aiquen
Trådstartare
Pratade med vår hösilageleverantör och han berättade att han funderar på att nästa vinter blanda hösilagebalarna med halm, genom att lägga halmen i mitten av balarna. Det p.g.a. att årets silage fick så väldigt höga proteinvärden (53 g Smrp och 4,8 MJ). Jag tycker det låter väldigt konstigt. Dels för att jag undrar hur i hela friden man får in halmen i balarna, men också för att jag gillar att det är bra med protein i silaget. För som jag alltid förstått det är det ENERGIN, d.v.s. MJ'n man inte önskar för högt värde av, när det gäller lättfödda hästar?
Så jag gillar årets silage, speciellt med tanke på att förra årets hö hade hemska värden med lite protein, men desto mer energi i, vilket mina hästar INTE behöver. Dessutom behöver jag ju med den här kvoten (som visserligen KUNDE varit lägre utan att det skadat) knappast slänga ut en massa pengar på kraftfoder.
Så bör jag prata med hösilageleverantören eller ligger det något klokt i hans tankar som jag inte har en aning om? Kanske är höga proteinvärden inte bra för hästar som inte arbetar så mycket och dessutom är väldigt lättfödda? Eller är det som jag tycker, att han fått allt om bakfoten som fördömer bra proteinvärden bara för att hästarna som ska äta det inte är tävlingshästar på elitnivå?
Så jag gillar årets silage, speciellt med tanke på att förra årets hö hade hemska värden med lite protein, men desto mer energi i, vilket mina hästar INTE behöver. Dessutom behöver jag ju med den här kvoten (som visserligen KUNDE varit lägre utan att det skadat) knappast slänga ut en massa pengar på kraftfoder.
Så bör jag prata med hösilageleverantören eller ligger det något klokt i hans tankar som jag inte har en aning om? Kanske är höga proteinvärden inte bra för hästar som inte arbetar så mycket och dessutom är väldigt lättfödda? Eller är det som jag tycker, att han fått allt om bakfoten som fördömer bra proteinvärden bara för att hästarna som ska äta det inte är tävlingshästar på elitnivå?