Går det här brödet att äta?

Instämmer, varken lingon, socker eller surdeg är speciellt konstigt utan fungerar konserverande, om man inte vågar äta det som ser fräscht ut, smakar ok och inte luktar illa undrar jag hur mänskligheten överlevt utan bäst före datum tidigare.
MEN DU FATTAR JU INTE!!!1!
Varje generation av människan som käkat mat innan bäst före-datumets införande har ovillkorligen och utan undantag dött bort. Man måste våga se mönstet, annars är våra dagar räknade!
 
Ja, man undrar ju om de balsamerat brödet med tanke på hur länge det håller.
Då ska jag berätta om en händelse som min mormor råkade ut för när dom hade torpställe och nu snackar vi hembakat bröd och 1920-tal: När limpbaket var avklarat på hösten efter skörden så förvarades limporna nergrävda i spannmålsbingen. När morfar och min mamma skulle ösa upp spannmål och till kvarnen på försommaren så hittade dom en bortglömd limpa som legat nedgrävd i spannmålet från skörden i september till strax före midsommar och limpan var lika fin och mycket saftigare än dom andra och helt oskadad utan konserveringsmedel eller andra kemikalier.

Ljust bröd funkar det inte med men mörkt bröd kan tydligen "konservera sig själv".

Bäst-före är en myt! :cool:
 
Då ska jag berätta om en händelse som min mormor råkade ut för när dom hade torpställe och nu snackar vi hembakat bröd och 1920-tal: När limpbaket var avklarat på hösten efter skörden så förvarades limporna nergrävda i spannmålsbingen. När morfar och min mamma skulle ösa upp spannmål och till kvarnen på försommaren så hittade dom en bortglömd limpa som legat nedgrävd i spannmålet från skörden i september till strax före midsommar och limpan var lika fin och mycket saftigare än dom andra och helt oskadad utan konserveringsmedel eller andra kemikalier.

Ljust bröd funkar det inte med men mörkt bröd kan tydligen "konservera sig själv".

Bäst-före är en myt! :cool:
Hah! Herrejäklar! Bra gjort!
 
Jag kommer att dö! :arghh:
Jag både äter sånt som bäst före datumet har passerat och eldar med ved. :nailbiting:
Blir jag odödlig om jag genast slutar upp med bägge sakerna? :confused: :banana:
Då blir vi två som saligen går hädan för jag har dessutom passerat bäst-före, eldar med ved och läser aldrig bäst-före annat än på kul ibland, i torsdags hade jag 4 veckor för gammal grädde till pannkakssylten, fatta vilken smal lina jag balanserar på,,,,,,, :crazy:
 
Då blir vi två som saligen går hädan för jag har dessutom passerat bäst-före, eldar med ved och läser aldrig bäst-före annat än på kul ibland, i torsdags hade jag 4 veckor för gammal grädde till pannkakssylten, fatta vilken smal lina jag balanserar på,,,,,,, :crazy:
Hm, vill jag veta var du befinner dig när du skriver det här? Är det väldigt varmt eller luftigt? :eek:
 
Om inte annat hade jag börjat fundera på vad de stoppar i Lingongrova, ifall en sådan "färskvara" håller sig utan att mögla så pass länge... Jag hade inte varit bekväm med att äta det, men huruvida du bör göra det eller ej vill jag inte uttala mig om.

Min mamma la upp en bild på hembakt bröd som möglat vs köpt bröd som fortfarande var fint, med samma innebörd som du har ovan i sitt inlägg. Då svarade en att det bröd man köper är tillverkat under väldigt mycket mer sterila förhållanden, vilket gör att sådant bröd oöppnat ibland kan hålla sig mögelfritt. Mögel uppstår ju inte ur tomma intet :)
 
Min mamma la upp en bild på hembakt bröd som möglat vs köpt bröd som fortfarande var fint, med samma innebörd som du har ovan i sitt inlägg. Då svarade en att det bröd man köper är tillverkat under väldigt mycket mer sterila förhållanden, vilket gör att sådant bröd oöppnat ibland kan hålla sig mögelfritt. Mögel uppstår ju inte ur tomma intet :)
Man lär sig något nytt varje dag! Det verkar ju inte vara så illa med innehållet på Lingongrova, så det ligger säkert mycket i det du säger. Och så innehåller ju Lingongrova rätt mycket socker också, vilket tillsammans med andra ingredienser säkerligen också hjälper till att konservera lite.
 
Man lär sig något nytt varje dag! Det verkar ju inte vara så illa med innehållet på Lingongrova, så det ligger säkert mycket i det du säger. Och så innehåller ju Lingongrova rätt mycket socker också, vilket tillsammans med andra ingredienser säkerligen också hjälper till att konservera lite.
Ja just bröd känns ju rätt safe för det mesta. Däremot bakverk och sånt känns lite.. skumt :p
 
Då ska jag berätta om en händelse som min mormor råkade ut för när dom hade torpställe och nu snackar vi hembakat bröd och 1920-tal: När limpbaket var avklarat på hösten efter skörden så förvarades limporna nergrävda i spannmålsbingen. När morfar och min mamma skulle ösa upp spannmål och till kvarnen på försommaren så hittade dom en bortglömd limpa som legat nedgrävd i spannmålet från skörden i september till strax före midsommar och limpan var lika fin och mycket saftigare än dom andra och helt oskadad utan konserveringsmedel eller andra kemikalier.

Ljust bröd funkar det inte med men mörkt bröd kan tydligen "konservera sig själv".

Bäst-före är en myt! :cool:
Det var väl ett äkta surdegsbröd på råg?

Det har någon slags inbyggd hållbarhet som är fenomenal. Något med kemi/biologi i processen som blir speciellt när det görs på råg, minns inte detaljer...
Kanske redan så fullt med mikrober att några fler inte får plats... :rofl:

Var f.ö. tvungen att titta på Lingongrova när jag var i affären idag pga. denna tråd :)
"Fritt från konserveringsmedel." Att det legat mörkt tror jag bidragit till att det klarat sig.
 
Lingongrova möglar typ aldrig. Men om man lägger en påse lingongrova och en påse nåt annat bröd i fönstret i solen så blir det imma på insidan av påsen på annat bröd men inte lingongrova.

Avd hon som alltid glömmer bort sitt bröd. Och gärna glömmer det på köksbänken, i solen.

Jag är förresten inte heller död. Än. Men det är helt klart bara en tidsfråga...
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Atletix
  • Sabotage?
  • Ridskoleryttare

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp