Fång och igångsättning?

-Catherine-

Trådstartare
Jag har en gammal ponnyherre hemma som den 1 mars i år fick diagnosen fång. Röntgen gjordes och en mkt liten rotation uppdagades.
14 dagar på butta & boxhage-vila blev det till en början och efter det vila i ytterligare tre månader i liten hage. Redan efter det första dygnet var förbättringen märkbar och när buttakuren var avslutat vara han sitt vanliga glada & nöjda jag igen.

Nu funderar jag lite över igångsättning. Herren är ju 26 år gammal och har som sin första uppgift att bara vara sällskapsherre, men då och då tycker han om att få komma ut med vagnen och se sig om lite i omgivningarna.

Hur bör jag nu göra med den biten, han har ju stått rätt länge nu så det är väl inte bara att traska iväg mellan skaklarna sådär hur som helst? Att promenera med honom för hand är en pina eftersom gräset hägrar överallt och han är ohyggligt stark, det blir en otrolig dragkamp av hela promenaden. Jag är dessutom dödens rädd att låta honom äta av gräset :(

Ni som har erfarenhet av fånghästar, hur brukar ni göra? Jag är helt novis känns det som, fång är ngt jag bara stiftat bekantskap på mkt avlägset avstånd och således inte alls inhandlat mig ngn praktisk erfarenhet av.

Ponnyn är en korsningsponny, 26 år gammal. Går barfota..
 
Sv: Fång och igångsättning?

Min fick fång på nyårsdagen. ingen rotation eller sänkning på röntgen.
Planerar att sätta igång honom i slutet på juli.
Jag har tömkört ett par ggr i skritt ca 10 min, mest för att han har långtråkigt och vill jobba.
Minst halva hoven skall ha växt ut sedan anfallet innan man sätter igång dom försiktigt.
 
Sv: Fång och igångsättning?

Jag fick rådet, av den veterinär som behandlade min fångponny, att gå små, korta promenader med henne och att hålla koll på pulsen i benen. Om den blev ngt förhöjd så hade hon gjort för mkt.

Sedan så tror jag, om man ska se lite mer iskallt på det, att ibland funkar det och ibland inte. Min ponny är inte så gammal och jag vill undvika ett återfall till varje pris. Därför har jag varit superrädd om henne. Idag mår hon bra. Det är en smal, jättepigg ponny som mår mkt bra. Men det har också tagit nästan två år att komma dit. En äldre sällskapsponny kan man kanske välja att chansa lite mer med. Jag hade nog gjort det, i alla fall med vår lille ponny som aldrig hade trivts med samma behandling som min egen ponny har fått.

Jag menar helt enkelt att jag tror att det är så att man helt enkelt får väga riskerna mot fördelarna :crazy: Jättekul att göra detta som hästägare. En lite äldre häst behöver kanske vara igång? Det är tufft med fånghästar och det finns inga svar.
 
Sv: Fång och igångsättning?

*svarar båda på egen knapp*

Det är väl lite så att herren faktiskt har lite tråkigt, han är ju van att få komma ut en liten tur då och då, så jag tycker så synd om honom nu när han bara går i hagen. Han har dock under nästan hela tiden efter att buttakuren tog slut, gått i samma hage som de andra för han blev så ohyggligt stel och eländig av att stå på liten yta 24 timmar om dygnet. Jag gjorde den bedömningen att han var så lugn att det skulle funka, och jag hade tack och lov rätt :)

Lite är det ju så att jag vill gärna att han skall behålla de muskler han har kvar (han har redan på denna korta tid tappat en hel del), han är ju ingen ungdom direkt så att bygga upp honom igen är ju inte lika lätt som om han varit 20 år yngre. Det är svår balansgång det här tycker jag, samtidigt som jag inte vill ta för stora risker att sätta igång för tidigt, så mår han ju heller inte bra av en för lång vila :(

Jag testar väl att tömköra lite till en början iaf då, då blir han inte lika stark som om man bara har honom vid hand och han får iaf komma ut och se ngt annat än att bara gå i hagen.

Tack för era svar!
 
Sv: Fång och igångsättning?

Jag skulle defenitivt satt igång honom och låtit han själv bestämma hur mycket han vill röra på sig. För att skadad vävnad ska läka behövs cirkulation och bra cirkulation uppnår man först vid rörelse. Han kommer alltså må bättre och läka bättre om han rör sig. Sen tycker jag att hästarna psykologiskt sett har ett enormt behov av att röra på sig. Du bör även se till att din hästs fötter inte är för långa. Men det kan ju en riktig hovformsspecialist hjälpa dig med.
 

Liknande trådar

Hästvård Har en ponny som gått i sin gamla vinterhage där gräset är några cm, (stödutfodrades med hö) men efter förändring på puls i kota å...
Svar
5
· Visningar
1 523
Hästvård Jag har ett sex år gammalt sto, importerad från Lettland som unghäst och i min ägo sedan hon var drygt 3,5 år gammal. Den här sommaren...
Svar
10
· Visningar
3 277
Senast: mackan
·
Hästvård Hästen fick antagligen våren -11 en senskada vid djupa böjsenans fäste i hoven vänster fram. Hästen var då 4 år och gick från att ha...
Svar
9
· Visningar
2 655
Senast: axel
·
Hästvård Vill gärna ha råd och erfarenheter från er med fånghästar! :) Tacksam för svar! Hur har det gått för alla fånghästar från i somras...
2
Svar
23
· Visningar
5 290
Senast: ogres
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Valp 2024
  • Liten fodertunna?
  • Kattsnack 11 🐈‍⬛🐈

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp