Stärkelsen står oftast INTE utskriven på fodersäckarna utan det får man fråga specifikt om från tillverkarna.
Det finns färdiga fodersorter för fånghästar men det är ju inte alls säkert att det passar ihop med det hö man har utan man får då styra lite.
D&H har foder för fånghästar av olika varianter och sorter.
Relativt lågt i stärkelse är lucern, en del klisorter, bl.a. kli från svenska foder, bryggerijäst, krafft breed. Sedan är det bättre för en fånghäst att få sin energi, stärkelse ur så fett foder som möjligt.
Det man bör tänka på när man har en fånghäst är att man skall inte ge mer foder än hästen gör av med. Det är alltså en balansgång. Många gånger kan de äta det mesta, men om man inte tränar sin häst/kontra mängden foder och att de inte kan smälta allt foder så kommer fången. Det får alltså inte bli ett överskott.
Visst kan hästen gå på bete, men ett bete som är utränknat efter hur man tränar sin häst är att föredra. Ibland kan man även behöva gå in med någon storts mag-tarmblans som extra hjälp.
Några grundregler att gå på är
MKT. fibrer så HELA tarmsystemet får arbeta och spjälka, så både långsamma och snabba kolhydrater behövs.
Hög fettandel i fodret.
Och inte ge foder som har samma funktion ex. havre och korn eller soja och krafft protein. Utan få sorter som med olika funktioner för hela tarmsystemet.
Långsamma förändringar.
Stirra dig inte blind på hovarna utan håll koll på magen, det är ju där problemen börjar. håll även utskik efter stelhet i bakdelen samt förändrat rörelsemönster.
Vad det gäller varma och kalla ben så tycker jag personligen det inte går att gå på. En fungerande hov och ben med bra cirkulation skall ge varma ben. Inte kalla som så många tror.
MVH/