Det borde gå att bli av med Haemonchus, förutsatt att "din" stam med Haemonchus inte tillhör de ändå ganska få resistenta stammarna.
Jag har lyckats för ett tiotal år sedan, min granne har lyckats för 4-5 år sedan, men det kräver att man följer "best practise".
En genomtänkt plan för hur man växlar beten, låter beten vila, att man
aldrig tummar på karantän och träckprov för nya djur (baggar), och gärna växelbetar, med helst häst. Sambete är bra om man har en låg parasitbörda som man vill hålla låg, men
inte om man ska utrota Haemonchus.
Du har nog tillräckligt med mark för att kunna sätta upp ett schema för betesplanering.
Jag lyckades bra att utrota Haemonchus på förra gården med sex hektar betesmark, 14 tackor och tre nordsvenskar.
Läs på här
https://www.gardochdjurhalsan.se/kunskapsbank/far/mag-tarmmaskar/, massor med matnyttigt om parasitmanagering.
OBS, får behöver inte någon vinterhage! De behöver en liten rastfålla, "frimärkshage". Får är inte intresserade av att röra på sig på samma sätt som hästar. De gillar att vara ute och "lufta sig", kanske att idissla ute, men låt det stanna där, med en liten yta.
Jag har 70 kvm hårdgjord vinterrastfålla till ca 25 tackor. Är KRAV-ansluten...
Slösa inte bort en hel hage som kan fungera som riktigt bete på att bli kontaminerad av parasiter och coccidier bara för att ha som vinterhage.
Skippa tanken på att använda mer en ett absolut minimum enligt t.ex. KRAV:s regler om du ens ska låta fåren gå ut på vintern. Med Haemonchus, så kan hel inomhusvistelse hela stallperioden vara att föredra, tills du blivit av med eländet.
Fodra inomhus oavsett rasthage! Det gör att fåren bajsar större andel inomhus.
Ett av de vanligaste "nybörjarmisstagen" att fodra ute med mycket spill och gegga, sedan släppa ut lamm på samma yta med coccidieinfektioner på lammen som följd. Det fungerar kanske bra i två-tre-fyra år, sedan så finns det så mycket skit i ytskiktet, så att lammen får diarré.
Välj ut två (mindre) hagar med god tillväxt på tidigt på våren som kan vara "välkomsthagar" för fåren, vartannat år.
Låt fåren beta välkomsthage "A" på våren som första hage, flytta sedan runt men exkludera nästa års välkomsthage ("B") från får hela sommaren och vintern! Det gör att de två utsedda välkomsthagarna blir fria från får en sommar, och två vintrar, vilket borde utrota Haemonchus och andra parasiter från hagen, i synnerhet om hagen slås för foder och/eller betas med häst.
Observera att mindre fållor är bättre än större, när det gäller får. Dela gärna av stora hagar (mer än en hektar stora hagar) genom tillfälliga stängsel, för att få ett bra betesutnyttjande.
Så andas nu, och se till att du får rätt sorts avmaskningsmedel utskrivet. Det går säkert bra.
Sedan så avmaskar du, och väntar ca 10 dagar, och tar nya träckprov.
Har du en riktigt bra och fårkunnig veterinär?
Om inte så rekommenderar jag dig att gå med i Gård & Djurhälsan.
https://www.gardochdjurhalsan.se/radgivning-tjanster/far/far-bas/
Om du är med där, så kan du ringa hur många gånger som helst, och få massor med stöd i hur just du ska göra för att sanera bort Haemonchus ur din besättning.
F.ö. så anser jag att det är i det närmaste brottsligt att sälja får/lamm/baggar utan vidhängande hälsodeklaration, och med vidhängande nytagna träckprov som visar vilka parasiter finns i besättningen.