Vet väldigt lite om getter, annat än att de äter "allt", och anses svåra att stängsla. Det påstås att de är listiga att klura ut hur de ska komma ut.
Men jag har svårt att tro, att ett mångtrådigt (5-6 trådar) elstängsel, med rejält med "kräm" på skulle vara för dåligt.
Men såvitt jag förstår, så hoppar/klättrar getter bättre än genomsnittliga får, så översta tråden måste nog sitta på 130, och så får man se till att det inte finns svaga punkter där de kan t.ex. gå upp på en sten, för att sedan hoppa vidare...
Men som alltid, "bra bete är bästa stängslet", så se till att det finns mat, det sänker benägenheten att rymma...
Som så mycket inom djurhållning av utrotningshotade raser och/eller icke kommersiella djurbesättningar, så finns det "mycket tro och lite vetande".
Antagligen så har man endast haft fårnätsstängsel "i generationer av olika ägare" till dina getters förfäder , sedan har någon kompletterat med eltråd, och så uppstår en sanning:"getter ska ha fårnätsstängsel med extra eltrådar".
Många snålar på elaggregatet, så det blir dåliga stötar, har eltråd/rep/band med usel ledningsförmåga, och tycker att jordning av stängslet "kan väl inte vara så noga". Då funkar inte stängslet såklart, och så uppstår myterna...
Strunta i fårnätet! Det är i praktiken omöjligt att sätta upp fungerande och välsträckta fårnät manuellt, utan tillgång till sträckutrustning av något lämpligt slag! Och definitivt en verklig utmaning att försöka få upp det ensam!
Vi har fårnät runt våra vinterrasthagar till fåren, men det är ju små fållor, snarare än hagar (flera stycken, var och en enhalv tennisbana, typ). Vi har spänt nätet med Gripple-tången (används för att skarva och spänna HT-tråd i rovdjursstängsel), snabbtvingar (snickeri) och muskelkraft.
Lämna tillbaka fårnätet, byt till bra kvalitet av HT-eltråd i stället, sätt upp stängslet som om det vore ett rovdjurssäkert 5-6 trådigt elstängsel.
Läs på Viltskadecenters hemsida om hur man ska bygga...
Nu ska jag köra häst, så jag återkommer först sent ikväll.