Hästen går högt med huvudet som försvar?

C

camillaf

Hej! Jag har nyligen köpt en häst, en 10-årig, fin och trevlig vallack. Jag är själv en medelmåttig ryttare men med insikt och vilja att anpassa min ridning. Min medryttare och "coach" har tävlat en hel del MSV dressyr (på sina egna hästar). Vi har båda ett problem med hästens grundform - hans utgångsläge är att streta fram med huvudet i luften som en kamel....

Hästen i fråga är välutbildad MEN jag har hört att han var hårt riden på graman av sin tidigare ägare som heller aldrig tävlade med honom trots att hon tävlar svår med sina andra hästar. Och jag förstår varför - detta med kamel-halsen....:-)

Nu till mig fråga: Hans normalläge är att gå högt som en kamel med huvudet tills dess att man börjar ställa och arbeta in ytterbogen - när man väl ramat in honom så har han fin form och arbetar djupt under sig med bakbenen och rundar ryggen. Men så fort man kräver ngt eller så fort man ska byta gångart så åker huvudet upp igen och kamelen kommer fram.

Jag vill verkligen betona att det blir så oavsett hur rutinerad och välbalanserad ryttare han har på ryggen....

Jag skulle vilja veta om några andra haft hästar med denna tendens - och om ngn har några kvaliciferade tips om hur man kan komma till rätta med det... Kan man graman-avprogrammera en häst och få den att vilja söka sig en lägre form....?

Camilla
 
Sv: Hästen går högt med huvudet som försvar?

Det där med han har ridits på graman låter ju inte så upphetsande. Är han någerlunda korrekt bygd? Är halsen formad så att det inte är allt för jobbigt att gå i rätt form? Jag har faktiskt aldrig ridit en häst som inte lärt sig att gå i någerlunda bra form, och detta låter underligt.
Om jag hade fått fingrarna i den här hästen så hade jag först kollat så han inte hade ont någonstans, och efter det arbetat den från marken med chambong (INTE inspänningar eller gummisnoddar), och tömkörning. Vid ridning hade jag sett till att verkligen ha den på yttertygel, innerskänkel och tränat tempoväxlingar och övergångar. Gärna cavaletti med och utan ryttare. Och se till att han går frammåt hela tiden. Och massor av beröm vid minsta antydan till att det blir rätt.
Ser fram emot att höra hur det går. :)
Ulrika
 
Sv: Hästen går högt med huvudet som försvar?

Hej! Ja - han är jättefint byggd. MEN på nåt sätt känns underhalsen "sladdrig" eftersom han glider undan. Han liksom draaaaar uppåt framåt. Han går jättefint i omgångar men detta är liksom hans grundläge (förmodligen som en reaktion mot gramanen - tror du det?). Vill hjälpa honom att söka sig framåt nedåt, och trivas där... Dina tips är jättebra - jag ska börja där :-)
Mvh Camilla
 
Sv: Hästen går högt med huvudet som försvar?

Jag kan inte svara på om det är en motreaktion mot graman, efterso jag bojkottade det efter att det inte gav mer än böj på halsen och underättade inte alls att få hästen att arbeta med ryggen. Lycka till! Jag ser fram emot att höra hur det går.
Ulrika
 
Sv: Hästen går högt med huvudet som försvar?

Hej! Ja - han är jättefint byggd. MEN på nåt sätt känns underhalsen "sladdrig" eftersom han glider undan. Han liksom draaaaar uppåt framåt. Han går jättefint i omgångar men detta är liksom hans grundläge (förmodligen som en reaktion mot gramanen - tror du det?). Vill hjälpa honom att söka sig framåt nedåt, och trivas där... Dina tips är jättebra - jag ska börja där :-)
Mvh Camilla


Det kan även ha varit en reaktion mot ryttaren. Bara för att hans förra ryttare har tävlat svåra klasser betyder det inte att denna ryttare klarar av vilken häst som helst. Eller att männikan inte hade full kontroll på sina egna käslor å jämt lätt sina aggressioner gå ut över just den hästen. Finns även 100 anledningar till till varför han kan ha blivit så pågrund av ryttaren. men om en person som tävlar svåra klaser slänger på graman så kan man ju undra.

