Erfarenheter av blodtransfusion och autoimmunitet?

M

miramy

Min goldenkille fick feber förra veckan och vet. gav antibiotika. Det verkade vara "akut prostatit" (inflammation i prostatan). Han var på klinik tre dagar och fick dropp. Jag var glad att få hem honom till helgen för han var bra nog. På mån brakar allt. Han sov mest hela dagen (är med på jobbet). När vi sedan ska gå till bilen för att just åka på efterkoll hos vet. så är han ovillig att gå. Verkar ha ont i prostatan tänker jag. Ack så fel. Han har fått en autoimmun sjukdom (ev. tillföljd av prostata inflammationen). Hans vita blodkroppar är rusande många och de röda så få så få. Nu är han inlagd och har fått blodtransfusion och behandling med cortison är påbörjad. Sitter just o väntar på att vet ska ringa o rapportera. Har någon liknande erfarenheter? Jag vet inte om det finns hopp eller inte...
 
Sv: Erfarenheter av blodtransfusion och autoimmunitet?

Anomalex skrev:
Autoimmun sjukdom

Förstavelsen auto är grekiska och betyder själv. Med immunitet menas vanligen att man inte är mottaglig för en viss smittsam sjukdom. I ordet autoimmun står däremot immun för immunmedierad sjukdom, det vill säga en sjukdom orsakad av (fel i) immunförsvaret.
Normalt skall immunförsvaret respektera allt som är normalt i den egna kroppen. Autoimmuna tillstånd beror på misstag i immunsystemet som leder till angrepp på vissa av kroppens egna, friska celler.

En autoimmun incident (sjukdomsutbrott) drabbar vanligen bara en enda bestämd vävnadstyp. Felprogrammerade skyddsceller och/eller skyddsproteiner uppfattar vävnaden som fiende fast den tillhör den egna kroppen. Huden, levern, lederna, njurarna och sköldkörteln är vanliga offer för sådan felprogrammering. Även celler i blodbanorna kan angripas av det egna immunförsvaret.

Misstanke om autoimmun sjukdom kan ibland, men inte alltid, bekräftas genom speciella blodprover: ANA (påvisar antikroppar riktade mot cellkärnor) och Coomb's test, den senare utförd vid olika temperaturer. Det finns även speciella färgnings- och analysmetoder för biopsier (vävnadsprov).

Akuta autoimmuna sjukdomar
Vissa autoimmuna sjukdomar har ett dramatiskt förlopp med akut insjuknande och hög feber. Till dessa hör AIHA, IMT, SLE och reumatoid artrit som beskrivs nedan. Djur som drabbas av dessa sjukdomar behöver intensivvård och höga doser kortison. Kortison har en dämpande effekt på immunförsvaret.

1. AIHA (autoimmun hemolytisk anemi) är en abrupt påkommen blodbrist orsakad av att en mycket stor del av de syrebärande röda blodkropparna plötsligt angrips och förstörs av "felprogrammerade" antikroppar. Den akuta blodbristen gör att kroppens celler inte får det syre som är nödvändigt. Hunden blir därvid svag och apatisk och blodbristen leder till hjärtklappning. Slemhinnorna blir bleka och efter hand gultonade. Tillståndet är livshotande.

2. IMT (immunmedierad trombocytopeni) är ett tillstånd som har likheter med den hemolytiska anemin men det är inte de röda blodkropparna utan blodplättarna (trombocyterna) som angrips. Blodplättar är nödvändiga för blodets levringsförmåga och för kontinuerlig reparation av små skador och skavanker som ständigt uppstår i våra blodbanor. Denna aktivitet sker i det fördolda och först när den upphör uppenbaras det hur livsviktig den är. Symtomen, när blodplättarna slås ut, är blödningar i hud och slemhinnor, blödning till urinen, blodblandad avföring och "blåmärken". Hos en tik kan en löpblödning bli extrem. Detta tillstånd är livshotande och kräver intensivvård.

3. SLE (systemisk lupus erythematosus) är ett sjukdomskomplex som förekommer i ett antal olika former vilka alla har det gemensamt att immunförsvaret besinningslöst angriper någon typ av celler som det normalt skall lämna ifred. De organ som oftast angrips är ledkapslar, muskler, njurarnas silsystem och ett smalt band av celler i övergången mellan hud och slemhinna. Symtomen beror på vilket organ som angrips.
3a. Ledformen av SLE ger akut feber och svullnad och ömhet i lederna, särskilt i handleder, hasar och tåleder. Både aktiv och passiv rörelse gör ont och hunden blir halt och rör sig ogärna och stelt.
3b. Muskelformen av SLE påminner till symtomen om ledformen, men smärtan och ömheten kan lokaliseras till musklerna. Genomgången sjukdom kan ge muskelförtvining.
3c. Njurformen av SLE är ovanlig. I tidigt stadium utsöndras äggvita med urinen, vilket leder till avmagring. Slutstadiet är urinförgiftning.
3d. Hud-/slemhinneformen av SLE ger gapande sår i övergångarna mellan hud och slemhinna, mest tydligt längs ögonlockskanterna, läpparna, analöppningen, klobanden och slidmynningen.De två sista formerna av SLE har mindre akut förlopp än de första.

4. Reumatoid artrit av den typ som hos människor kallas ledgångsreumatism är ovanlig hos djur. I Sverige har det förekommit enstaka misstänkta fall hos vinthundar. I den akuta fasen ses samma symtom som vid ledformen av SLE. I sin kroniska form ger sjukdomen deformerade leder.

De former av autoimmun sjukdom som beskrivits ovan har alla ett dramatiskt förlopp, med akut insjuknande och behov av snabb behandling. För dessa sjukdomar är de tidigare nämnda ANA, RF och Coomb's test av värde.

Kroniska autoimmuna sjukdomar
Kroniska autoimmuna fenomen har ett mer smygande förlopp. De kan sällan påvisas med de nämnda testerna.

5. Pemfigus är hudförändringar som i sin tur består av ett antal undergrupper, för närvarande sex stycken. De har var och en sitt typiska utseende och sin typiska lokalisation på huden. Pemfigus ger akut uppblossande lokala svullnader, ibland med kraftig hudrodnad och ibland med öppna sår. Autoimmunitet konstateras genom undersökning i mikroskop av en hudbiopsi som först behandlats med en särskild färgningsmetod.

6. Hypotyreos (nedsatt sköldkörtelfunktion) kan orsakas av autoimmunt angrepp på sköldkörteln som styr ämnesomsättningen i hela kroppen. En sålunda skadad sköldkörtel har lägre aktivitet än normalt. Drabbade hundar blir flegmatiska, tjocka, tunnhudade och tunnhåriga. Hullet känns degigt och huden är ofta sval. Diagnosen hypotyreos ställs ofta enkelt med blodprov men värden i en gråzon mellan normalt och onormalt kan förekomma. Antikroppar mot sköldkörtelvävnad kan påvisas i blodprov. (Se även Autoimmuna sjukdomar och Hypotyreos)

7. Alopecia areata visar sig som kala, ej kliande, hudpartier som ofta återfinns på huvudet, i nacken eller på baksidan av låren. Diagnosen ställs med hjälp av en lokal injektion av kortison.

Ovanliga autoimmuna sjukdomar
Autoimmunitet är inte helt säkert bevisad för dessa sjukdomar.

8. Myastenia gravis är en långsamt fortskridande sjukdom med symtom som orsakas av att nervändarnas impulser till musklerna inte är normala. Första symtomet kan vara utslätad ansiktsmimik och därefter tilltagande onormal trötthet vid ansträngning. Hunden orkar till sist bara gå en eller några minuter. Diagnosen ställs genom injektion av en substans som tillfälligt normaliserar nervimpulserna.

9. Panniculit är en väl avgränsad lokal inflammation i underhuden. Diagnosen ställs med biopsi.
10. Keratokonjunktivitis sicca (KCS) beror, i de flesta fall där sjukdomen är dubbelsidig, på autoimmunt angrepp på tårkörtlarna. Tårkörtlarna förtvinar vilket resulterar i nedsatt tårproduktion och ögon med torrt och matt yta. Diagnosen KCS ställs med en enkel tårmätning, Schirmer tårtest.

11. Atrofisk gastrit är en typ av magkatarr som orsakas av att körtlarna i magsäcken förtvinar. Sjukdomens yttre symtom är kräkningar och avmagring. Diagnosen ställs genom undersökning av en biopsi från magslemhinnan.

12. Kronisk hepatit är en fortskridande leversjukdom med tärande förlopp som beror på att leverns funktioner avtar. Diagnosen ställs med en leverbiopsi.

13. Addisons sjukdom orsakas av nedsatt binjurefunktion som leder till brist på kroppseget kortison. Speciella analyser finns för detta tillstånd.

14. Diabetes mellitus, sockersjuka, kan i vissa fall orsakas av att antikroppar angriper de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln.

