Hästen och temperaturer

Sv: Hästen och temperaturer

om någon sådan finns så hoppas jag ingen är så korkade att dom följer den. :crazy:

vid vilken temperatur hästen fryser är högst individuelt!

jag vet sen förr att du är högst motsatt alla kunskaper via studier som det finns på häst, eftersom du alltid motsätter dig liknande fakta i alla trådar. Det betyder tyvärr inte att det är skit , snarare att du valt att ignorera det och göra som du själv anser bäst. en viss skillnad.
 
Sv: Hästen och temperaturer

Lindås, Jonna och Olsson, Ingrid. 2004. När behöver hästen täcke?. Fördjupningsarbete nr 259. Enheten för hippologisk högskoleutbildning, SLU. Uppsala.

Perman, Johanna. 2000. Behöver hästen täcke på vintern?. Fördjupningsarbete nr 111. Enheten för hippologisk högskoleutbildning, SLU. Uppsala.
Nu har jag fått tag på dessa fördjupningsarbeten och läst igenom dem. Via publikationsservicen får man dem inte, utan man skall kontakta enheten direkt...

Först lite om vad fördjupningsarbeten är. Från SLU:s hemsida:

Hippologstudenterna skriver under sitt andra år fördjupningsarbeten om fem poäng.

Och på pärmen till fördjupningsarbeten finns följande text:
Fördjupningsarbete omfattande 5 poäng ingår som en obligatorisk del i hippologutbildningen och syftar till att under handledning ge de studerande träning i att självständigt och på ett vetenskapligt sätt lösa en uppgivt. Föreliggande uppsats är således ett elevarbete och dess innehåll, resultat och slutsatser bör bedömas mot denna bakgrund.
Det är alltså en students första arbete, där den studerande övar sig i att göra en vetenskaplig forskning och/eller analys. Detta skall beaktas när man läser och använder sig av uppgifterna i arbetet.

Detta betyder inte att arbetena är dåliga. Tvärtom! De är bra som just fördjupningsarbeten. Men kan inte jämföras med forskningsrapport, slutarbete eller avhandling.
Ansvaret för tolkningen och användningen av vad som står i dessa arbeten är på läsarens sida!

I följande inlägg skriver jag lite om arbetena.
 
Sv: Hästen och temperaturer

Behöver hästen täcke på vintern?
Fördjupningsarbete nr 111 / 2000
Av Johanna Perman

(totalt 13 sidor)


Målet med arbete är att undersöka om klippta hästar behöver täcke. Detta genom att undersöka NKT (beskrivits i tidigare inlägg) för hästarna otäckta, med täcke och med täcke och ökad fodergiva.

I arbetet behandlas hästens värmebalans och vad som inverkar på den. I arbetet konstaterar man att för att beräkna NKT behöver följande faktorer vara kända:
Sida 7 skrev:
1. Hästens värmeproduktion. Denna beräknas med ledning av basmetabolismen och de tillskott som olika omständigheter ger, t.ex, tillväxt, dräktighet och arbete.
2. Kroppsvikten. Ju högre kroppsvikt desto mindre kroppsarea/kg, dvs en tyngre häst avger med mindre mängd fri värme.
3. Vävnadernas värmemotstånd - påverkar värmeavgivningen.
4. Fuktavgivning från hud och andningsvägar.
5. Strålingsförluster. Dessa påverkas av omgivningens fysikalistka egenskaper, t ex om andra hästar finns nära. (Även tillskott genom solstråning i förekommande fall).
6. Pälsens isoleringsförmåga.
7. Vindhastighet.

Sida 8 skrev:
I denna undersökning har vi använt oss av fjorton halvblodshästar.

Utdrag ur diskussionen (=vad studenten anser kommit fram av undersökningen):
Sida 11 skrev:
Det visade sig att dubbla täcken inte ger dubbel isolering som man kan tro. Detta beroende på att det blir tungt och täckena pressas ihop.

Denna undersökning visar också att hästarna tål mer kyla vid ökad utfodring.

