Ett passerat bäst-före-datum skulle jag inte bry mig alls om. Ifall du inte märker att den möglat eller ruttnat så är det inget som blir dåligt. Det blir svårare att röra upp allt som lagt sig på botten om den stått länge, men inget som tappar funktion i fall man är noga med att få allt blandat före användning.Jag fortsätter i den här tråden även om det är en lite annan fråga.
Har en halv hink rödfärg som är nåt år gammal. "För gammal" enligt tillverkaren, det får stå för dem...
Men, den har stått halvkyligt och har möjligen frusit något. När jag rör om den så är den fortfarande lite grynig. Hur blir det om man målar med den, när den är lite grynig? Det är lite "slit-och-släng-prylar" som behöver få lite färg på sig, det gör inget om det bara är så att färgen blir lite "ojämn" pga grynen. Men det är ju dumt om färgen ramlar av. Så, vad händer? Nån som provat?
Minusgrader är det som kan vara problem. Jag har lärt mig att linoljefärg tål att frysa, men att slamfärg blir förstörd av det.
Det är främst stärkelse i mjölet, så jag jämför med liknande mat... Saftsoppa som frusit blir klumpig och otrevlig när den tinas och värms, men om den först vispas slät och sedan kokas upp under omrörning på så blir den som innan. Så min gissning är att rödfärg går att koka om på samma sätt, förutsatt att man rör noga under uppkoket. (men kanske inte värt jobbet och disken att göra i praktiken?)
Om allt mjöl blivit bara klumpar så lär vidhäftningen vara nersatt. (vatten torkar, klumpar trillar ner) Om lite klumpat sig men merparten fortfarande fungerar som mjölsoppa så borde den fungera fast lite sämre. (film som fäster på ytan, men inte med optimala proportioner i blandningen)