Rasdisposition
Vissa raser löper ökad risk för autoimmuna tillstånd och det finns ett ärftligt inslag i autoimmunitet. Bland raser som är predisponerade för autoimmuna reaktioner återfinns cocker spaniel, irländsk setter, pudel, nova scotia duck tolling retriever och flera av vinthundsraserna. Arvsgången (eller arvsgångarna) är inte fastställd(a) men med tanke på sjukdomarnas allvarliga natur bör djur med autoimmunitet inte användas i avel. I vissa särskilt belastade familjer kan antalet kullar från nära släktingar till autoimmuna hundar behöva begränsas.

Om den informationen hjälper eller inte, vet jag inte. Enklast är att fråga behandlande veterinär.
 
Sv: Erfarenheter av blodtransfusion och autoimmunitet?

Vet. sa igår att prognosen är "avvaktande". Hon rabblade upp så många varianter av händelseförlopp, allt från i princip "bra på ett par dagar" till avlivning. Detta känns så stressande och jag får inget grepp om vad som händer. Undrar därför om någon varit med om denna sjukdom eller blodtransfusion och hur det har gått. Det är inte så lätt att få tag på vet. De ringer upp när de har tid, de har mycket att göra (och jag vill ju låta dom jobba...).
 
Sv: Erfarenheter av blodtransfusion och autoimmunitet?

En av våra katter lider av en autoimmun sjukdom. Hans vita blodkroppar äter hans röda blodkroppar, kort sagt. Vi märkte att han blev hängig och inte orkade någonting, och veterinären konstaterade att han knappt hade något blod alls. Han fick en rejäl dos kortison om jag inte minns fel, med prognosen "Antingen biter det inte, eller så biter det men immunsystemet kommer fortsättningsvis också vara trasigt, eller så biter det och immunförsvaret hoppar tillrätta igen". Kissen var rejält illa därann (men han led ju inte direkt av det, den enda han kände var att han var väldigt trött), men han repade sig! Hans immunförsvar är dock fortfarande snedvridet, så han kommer få äta kortison resten av livet.
 
Sv: Erfarenheter av blodtransfusion och autoimmunitet?

En kompis hund fick någon typ av autoimmun sjukdom för ett par år sedan. Jan var så pass illa däran när vi kom in med honom att vet. var tveksam till om han skulle överleva. Även denna hund hade enorma mängder vita blodkroppar och riktigt taskigt med röda. Han fick tillbringa ca en vecka på Strömsholm och gick sedan på kortison rätt länge, men idag är han helt återställd.

Så visst finns det hopp, men samtidigt kan utgången vara väldigt osäker.
 
Sv: Erfarenheter av blodtransfusion och autoimmunitet?

Min kompis hund råkade ut för något liknande efter att ha gått med infektion i kroppen en längre tid. När han på det fick kennelhosta så orkade immunförsvaret inte längre och hans röda blodkroppar minskade också radikalt och för mycket. Han fick gå på kortison ett tag, men han repade sig inte tyvärr. Jag tror att det finns hopp, men att det är svårt att avgöra i nuläget.
 
Sv: Erfarenheter av blodtransfusion och autoimmunitet?

Skönt att din kisse klarade sig! Hur fungerar din katt med kortisonet? Har du fått några speciella förhållningsregler, som tex val av mat eller att du ska ta blodprover med jämna mellanrum? Min kille har fått kortison i ca två dygn nu och det är förstås fortfarande osäkert om han överhuvudtaget svarar på behandlingen... Blodtransfusionen gjorde honom lite piggare (klarar sig utan syrgas), men det finns risker hela vägen, tex att även detta blod börjar brytas ner. usch vilken sjukdom!
 
Sv: Erfarenheter av blodtransfusion och autoimmunitet?

Han får kortisontablett varje dag, och såvitt jag vet äter han samma foder som förrut (bor hos mina föräldrar). Om han verkar tröttare än normalt ska de ge honom en extra tablett och kontakta veterinären om det inte ger med sig.
 
Sv: Erfarenheter av blodtransfusion och autoimmunitet?

Med tio piller varje dag så har jag nu en hund som orkar gå ca hundra meter innan han blir trött. Han svarade sällsynt bra på medicineringen (de vita blodkropparna gick så snabbt ner till normalt att vet. lät förvånad :) ). Min lille fighter :love: Det är otroligt skönt att ha honom hemma trots att han fortfarande är mycket trött.
Jag är också så glad att de kunde ge blod till hund! jag skickar en puss till den blodgivarvovven som hade varit där :bow:
 

Liknande trådar

Katthälsa En kompis till mig hörde av sig nyss. Hennes britt ligger inlagd och veterinären vet inte riktigt vad som är fel. Fick tillåtelse att...
2
Svar
26
· Visningar
4 020
Senast: MissFideli
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp