Alltså nytt och nyttVad innevör det nya lånet då?
Det gamla innan ett visst årtal blev man av med skulden när man blev 65
Det ”nya” betalar man hela livet
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Alltså nytt och nyttVad innevör det nya lånet då?
Det tror jag inte är möjligt att undvika. Möjligen om jag flyttar utomlands, och byter medborgarskap. (Jag minns historier om den grekiska regeringen när jag var barn, det var nog den första demokratiska regeringen efter juntan (?). Någon eller flera ministrar hade tidigare varit flyktingar i Sverige, och pluggat här och lånat CSN här, och när de sedan återvände till Grekland struntade de i att betala).Ah, uppfattade det som att du inte betalade alls.
Då jag vet av egen erfarenhet så nej inge till kfmDet tror jag inte är möjligt att undvika. Möjligen om jag flyttar utomlands, och byter medborgarskap. (Jag minns historier om den grekiska regeringen när jag var barn, det var nog den första demokratiska regeringen efter juntan (?). Någon eller flera ministrar hade tidigare varit flyktingar i Sverige, och pluggat här och lånat CSN här, och när de sedan återvände till Grekland struntade de i att betala).
En jätteskuld hos Kronofogden pga studiemedel, känns inte så attraktivt. (Och som sagt, jag tycker att det är värt det, trots att jag inte är särskilt högavlönad.)
Jag har haft den privilegierade situationen att jag har kunnat undvika det, vilket jag är tacksam för. Jag fattar att det verkligen är vidrigt att hamna hos kfm.Då jag vet av egen erfarenhet så nej inge till kfm
Är årskostnaden typ 16000 blir skulden 45 när den når kfm
Hovslagarskatt!Sa till en som gick samma utbildning som jag men hon fick csn att hon skulle se CSN som akademikerskatt.
Båda skratt gôtt då vi är utbildade hovslagare
Min mamma hade de gamla lånen för sina studier i konstvetenskap, men eftersom hon var aktiv konstnär under de första 20 åren eller så, så behövde hon inte betala tillbaka på sitt lån. Eventuellt kvarvarande skulder vid pensionen skulle skrivas av. Efter det utbildade hon sig till lärare och efter ytterligare några år ändrade CSN hennes avbetalningsplan. ALLT skulle betalas tillbaka innan pensionen. Är dina villkor annorlunda? Behöver du inte betala allt?Ja, jag betalar enligt reglerna. Som vilka räkningar som helst. Mina lån är den sort där man betalar en viss procent av sin bruttoinkomst, och så är det någon sorts ränta på lånen som ligger på liknande procentsats. Därför krymper lånen mycket sakta.
Jag ser det met som akademikerskatt, än ett lån att betala, faktiskt.
Sen har jag lånat mycket för jag läste även in motsv gymnasiet som vuxen och mycket universitetsstudier på det.
Vad jag förstår så ska det räcka att jag betalar enligt CSN:s räkningar fram till pension. Och den takten kommer lånen inte att vara betalade då. De minskar rätt marginellt genom mina betalningar, faktiskt.Min mamma hade de gamla lånen för sina studier i konstvetenskap, men eftersom hon var aktiv konstnär under de första 20 åren eller så, så behövde hon inte betala tillbaka på sitt lån. Eventuellt kvarvarande skulder vid pensionen skulle skrivas av. Efter det utbildade hon sig till lärare och efter ytterligare några år ändrade CSN hennes avbetalningsplan. ALLT skulle betalas tillbaka innan pensionen. Är dina villkor annorlunda? Behöver du inte betala allt?
Vad jag förstår så ska det räcka att jag betalar enligt CSN:s räkningar fram till pension. Och den takten kommer lånen inte att vara betalade då. De minskar rätt marginellt genom mina betalningar, faktiskt.
Om det sedan veckan före pension visar sig att allt ska betalas, så blir det svettigt. Det gör det. Men inget hittills har tytt på det. (Och nu vågar jag ju inte kolla!)
Jag har också lån i två system, båda äldre än dagens. Jag har också lagt ihop lånen i det ena systemet, för att få en månadskostnad, inte två. I samband med det avskrevs också en del av det jag hade lånat på gymnasienivå, men det gjorde ganska marginell skillnad.Om du har "vanliga" lån ska det inte ha förändrats utan att du begärt det. Det @Milosari beskriver tolkar jag som ett av specialfallen, vissa utbildningar har sluppit delar av återbetalningen om de arbetat med det de utbildats för.
Jag skrev om mina lån förra året. Hade från början över 300', och i två system, vilket ledde till månadsbelopp på 2400:-. Nu kommer det ta ett par år längre tid, men med runt tusenlappen att betala i månaden räknar jag med att kunna spara med en bättre avkastning än de möjliga extrakronorna i ränta på lånet.
Även jag ser CSN som en fantastisk möjlighet att få utbilda sig. Det är få länder som man kan göra det, och jag är övertygad om att det gynnar både individer och samhälle att inte selektera på ekonomiska förutsättningar. För egen del är utbildning möjligheten att få göra något jag trivs med och växer av, och det finns många kurser kvar jag vill läsa när tid finns. (Förbrukade alla CSN-veckor till min "riktiga" utbildning, så nu får jag spara för att kunna ta tjänstledigt i framtiden.)
Jag var tvungen att gå till gamla årsbesked för att komma ihåg. Tror min skuld var drygt 280 000 kr från början. Jag har läst 5,5 år men det har någon period då jag enbart tog bidrag.
Jag tänker inte så mkt på det. Betalar e-fakturan varje månad bara. Har betalat i några år men är väl fortfarande skyldig jättemycket.
CSN är ju ett bra lån. Jag tycker inte det belastar min ekonomi så mkt utan är bara glad att vi har den här möjligheten.
Oj, var notarielönen 14300 kr för 20 år sedan? Känns otroligt lågt . Nu valde jag att inte sitta ting när jag blev klar 2012 men tror att ingångslönen idag är 27600 kr för första året.Jag har drygt 50 000 kr kvar på mitt lån, examen för mer än 20 år sedan men fullt lån och 4, 5 års studier. Sedan en ganska långsam löneutveckling de första åren. Första notarieåret tjänade jag svindlande 14300 kr i månaden, andra upp en tusenlapp. Så CSN-lånet sjönk ju inte direkt där i början.
Numera har jag lyckligtvis en väldigt mycket bättre lön än under notarietjänsten så de senaste åren har jag betalat mycket på lånen. Och inom två år pytsar jag in den sista insättningen. Ok, jag har levt med lånet många år men är superglad för möjligheten att alls låna - jag hör till dem som inte haft släktingar som kunnat finansiera den typen av studier.
Och jag är också nöjd att jag valde att gå all in på studierna med en så betygsfixerad utbildning, i stället för att försöka jobba parallellt och riskera att komma efter med kurserna. Jag visste att jag ville få notarietjänst (ja inte för den enorma ingångslönen då... utan för möjligheterna efter) och det var stressande nog att leva med betygshetsen som det var. Så ett jobb ovanpå hade splittrat i alla fall mig för mycket för att riskera det.
Nu i efterhand liknar det mer skatt än bidrag, faktiskt. Alltså, den där procentsatsen jag betalar, tänker jag på som akademikerskatt. En avgift som räcker genom hela mitt yrkesverksamma liv, och som samtidigt är det som möjliggör min yrkesverksamhet och på många sätt min identitet och självbild. Jag har svårt att se mig själv utan att ha universitetsstudier bakom mig.