig form på sin häst krävs att man har en stark och bra sits så att man kan sitta emot då man aktiverar bakbenen annars är det lätt att man blir hängandes i tyglarna. Jag tror absolut att man kan lära sig lika bra på en ridskolehäst/ponny! Många av dem är relativt välridna i grunden men har dragit på sig tendenser att slippa undan i och med många lektioner/dag samtidigt som en lektion oftast består av många elever samtidigt så att man inte kan få 100% focus, uppmärksamhet och hjälp från sin ridinstruktör...Kanske en privatlektion med ett fåtal elever finns på din ridskola? Det kan du i så fall ta hjälp av emellanåt för att förbättra och utvecklas snabbare! Lycka till!
 
Sv: Hästen på tygeln - och sedan då?

Som nån annan sa, driv med skänklarna och "fånga upp" med tygeln.
En bra tumregel är att hästen ska behålla formen 3 sek efter att du släppt tyglarna. Om hästen direkt tappar formen om du tex länger tyglarna, hänger sig hästen förmodligen bara i bettet och "fuskar" med kroppen.

Sen en annan sak, om du känner att hästen börjar arbeta med bakdelen (dvs skjuter dig ut sadeln), våga driv på ytterligare. När man är "grön" blir det lätt att man slappnar av då och släpper allt.
Alltså våga driva mer med säte och fånga upp med hand och läs sedan av vad som händer med hästen.
 
Sv: Hästen på tygeln - och sedan då?

Väldigt bra skrivet!
 
Sv: Hästen på tygeln - och sedan då?

Tack så mycket för svaren!

Uttrycket "på tygeln" tolkar jag som att hästen slappnar av i nacken och accepterar bettet, men självklart så kan bakbenen vara i tjotahejti samtidigt. xD Så när jag menar att hästen är på tygeln menar jag att det sänker huvudet (nacken som högsta punkt) och allt "flyter på" bättre. Detta är såklart inget att sträva efter som slutgiltigt mål, utan det är ryggen och bakbenen som är det viktiga.

Jag ska definitivt prova detta i höst! Nu är det ungefär 1 ½ månad tills nästa ridlektion men jag är supertacksam för tipsen. Jag känner att nästa steg skulle vara att få hästen att sätta vikten på bakdelen, eftersom jag i nuläget kan få den avslappnad och lyhörd (lösgjord?).
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Hästen på tygeln - och sedan då?

Låter som att du är väldigt intresserad. Kul! Mitt tips är (om man har råd) att åka på en kurs, typ helgkurs, som specialiserat sig på dressyr. Där kan man få den här "extra skjutsen", nya insikter och ridupplevelser. Det finns flera sådana ställen i framförallt mellansverige. Sök på "helgkurser dressyr" på nån känd sökmotor så får du tips!:idea:

I ditt läge ska man ta alla tillfällen i akt att rida så många timmar som möjligt, helst på riktigt välutbildade hästar, och dessutom titta på så mycket ridning som möjligt. Det kanske anordnas någon kurs för privata hästar i din närhet som går att åka och titta på? Eller varför inte en dressyrtävling på lite lägre nivå?

Och slutligen : LÄS allt du kan komma över i ridteoriväg!
Lycka till!!
 
Senast ändrad:
Sv: Hästen på tygeln - och sedan då?

Att hästen går på tygeln menas egentligen att den svarar korrekt på tygeln dvs vinklar bakbdelen mer om man slutar "gå med" med tygeln

Men att få en ridksolehäst så är inte lätt, och ej heller under en lektion eftersom man måste göra som alla andra.

För egentligen handlar det om att placera hästen på hjälperna att få den både då att svara på tygeln enligt ovanstående och den skall vara lika alert framåt. För att få till det på en häst som rids av många så måste man "väcka" den. Hallå jag som sitter på menar vad jag säger, marsch betyder marsch pankaka - och hallå vakna och sätt dig betyder just det. det gör man inte genom att vara brutal men att var konsekvent.

Det är mycket länge sedan jag red på ridskola men jag har korrigeringsridit min egen efter andra.
och jag har svårt att se att man kan göra sådant under de former som finns på ridskolan - ja kanske när man rider mer självständigt på Lätt A nivå dvs i bästa gruppen

Ja säger som Cha9 Läs allt vad du kommer över och om du har den ambitionsvivån så sök dig till privatryttarna. Jag skulle själv tycka att du vore guld att ha som hjälpreda med din ambitionsnivå

Jag skulle aldrig komma på tanken att ha en medryttare, men hade jag en ung ambitiös tjej som ville skritta ut, eller hjälpa mig med whatever - så skulle jag lägga ned lite tid på att lära den mer. Dvs undervisa den på min ubildade. För det är på de mer oförstörda hästarna (min är garnaterad mindre förstörd än en ridksolehäst iaf :angel: ) man lär sig. och jag tror att många som har mer än en häst - gärna skulle vilja ha en lite hästskötare/avlastning

det beror ju på men har man hästarna helt själv så kan det vara värt det att överhuvudtaget ha ngn som man kan lita på

och en som vill tänka själv är värdefull i min värld :D

Framför allt en som vill och är ambitiös
 
Senast ändrad:

Liknande trådar

Ridning Hej allihopa! 😊 Jag är ny här och skulle gärna vilja höra era tankar om något jag funderat mycket på. Jag är relativt ny på det här med...
2
Svar
22
· Visningar
1 767
Senast: Kajsalisa
·
Hästvård Hej! Har en snabb fråga jag inte lyckats googla fram svaret på! Min häst är betäckt pga livslång skada. Inget hon har någon smärta av...
Svar
12
· Visningar
1 015
Senast: Freazer
·
Hästhantering Hej! Jag känner att jag måste få bolla lite med folk som har mer vana av sånna här typer av hästar än mig. I ungefär ett år nu har jag...
Svar
6
· Visningar
1 186
Träning När hästen går i korrekt form så trampar den in bakbenen in under kroppen, höjer ryggen och spänner bålen. Känslan blir ju då att hästen...
Svar
3
· Visningar
1 077
Senast: Tilly_85
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Hönstråden II
  • Uppdateringstråd 30
  • Akvarietråden V

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp