Ja då så, du köper ekologiskt för ekologiskt är bättre för naturen men spelar inte så stor roll för djuren.
Det spelar roll, inte jätte stor kanske.. men spelar roll gör det.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Ja då så, du köper ekologiskt för ekologiskt är bättre för naturen men spelar inte så stor roll för djuren.
http://www.krav.se/sa-har-produceras-ekologiskt-griskott
Verkar ju vara en hel del som skiljer det liv en ekologisk gris har jämfört med ett "vanligt" grisliv.
Då är det väl bara bra att folk blir upplysta om skillnaden så att de kan välja det det grisliv de verkligen vill stödja.Du har tagit fram KRAV, stor skillnad på Krav gris och ekologisk hållen gris- och vi diskuterade ekologisk hållen gris, stor skillnad.
Det spelar roll, inte jätte stor kanske.. men spelar roll gör det.
Då är det väl bara bra att folk blir upplysta om skillnaden så att de kan välja det det grisliv de verkligen vill stödja.
Jag känner konventionella grisuppfödare som har bättre grishållning än vissa ekologiska. Jag är såklart för ekologiskt men det beror på odling som ska mer fritt från bekämpningsmedel o viss gödning, men väldigt många tror att det är djuren som få det väldigt mycket bättre.
Visst, men jag tror väldigt många stödjer bättre grisliv vid sin dator-fakta visar ju att i butik köps det annat även om information går ut.
Det är väl självklart att alla ekologiska bönder inte är bättre än konventionella. Men det finns rötägg överallt, så det kan vi aldrig bli av med. Dock är det bättre över lag som sagt va.
Detta stämmer nog tyvärr till stor del. Men med tanke på hur mycket bättre butikerna blivit på att bojkotta tex Danskt kött och hur mycket bättre skyltning det blivit för svenskt kött och ekologiska varor, så blir det uppenbarligen bättre. Fler folk bryr sig och köper "rätt".
Va, har inte ekologiska bönder REGLER som tvingar de att vara just bättre?
Ja, vissa butiker, kanske just nu, och den där inpackade filen- men bojkottar de verkligen det där danska grisköttet i den mat där där den märks minst men finns mest?, färdiga piroger, köttbullar? pajer, kf såser osv osv osv? osv?
Visst, men jag tror väldigt många stödjer bättre grisliv vid sin dator-fakta visar ju att i butik köps det annat även om information går ut.
Mycket bra fundering @linoda. Personligen tror jag att smågrisdödligheten är vääldigt svår att komma åt och någon procent får vi nog tyvärr acceptera. Jag tror inte att fixering är lösningen på problemet utan tror att vi kan få mer långsiktigt resultat genom avel och bra skötsel.
Danskarna avlar mycket på att öka vitaliteten och minska smågrisdödligheten hos kultingar upp till 5 dagars ålder vilket jag tror kan minska dödligheten ytterligare någon procent/tiondels procent. Då vi tar in sperma från Danmark får vi hoppas att deras avelsframsteg även visar positiva resultat i den svenska grisuppfödningen.
Även fast suggor har större yta så ligger hon ihjäl sina kultingar. Det händer oftast när suggan ska dia kultingarna att dom kläms ihjäl. Så hur ska man lösa problemet? Eller ska man acceptera att det är så bara?
Du tycker alltså att vi ska gynna Danmark?
Ja dom kanske minskar dödligheten på små kultingar. Men dom trycker också i kultingarna ganska mycket antibiotika för att kunna ta dom tidigare från suggorna, så stt suggorna kan betäckas igen.
Där fixeras dessutom suggorna i upp till några månader, plus att dom inte har något strö att boa/böka i.
Dessutom kapar Danmark knorrarna på kultingarna.
Enligt personen jag pratade med så ska det hända mycket mer sällan bland vildsvin för att de har mer yta, kan höra varandra (suggor och kultingar) samt är smidigare både på att lägga sig ner och resa sig upp.
Så att försöka stoppa utvecklingen mot onaturligt stora (och därmed osmidiga) djur, öka på ytan samt ge förutsättningar för att varje enskild "familj" ska kunna använda den verbala kommunikation som grisar visst ska använda sig av. Eller är jag ute och cyklar?