Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Om det är stora mängder har jag nog inget tips. Det vi har i hagarna har jag repat av eller allra helst försökt dra upp med rötterna innan de fröar.det har minskat mängden.
Ättika vissnar de ju av, men jag vet inte om fröerna blir oskadliggjorda...
Gräva upp med rötter och bränna eller slänga i sopsäck på tippen tode väl vara effektivast men tidsödande.
Harva hjälper för stunden men på lång sikt har jag tyvärr inget som hjälper.
Har du sprutat, så måste du också plöja, harva, plocka sten och så en ny vall, helst med skyddsgröda.Det är mer än så tyvärr.
Hoppas kunna rädda en hage till vinterhage genom att putsa hårt innan hästarna släpps dit, men vet inte om jag är ute på hal is.
Resten kanske får bli round up på
För att bara spruta och sen inte plöja och så om blir väl inte bra?
Engelsk rajgräs (italienskt rajgräs samt rajgräshybrider) överlever mycket väl i vallen som slås eller betas. Dessa rajgräs är ett vanligt inslag i vallblandningar, och i en hel del gräsmatteblandningar och sportplansblandningar, eller golfbaneblandningar.@Blyger jag tror alsickeklöver är väldigt känslig för att slås och betas, dvs manuell bearbetning. Det har jag sett här också. Alsickeklöver överlever inte på en äng utan måste sås om. Dvs slår du klövern och låter det ligga ett tag och sen släpper på hästarna senare i höst och används hage under vintern så försvinner den. Timotej överlever ju på en traditionell äng som slås på hösten runt de gamla torpen men det gör inte alsickeklöver och heller inte rajgräs. Rajgräs ärockså en sådan där höväxt som brukar finnas i blandningar till kor som inte överlever själv i Sverige utan måste sås om.
Du måste kolla mer men lägg inte ut gift i onödan.
Jag tycker du ska fråga din närmaste större lantbrukare eller det kanske kommer fler svar här.
Tack @skogaliten.
Vårt alsickeklöver som grannen hade i vallen bredvid i flera år och den spred mycket sig är guskelov i princip borta med bete och gräsklippning, ratorna. Den är heller inte kvar i den gamla slåttervallen bredvid utom i några enstaka. @Blyger prata med en lokal bonde som är granne som kanske kan hjälpa dig. Hur alsickeklövern utvecklat sig här kan säkert också bero på det ökade betestrycket senaste åren pga torkan.
Alltså det är mycket med hö. Det är liksom inte ”bara”.
Den blir brun av tillräckligt mycket ättika vilket väl förhindrar fröspridning vidare det året i alla fall, men helt försvinner den ju inte av det. Ja det nya roundup är värdelöst...Nån som vet om man kan spruta bort alsikeklöver för hand om det bara är "spridda skurar" i hagen?
Är det bara riktig glyfosfat som gäller i så fall? köpte den nya sorten som finns för privat bruk nu och testade på lite maskrosor på gårdsplanen förra året och den var värdelös kan jag konstatera.
Den blir brun av tillräckligt mycket ättika vilket väl förhindrar fröspridning vidare det året i alla fall, men helt försvinner den ju inte av det. Ja det nya roundup är värdelöst...