Visst aldrig fel att ta till hjälpmedel när det behövs men dom ska bara vara som korrigering under en kortare tid. har själv ridit en d-ponny vallack helt underbar. Först innan han började gå med graman vid flera tillfällen. Hästen var lite stressig å lite svårriden, en sits häst helt enkelt. Men vi kom överrens bra, mycket trevlig kille. Sedan slängde dom på honom grman i ett års tid då jag enbart såg honom en gång i början å det funkade ju inte alls han bara sprang. Å sen såg jag han inte föräns jag red honom nästa gång å då hade han fortfarande den där gramanen på efter så lång tid. Efter ridpasset sa jag åt ridläraren att hon borde ta å fixa bort den där saken. Jag tyckte inte om den alls å hästn hatade den. Han var helt förstörd, han gjorde ingen tillskymt till en rörelse i boxen innan å efter ridpasset å gångarterna känndes inte bra heller. Han orkade inte få in rumpan längre under sig vilket han gjorde tidigare om man kunnde rida honom. Men bara en vecka efter det att den åkte bort d.v.s. nästa gång jag red honom så var han mycket bättre. Dock hade inte gångarterna hämtat sig ännu, men sådant tar tid å jobb.
 
Sv: Hästen går högt med huvudet som försvar?

Antagligen behöver din häst bli starkare i rygg och bak och ju mer och längre tid ( inte per ridpass utan ju fler gånger över tid) du envist arbetar honom i och tillbaka till rätt form så kommer du att upptäcka att han försvarar sig allt mindre. Så ha tålamod!
Om du trots allt känner att du behöver ngn form av hjälptygel så är Thideman-tygeln en lättare variant av gramantygeln. Den kan vara till hjälp om du har en häst som helt enkelt blir för stark och du en kortare period behöver ha hjälp att "komma på rätt spår", dvs visa hästen vad du vill och börja bygga upp rätt muskler. Vill dock betona - kortare period - det ska vara en hjälp vid behov ingen vana ...
Jag har efarenhet av att det ibland kan kan hjälpa att byta bett. Jag arbetade med en häst under sommaren som hade fått för vana att köra upp huvudet och köra ut ena bogen. Detta hade lett till dragkamp mellan häst och ryttare och sår i mungipan på hästen ...
Jag bytte då till ett jaktbett = ( rak stång, d-ringar med två lägen för tygeln och kindkedja ). Detta i kombination med mjuk hand och stadig sits fick hästen att gradvis komma i bättre och bättre form för att sedan gå riktigt trevligt efter några månaders arbete. Det sista som "kom på plats" var övergångarna trav - galopp ...
 
Sv: Hästen går högt med huvudet som försvar?

Min arab är precis sån!! Hon blev riden på graman på bana innan och hade även en hårt spänd martingal/brösta hela tiden.... Och bettet satt nåt hål för högt upp...:crazy:

Hela första året red jag i skogen och byggde upp hennes muskler och kondition, samt förtroendet mellan oss. Tyvärr var hon skadad i två omgångar så en del av musklerna har jag inte hunnit bygga upp igen...

Nu i höst har vi börjat träna regelbundet för tränare för att komma till rätt med problemen. På bana tappar hon bjudningen helt och går och stretar med huvudet i vädret. Men så fort man lyckas få henne lösgjord och samarbetsvillig är hon en helt annan häst!:) Då blir hon mjuk som smör och man kan göra nästan vad som helst!!

Hon beter sig likadant bomlöst som med bomsadel och hon har inte ont nånstans.
 
Sv: Hästen går högt med huvudet som försvar?

jag skulle säga att han inte har tillräckligt med muskler. har den erfarenheten av kamelhals själv på min och mammas häst. en 6åring. vi köpte honom som 4 åring. det har tagit 2 år att muskla honom så han gör fina övergångar utan att behöva tappa balansen har med sig ryggen osv. dessutom är han så känslig att om man själv hamnar i minsta obalans eller tappar takten blir han kamel igen tills man hittar tillbaka. jag skulle nog rekomendera dig att inte ha så brottom och att muskla upp din häst genom att göra tex öppnor, slutor, böja & ställa, träna på övergångar (5skritt, 10 trav steg.). rid avlastings sits tills mn känner att ryggen kommer "upp" och du kan då försiktigt sätta dig ner. om han tar upp huvudet igen= avlastnings sits eller lättridning. det är vi som ska lära av hästen, inte hästen som ska lära sig.

så har jag arbetat med min häst iaf.

ps. kanske din sadel har något med detta att göra?
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Hästen går högt med huvudet som försvar?

Min dam blev sån, när jag red igång henne på allvar efter hennes mammaledighet 2003.

Jag:

  • Fick hennes tänder fixade. Hon såg ut som en isbjörn i munnen, hur kul är det att söka sig framåt nedåt då???
  • Anlitade en massör. Han hittade flera spänningar i hennes kropp och bara efter 2 besök, var hon som en helt ny häst att rida. Han får komme emellanåt och knåda igenom henne, vid behov.
  • Bytte sadel
  • Bytte bett. Min dam söker ogärna stöd på vanligt tränsbett. Kimblewick (jaktkandar med låg tungfrihet), hackamore, kandar (stång och bridong), rak pelham (med tygeldelta) och senaste året, även portugisisk stång med dubbla tyglar. Jag försöker variera med de bett jag har och lägger även in tränsbett med jämna mellanrum. Lyssnar man på kunniga hästtandläkare och även andra hästspecialister, så förordar de att man byter betsling då och då.
  • Longering och tömkörning med chambon. Både med och utan cavaletter.
  • har tagit hjälp av instruktör. Skaffar man egen häst, är det ännu viktigare att man rider regelbundet för instruktör. Man tappar massor, när man sitter ensam hemma och gnetar i paddock, skogen och liknande.
 
Senast ändrad:
Sv: Hästen går högt med huvudet som försvar?

Tack alla för alla tips! Ibland behöver man mest få höra att det är flera som har haft och framförallt kommit till rätta med ett problem.

Jag ska ha tålamod :-)

Camilla
 
Sv: Hästen går högt med huvudet som försvar?

Undrar hur många hästar som mer eller mindre tillfälligt förstörts av gramantygel?

Ta absolut hjälp av en massör eller ET. Ofta gör gramanen att manken blir totalt blockerad och hästen går inte fram ärligt.

Ha tålamod! Det kan ta upp till ett år att arbeta bort det som sabbats genom gramanen men det går! Jag lovar.
 
Sv: Hästen går högt med huvudet som försvar?

I vårt fall var mammaledigheten bara bra. Jag har precis satt igång min häst igen, hon har tappat felaktiga muskler (som en alltför stark underhals) och är nu mycket lättare att rida. Tidigare gick hon med huvudet upp när jag red på vanligt tränsbett, nu tycker jag tränsbettet fungerar bäst för mig.
När jag köpte henne var hon ok, men eftersom jag då inte var tillräckligt bra ryttare utvecklade hon detta med att bli kamel och sedan hamnade vi i en ond cirkel. Hennes vila under sin mammaledighet har gett oss en ny chans.
 

Liknande trådar

Ridning Hej! Min kompis i stallet har en häst med Kissing spines, hästen har haft 6olika ägare +den som äger hästen nu. Uppfödaren och ägare nr...
2
Svar
20
· Visningar
3 773
Ridning Hej! Jag har ett sto på åtta år som jag haft i ganska precis två år. Innan jag köpte henne hade hon haft fem hem på tre år och lärt sig...
2
Svar
21
· Visningar
8 195
Islandshäst Hästen jag rider har en tendens att hålla huvudet rätt högt (främst i tölten). Jag antar att han inte jobbar på rätt sätt med ryggen när...
Svar
12
· Visningar
3 697
Senast: Tassa
·
Träning Jag har problem med min häst som är dåligt musklad och blir springig (går/springer snabbt och slarvigt så att hon nästan snubblar) när...
Svar
8
· Visningar
1 740
Senast: Efwa
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Tångbett dåligt?
  • Målbilder för trubbnosar.
  • Uppdateringstråd 30

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp