Intressant tråd. Jag tror det är väldigt många faktorer som spelar in. Vi kan börja med exteriören hos den moderna sporthästen, idag är det mer regel än undantag med långa, veka kotor och vinklade haser. Det ger större gång och mer fjädrande steg och flashigare hästar.
Men det medför också ett större genomtramp och ökad belastning på djupa böjsenan. Dagens halvblod har ju lättats upp betydligt och har mycket mer blod än vår gamla hederliga militärhäst med kortare kotor, större ledgångar osv. Hur hovkvalitén ser ut och att hästen är rätt skodd spelar som alltid in för hållbarheten. Kombinationen liggande kotor och låga understuckna trakter med en bakåtbruten tåaxel är hyfsat vanligt tyvärr.
Många hästägare förstår inte vikten av att rida på varierat underlag och framförallt rida ut! Att sitta och nöta på volter sliter, så är det bara. Sedan har vi det här med fibersand som verkar ha blivit standard som underlag. Det en ökad belastning på lederna att rida på det eftersom det stoppar upp glidmomentet. Jag rider enbart på fibersand om jag måste och skulle inte rida på det mer än max en gång i veckan. Visst ger det en fantastisk känsla att rida på och ett väldigt bra grepp men det är just det som är problemet...
Många köper hästar för dyra pengar och har dem ute i små sandpaddockar ensamma ett par timmar om dagen, med benskydd på. Tror inte man skyddar hästarna från skador på det viset.
Jag köper bara unghästar som är bra uppfödda, på lösdrift i stor flock och kuperade hagar. Då får man en naturligt stark och balanserad häst som vet var den sätter fötterna och inte bryter benet när man skrittar ut i skogen.
Har min hästar ute så mycket det går och gärna på lösdrift. Det har inte varit några problem, snarare en fördel att åka på fälttävlan eller hopptävling när de gått ute dygnet runt. Hästarna är inte tröttare eller presterar sämre för det, snarare bättre. De får också bättre grundkondition när de är ute.
Per Michanec är en veterinär som har galopphästar i träning och på lösdrift. Funkar alldeles utmärkt det med och jag hoppas och tror att trenden går mot att fler förstår vikten av att hästen får vara ute och vara häst.
Luftvägsproblem existerar i princip inte på hästar som går ute.