Sida 11 skrev:
Försök i Sverige med klimatkammare som har gjorts på fyra travare och en shetlandsponny, visade att mellan 5°C och 25°C var det behagligt för hästarna om de utfodrades för att täcka uppstallning i ett varmt stall och med daglig utvistelse. [...] Dessa hästar var inte anpassade till låga temperaturer. [...] I andra försök gjorda utomlands sträckte sig gränsen ner till -15°C. Dessa hästar gick ute dygnet runt på vintern och fick ca 12 kg hö per dag. Deras omsättning var på så sätt anpassad för låga temperaturer. (McBride et al, 1983)

Denna undersökning gäller klippta hästar, så pälsens inverkan har givetvis inte beaktas. (Dock skrivs inget om hur hästarna är klippta, så jag utgår ifrån att de är helklippta...)

NKT för hästarna utan täcke varierade mellan -2°C och 12°C. Dock ingen analys om vad skillnaden beror på; individuella skillnader, användning, forderstat eller något annat. Men det var heller inte målet med undersökningen.
 
Sv: Hästen och temperaturer

När behöver hästen täcke?
Fördjupningsarbete nr 259 / 2004
Av Jonna Lindås och Ingrid Olsson

(totalt 19 sidor)


Målet med studien är att få fram rekommendationer för när man skall täcka ridskolehästen. Studenterna har som hypotes att hästen klarar sig genom vinter utan täcke om den är oklippt.

Även här behandlas hästens värmebalans osv...

Sida 9 skrev:
Vår undersökning har inte utgjorts av något praktiskt försök utan endast teoretiska beräkningar som grundar sig på de fakta som är kända vad gäller hästens värmebalans.

Vi har i våra beräkningar använt oss av fyra hästar som vi anser är typiska ridskolehästar vad gäller vikt och mankhöjd.
Dock skriver de inte hurudana hästar de anser vara "typiska ridskolehästar" i övrigt än vikt och mankhöjd...

I beräkningarna används samma värmemotstånd (isoleringsfaktor) för pälsen (0,12 m² °C/W) på alla fyra fiktiva hästar. Ingen information om hurudan päls det är frågan om eller hur detta värde varierar beroende på päls. Jag har i alla fall stött på väldigt stor variation på tjocklek och täthet på vinterpälsen...

Och utdrag ur diskussionen:
Sida 13 skrev:
Enligt våra beräkningar behöver en häst på medel arbetsintensitet som ej är klippt inte täckas under vintern. [...] Vid utevistelse kan det dock vara lämpligt att täcka ridskolehästen om inte värmeförlusten ersätts med foder under de kallaste dagarna.

I undersökningen klargörs det dock inte i klartext om vinter avser vinter i Malmö eller Luleå...

Eftersom detta arbete gjorts på basen av fiktiva hästar; och enbart fyra stycken, så är det intressanta mer hur täckning och ökad grovfodergiva inverkar på NKT. Och inte så mycket de absoluta temperaturerna man kommit fram till.
 
Sv: Hästen och temperaturer

Min åsikt kvarstår:
Det går inte att göra en allmängiltig temperaturtabell när hästen behöver täcke.

Första studien gäller klippta hästar och redan bland dem var variationen på NKT stor (14°C). Och fjorton halvblod kan inte ses som representativt.

Den andra studien gäller fyra fiktiva ridskolehästar och i den beaktas inte olikheter i hur tjock och tät pälsen är. Och urvalet kan inte på något sett ses som representativt!
 

Liknande trådar

Hästvård Funderar med detta kring svartsjuka om hästar kan känna sådant och i så fall hur. Anledningen att jag frågar är att min häst blivit som...
2
Svar
24
· Visningar
1 239
Senast: skiesabove
·
Hästvård Hovslagaren var här igår. Han hade sin praktikant med som varit med ett par gånger förr. Hen går sista terminen på...
Svar
19
· Visningar
1 044
Hästvård Olyckan är ett faktum. Pållen ska stå på box med gipsbandage i minst 8.veckor. Era bästa tips för att göra det drägligt för både häst...
2
Svar
31
· Visningar
1 621
Senast: MiniLi
·
Hästvård Hästen som är 8 år uppvisar inga rörelse avvikelser under longering och är generellt på bra humör i hantering i stall. Däremot uppvisar...
Svar
17
· Visningar
1 545
Senast: Liten
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Gamla hösilagebollar
  • Dressyrsnack nummer 18
  • Strö i boxen
Tillbaka
Upp