Dum fråga kanse...

YorkWann

Trådstartare
...men jag har alltid tagit analysproverna från redan "klara" balar. Kan jag ta prov direkt när han slagit på åkern? Alltså innan höet balas? hur länge ska man vänta i sånna fall, när det är slaget?
 
Sv: Dum fråga kanse...

Saxat från AnalyCen's hemsida ;

Grovfoder - provtagningsanvisningar

Provtagning för analys av grovfoder

En grundförutsättning för att analyserade prov ska ha något värde är att de är representativa. T.ex ett litet prov som tas i en sträng på fältet representerar inte hela fältet.

- I en vallskörd kan det vara stora variationer i näringsinnehåll. Därför bör man ta prov på olika foderpartier och skilja dem åt genom märkning. Då utnyttjar man bäst de utfodringsmässiga fördelarna genom att korrigera foderstaten när varje nytt parti tas i anspråk.

- Har man ingen möjlighet att skilja foderpartierna åt så måste det tas ett antal prov som blandas för att kunna beräkna ett rimligt medelvärde i grovfodret.


Hur många prover som skall tas bedöms från fall till fall eftersom det är så många faktorer som påverkar: Skördeperiodens längd, den botaniska sammansättningen, kvävegödningen, skördevädret.

Prognosprov före vallskörd

- För att pricka in rätt skördetillfälle är vallprognosen det bästa sättet.
- Prognosprovet tas alltid i växande gröda.


Gör så här: Klipp tre provrutor à 1 m2 längs en diagonal på fältet. Provplatserna ska väljas slumpmässigt men linjen bör läggas så att beståndet är jämt och representerar fältet. Använd sax och lämna normal stubbhöjd, ca 5 cm.

Lägg den avklippta grönmassan i en plastsäck och se till att den inte utsätts för sol och värme. Töm det färdigklippta provet på ett rent underlag och blanda noggrant. Ta ut ditt analysprov på minst två liter och skicka in det till AnalyCen så att vi har det nästa dag.

Provtagning på fältet
Före bärgning av ensilage och hö för storbalar:

- Det bekvämaste sättet är att ta prov direkt ur strängarna på fältet. Det är svårt att få ett representativt prov på skörden om man försöker ta provet ur storbalarna. Dessutom är risken stor att storbalsensilage förstörs om man gör hål på säcken för att ta ut ett prov.


Gör så här: Gå längs två diagonaler över fältet och ta ut prov ur många olika strängar och på ett antal ställen. Ta ut en till två nävar per ställe för att få ett bra genomsnitt. Proven ska tas så sent som möjligt före det att grönmassan bärgas.

Häll det samlade provet från ett skifte eller dag, s.k samlingsprovet, på en ren presenning och blanda ordentligt med en ren skyffel. Ta ett representativt prov på minst två liter för analys och skicka det direkt till AnalyCen eller frys det för att skickas senare.

Provtagning vid inkörning
Det finns fördelar med att ta prover vid inkörningen.

- Det är lätt att ta dem från olika partier och därmed få ett representativt prov.
- Resultaten blir klara i god tid före installningen.
- Det är billigare och mindre arbetskrävande än borrning i lager och hårdpressade balar.
- Andraskörden kan planläggas med hänsyn till förstaskördens näringsinnehåll.


Nackdelen är att man inte får den hygieniska kvaliteten analyserad, för det krävs en extra provtagning.

Löst hö
Gör så här: Lyft försiktigt ut två till tre nävar hö ur vartannat lass. Lägg proven i glesa nätsäckar. Ur säckarna tas fler mindre prov ut som samlas i ytterligare en nätsäck som hängs luftigt och torrt. När höet torkat, lägg hela nätsäcken i en plastsäck så att inte bladmaterialet går förlorat. Skicka in alltsammans till analys.

Balat hö
Gör så här: Lägg en bal ur vartannat lass åt sidan. Vid dagens slut löses balarna upp och två till tre nävar tas varsamt ut ur varje bal, blandas och placeras i en nätsäck som hängs luftigt och torrt. När höet torkat, gör du precis som vid analys av löst hö, lägg hela nätsäcken i en plastsäck så att inte bladmaterialet går förlorat och skicka in provet till analys.

Grönmasseprov
Gör så här: Ta ut två till tre nävar ur vartannat lass i samband med inkörningen. Samla provet i en balja eller säck som placeras i skuggan. När samlingsprovet är färdigt, töm ut provet på ett rent underlag och blanda noggrant med en ren skyffel. Ta ut en lämplig provmängd, två till tre liter, och stoppa i en tät plastpåse. Skicka direkt till AnalyCen eller frys för att skickas senare.

Samensilerat foder
Vid samensilering där grönmassa läggs in tillsammans med spannmålskross ska grönmassan och spannmålen analyseras var för sig. Detta görs i samband med inläggningen.

Orsaken är att fodermedlen är mycket olika och anlyseras med olika metoder.

Att analysera var för sig är det enda sättet att få ett korrekt energivärde.

Provtagning på skulle och i silo

Löst hö eller löspressade småbalar
Bästa sättet är att ta ut prov med hjälp av ett höborr. Med ett höborr kan du borra flera meter ned på skullen och genom balar utan att tappa bladmaterial. Borra på flera ställen och blanda proverna väl. Lämplig provmängd är en till två liter.

Se till att balarna ligger väl packade utan stora springor emellan. Se också till att borrspetsen är skarp och skär bra, annars blir inte provet representativt.

Hårdpressat hö
Borrprov i hårdbalat hö kan vara svårt p.g.a att det är mycket arbetskrävande. Om man ändå är tvungen ska man ta minst tio borrkärnor per parti och se till att ha en skarp borr. Blanda de olika proverna väl. En lämplig provmängd är en till två liter.

Ensilage i plansilo och tornsilo
Vänta till dess ensileringen är klar, minst fyra till sex veckor efter täckningen av silon, innan du borrar. Borra genom hela partiet som provet ska representera, tre till fem borrkärnor per prov. Blanda sammanlagt minst en till två liter. Det är viktigt att använda ett skarpt borr, annars är det risk för att det går för tungt och borrspetsen blir varm. Det kan göra att provet får fel torrsubstanshalt.

Storbalsensilage
På grund av risken för att ensilaget förstörs bör man undvika att ta prov ur storbalar. Det går inte heller att få ett representativt prov om man endast tar prov från en eller två säckar. Det är alltså bättre att ta provet på fältet före inläggningen.

Markering av olika partier
Gör så här: Markera olika partier på skullen med olikfärgade plastband.

I silo kan markeringen göras med olikfärgade plastpåsar. Märk respektive prov så att du vet vilken analys som hör ihop med respektive markering. När markeringen kommer fram under vintern kan man då snabbt korrigera foderlistan så att man får rätt foderstatsberäkning.

Märkning och hantering av prov
Förpacka höprover i plastpåsar. Om inte inte torrsubstanshalten i höet ska analyseras kan plastpåsen perforeras med en penna. Då kan proven packas lättareoch luften kan cirkulera.

Ensilage och grönmasseprov förpackas i en plastpåse. Pressa luften ur påsen och förslut den väl. Ange om flera prov ska slås samman.

Skriv alltid på blanketten vilken typ av foder som provet innehåller.

Lägg frysta prover i tidningar eller annat isolerande material. Skicka aldrig frysta prov tillsammans med torkade prover.

Proverna kan skickas med posten eller med organiserad transport, t.ex via husdjursföreningarna eller lantmännen föreningar. Skicka proverna så att de kommer fram dagen efter, undvik fredagar och andra dagar i anslutning till helger.
 

Liknande trådar

  • Låst
Anläggning Nu är jag nyfiken på hur ni tänker! Själv kan jag se båda sidor här, men scenario: När jag flyttade in min häst i det stall hon står i...
6 7 8
Svar
149
· Visningar
11 429
Senast: Görel
·
Foder & Strö Jag förstår att det säkert är en nära på omöjlig fråga att svara på, men jag vill ändå gärna få ta del av andras erfarenheter och tankar...
2
Svar
23
· Visningar
1 950
Senast: Roheryn
·
  • Artikel Artikel
Dagbok Fortsättning från VGV Kids. Vi träffade en sköterska på närakuten som verkade oroad. Hon verkade inte riktigt få grepp om varför han...
Svar
12
· Visningar
2 166
Hästvård Hej! Skriver här desperat i hopp om att nån kanske har en aning om vad som är felet på min ponny. Hon är en 18 årig korsningsponny med...
2
Svar
34
· Visningar
3 313
Senast: Freazer
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Evolve
  • Atletix
  • Vi som letar häst II

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp