Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Köper man omeprazol för människor så kostar det inte alls mycket. Tror jag betalade 1500 för behandlingen sist. Det finns receptfritt.Med tanke på hur mycket magsårsmedicin kostar så skulle jag definitivt göra en gastroskopi först för att se om det ens finns något.
Min häst konstaterades ha magsår med gastroskopi 20/10, medicinerades i 6 veckor med gastrogard som kostar ca 1000 kr i veckan.
Ny gastro i måndags, inte läkt alls så ska få ny medicinering som man ger som spruta i halsmuskeln.
Kostnad för 2 gastroskopier = 7000 kr
medicin hittills = 6000 kr
nya medicinen = 16000 kr!!!!!!!!
Hade hon inte haft magsår så hade det kostat mig 3500 kr för första gastroskopin.
Finns väl ingen veterinär som skriver ut medicin utan gastroskopi?
Dessutom är det ju lite olika mediciner beroende på vart magsåret sitter och det kan ju vara bra att hästen får rätt medicin.
Det är alltså samma sak så den biten spelar ingen större roll. Förutom att det är lite mer meck med tabletter än pasta såklart.@SiZo Ja det kan man ju såklart göra men jag föredrar att få medicin utskrivet som är för häst och testat på häst.
Vilken sort har du använt och hur doseras den?Köper man omeprazol för människor så kostar det inte alls mycket. Tror jag betalade 1500 för behandlingen sist. Det finns receptfritt.
Man absolut få en kur utan gastropi och få ersatt av försäkringen också. Men ändå dyrt- särskilt om det är så långa kurer som du beskriver.Med tanke på hur mycket magsårsmedicin kostar så skulle jag definitivt göra en gastroskopi först för att se om det ens finns något.
Min häst konstaterades ha magsår med gastroskopi 20/10, medicinerades i 6 veckor med gastrogard som kostar ca 1000 kr i veckan.
Ny gastro i måndags, inte läkt alls så ska få ny medicinering som man ger som spruta i halsmuskeln.
Kostnad för 2 gastroskopier = 7000 kr
medicin hittills = 6000 kr
nya medicinen = 16000 kr!!!!!!!!
Hade hon inte haft magsår så hade det kostat mig 3500 kr för första gastroskopin.
Finns väl ingen veterinär som skriver ut medicin utan gastroskopi?
Dessutom är det ju lite olika mediciner beroende på vart magsåret sitter och det kan ju vara bra att hästen får rätt medicin.
Det är absolut enklare med pasta ....Det är alltså samma sak så den biten spelar ingen större roll. Förutom att det är lite mer meck med tabletter än pasta såklart.
T ex Gastogard är buffrad för att tåla magsyran - det är inte Omeprazol för människor.Det är alltså samma sak så den biten spelar ingen större roll. Förutom att det är lite mer meck med tabletter än pasta såklart.
Fast det där kan ju inte stämma. Om det var exakt samma sak skulle ju inte veterinärerna skriva ut gastro gard utan istället be en köpa vanligt omeprazol för människor. Veterinären tjänar ju liksom inget på att skriva ut en dyr medicin om man kan köpa något annat.Det är alltså samma sak så den biten spelar ingen större roll. Förutom att det är lite mer meck med tabletter än pasta såklart.
Enligt denna så funkar det iaf, jag har förvisso inte dubbelkollat grundkällan, men har svårt att se att den skulle gå igenom publicering om det inte stämde.T ex Gastogard är buffrad för att tåla magsyran - det är inte Omeprazol för människor.
Kan inte stämma?Fast det där kan ju inte stämma. Om det var exakt samma sak skulle ju inte veterinärerna skriva ut gastro gard utan istället be en köpa vanligt omeprazol för människor. Veterinären tjänar ju liksom inget på att skriva ut en dyr medicin om man kan köpa något annat.
Jag har gjort det, på en häst som fick oförklarliha koliksymtom i samband med stress. Och fick en helt annan häst som började dricka inomhus, slutade tjura vid fodring etc.Hur viktigt tycker du det är att göra en undersökning med gastropi vid misstanke om magsår?
Kan ni tänka er att medicinera med bara misstanken så att säga?
Lite min tvekan just nu också.Jag har gjort det, på en häst som fick oförklarliha koliksymtom i samband med stress. Och fick en helt annan häst som började dricka inomhus, slutade tjura vid fodring etc.
Att vi inte gjorde gastroskopi var mest för att det var en väldigt känslig dam, och vi ville inte utsätta henne för svälten inför om det gick att undvika.
Såhär står det i studien:Enligt denna så funkar det iaf, jag har förvisso inte dubbelkollat grundkällan, men har svårt att se att den skulle gå igenom publicering om det inte stämde.
https://stud.epsilon.slu.se/7871/11/bogren_l_150424.pdf Faktiskt så har det tillomed bättre effekt, så man kan sänka dosen.
Det omeprazol du köper på apoteket är enterogranulat i enterokapslar, inte pasta, alltså är omeprazol från apoteket inte samma slutprodukt som den man menar här.Av den sista meningen framgår det att just pastan, och det pH den håller, är viktigt för att få en god effekt. Med andra ord går det inte utifrån denna utvärdering att dra några slutsatser om det är effektivt med administration av enterogranulat i vatten eller i foder, eller hur man nu får i hästen det.Enterogranulat Det har även utförts studier på omeprazol som är täckt av ett skydd i form av eneterogranulat i en oral pasta där det har visat sig lika effektivt att behandla med 1 mg/kg av ett enterogranulat som med GastroGard 4 mg/kg (Birkmann et al., 2014). En ökad biotillgänglighet eftersträvas med denna beredningsform för att därmed kunna använda en lägre dos med likvärdig effekt (Sykes et al., 2014d). Det verkar även vara viktigt vilket transportmedium som används eftersom enterogranulat har gett bättre effekt vid administrering i en alkalisk pasta än i en surare suspension (Nieto et al., 2002).
Precis det jag menar med det jag skrivit tidigare. Omeprazol till människa kommer i kapslar av en anledning - för att skyddas mot magsyran. Tar man ut den från kapslarna försvinner det skyddet och att ge i kapslar till häst funkar knappast för det är för stor risk att de tuggar sönder dem. Därför vill man ge pastan, som är gjord för häst, eftersom den är buffrad för att tåla magsyran.Såhär står det i studien:
Det omeprazol du köper på apoteket är enterogranulat i enterokapslar, inte pasta, alltså är omeprazol från apoteket inte samma slutprodukt som den man menar här.Av den sista meningen framgår det att just pastan, och det pH den håller, är viktigt för att få en god effekt. Med andra ord går det inte utifrån denna utvärdering att dra några slutsatser om det är effektivt med administration av enterogranulat i vatten eller i foder, eller hur man nu får i hästen det.
Precis det jag menar med det jag skrivit tidigare. Omeprazol till människa kommer i kapslar av en anledning - för att skyddas mot magsyran. Tar man ut den från kapslarna försvinner det skyddet och att ge i kapslar till häst funkar knappast för det är för stor risk att de tuggar sönder dem. Därför vill man ge pastan, som är gjord för häst, eftersom den är buffrad för att tåla magsyran.
Tydligen är själva granulaten buffrade för att tåla en människas magsyra, men eftersom transportmediumet verkar vara viktigt under administration till häst så kan det ju vara minst sagt svårt att uppskatta verkningsgraden av att ge endast granulat, tänker jag.Precis det jag menar med det jag skrivit tidigare. Omeprazol till människa kommer i kapslar av en anledning - för att skyddas mot magsyran. Tar man ut den från kapslarna försvinner det skyddet och att ge i kapslar till häst funkar knappast för det är för stor risk att de tuggar sönder dem. Därför vill man ge pastan, som är gjord för häst, eftersom den är buffrad för att tåla magsyran.
Absolut. Men eftersom det är forskat på att det inte är farligt att ge för hög dos, och enda minuset med för låg dos är bristande effekt så känns det inte speciellt riskfyllt. Sen har jag svårt att se att kapslarna skulle klara magsyra. De klarar inte ens saliv utan smälter VÄLDIGT fort.Tydligen är själva granulaten buffrade för att tåla en människas magsyra, men eftersom transportmediumet verkar vara viktigt under administration till häst så kan det ju vara minst sagt svårt att uppskatta verkningsgraden av att ge endast granulat, tänker jag.