Vill bara förtydliga mig:
Gäspning hör inte till ridningen; hästen måste mig veterligen stå still eller gå väldigt lugnt för att kunna gäspa, så det där med gäspning tog jag bara upp som "den största maximala öppningen av munnen", vilket inte en nosgrimma tillåter. Sedan har vi t.ex. gnäggningar (som vissa osäkra hästar sysslar med när de tas från sin flock innan de lärt känna människan), denna rörelse kräver också rätt så "stor nosgrimma" (och låt mig gissa, du anser att hästen inte SKA gnägga efter andra när du håller på den? Inte jag heller, MEN om hästen ändå gör det ska det enligt mig inte behöva vara obehagligt just på grund av nosgrimman; nosgrimman kan bara tvinga ihop hästens mun vid ett sådant tillfälle, den kan inte ge hästen den trygghet eller respekt som den saknar för dig som ryttare).
En häst som är rädd för bettet på grund av tidigare felridning och därför trixar en massa med det ska väl inte behöva tvingas att lära sig att hålla det stilla genom en nosgrimma? Har den blivit misshandlad i munnen tycker jag att man ska låta den ta den tid den behöver på sig för att förstå att bettet inte kommer att göra illa den (utan att på något sätt binda ihop den), eller så kan man alltid rida bettlöst.
Frustningar innebär för mig att man suttit och ältat i ridningen; men det beror säkerligen på att vi rider på helt olika sätt. Frustar gör de stackars hästar som får gå varv efter varv, uttråkade och uttröttade (eftersom det är så tråkigt och lönlöst enligt hästen att bara älta runt på spåret eller en volt; "framåt" är allt som gäller; med mer eller mindre variabler). Jag har aldrig förstått denna träning, det ser ut som konditionsträning, fast på ridbanan; kondition kan man träna ute i skogen där hästen tycker att det är roligt och förstår meningen med att gå framåt. På banan, när man bara sitter och nöter så blir hästen uttråkad och lätt frustrerad, och frustningar kommer som ett brev på posten (frustningar är även ett tecken på missnöje eller protest mot något). Jag tar suckarna som ett tecken på att hästen är trött, uttråkad och slappnar av på grund av att allt nötande är uttråkande och uttröttande. Men som "tur" är så är hästar ett av världens snällaste djur, de finner sig i att bli jagade framåt hela tiden, de finner sig i att vi som ryttare har dålig fantasi och usel förståelse för psykologi och inlärning. Min häst slappnar inte av när han frustar, han frustar för att säga "det är jobbigt".
Sedan finns det också testande och självsäkra hästar som frustar i ren protest över att de inte får som de vill.
Jag har inte sett en häst som frustar FÖR att slappna av. Det är kanske ett tecken på att den kan sluta arbeta en massa, men det i sig betyder inte avslappning. Även de mest stela krakarna frustar, och en sådan är inte fysiskt avslappnad. Eller snackar vi om olika avslappning? Jag snackar om avslappning i både kropp och psyke; medans jag får en känsla av att du kanske menar just den avslappning jag snackar om ovan, att hästen helt enkelt bara kan "jobba mindre"?
Den mimik som enligt mig tyder mest på avslappning är ett milt slickande eller ett milt "tuggande" (inga tänder mot bettet, då är hästen spänd), alternativt en totalt avspänd häst (som varken frustar, gäspar eller tuggar).
Min häst gäspar då när jag masserar honom; betyder det att han är uttråkad menar du? Eller att han är lat?
Jag har sett de mest hispiga hästar gäspa vid massage; eller de mest ambitiösa hästar tugga mjukt vid inlärning av nya saker. Mjuka munrörelser är ett tecken på att femöringen har trillat ned.
Vet om en annan Bukefalist vars ena häst hade så stora spänningar att han vid varje ridpass den första tiden var tvungen att få gäspa och tugga för att kunna lösa upp spänningar i nacken. När man arbetar mycket med spända hästar så förstår man att det viktigaste kanske inte är att hästen går snyggt så snart som möjligt, utan kanske istället att den vågar slappna av och finna balans i sin egna kropp INNAN man börjar kräva en massa som vi vill ha. Ibland måste vi göra saker för att möta hästen där den är, alla hästar går inte att passa in i en mall av "sparka här, dra där - så blir det bra". Man kan pressa in nästan alla hästar i mallar, men resultatet blir mediokert och man får bakslag förr eller senare (det behöver inte ens vara tydligt; t.ex. så är det omöjligt att veta hur mycket längre en gammal häst hade kunnat vara brukbar om den hade ridits på ett annat sätt); för ett, enligt mig, äkta resultat måste man möta hästen där den är och hjälpa den med SINA problem innan man börjat kräva en massa av den. Fast det fungerar även med genvägar, det är bara jag som är så instängd på att arbeta MED hästen och hjälpa både mig och hästen att ta sig igenom allt.
Nosgrimmors vara eller icke vara lämnar jag upp till andra. De få gånger jag lägger mig i är när jag ser att hästen faktiskt mår DÅLIGT av nosgrimma (säger bara till folk jag känner). T.ex. har jag en bekant som har just en häst som varit misshandlad i munnen någonstans i sitt liv; och det sista han behöver är en nosgrimma som får honom ÄNNU mera otrygg med bettet (hästen behöver få känna att han kan mildra bettet bäst han vill själv; en nosgrimma skulle bara tjäna till att göra att han tar längre tid på sig att lita på bettet eftersom han då skulle känna att han inte kan mildra dess verkan).
Att jag är emot nosgrimmor beror till stor del på att människor MESTADELS missbrukar dem. Ofta har vi för långa, tjocka bett plus en okunnig hand, och SJÄLVKLART kommer de att vilja ha en nosgrimma och kanske t.o.m. hjälptyglar (eftersom hästen hatar bettet och handen, gapar, lägger tungan över eller slänger med huvudet när bettet slår i gomtaket). De enda fall där jag inte reagerar är hästar som faktiskt håller munnen stängd, hästar som INTE försöker gapa, trixa med tungan, tugga eller lipa en massa (har sett detta fenomen på många hästar med "lugna munnar", att tungan sticker ut med en konstant spänning emot bett och nosgrimma). Men hur ofta får man se dessa samspelta ekipage? Allt för sällan! Och att man rider utan nosgrimma betyder inte heller att man rider bra eller inte skadar hästen i munnen - det vill jag verkligen heller inte påstå. Fram för god ridning och mindre hjälpmedel (det mesta GÅR att göra utan nosgrimmor, skarpa bett och hjälptyglar - och det måste vara en större känsla att få en häst att gå bra med mindre medel än man är van vid).
Med detta inlägg blev diskussionen suuuuuuperlåååång, och tyvärr såg jag inget som jag kände att jag ville prioritera bort, så detta kanske blir sista inlägget i denna tråd för min del (känner att jag har sagt så gott som allt i ämnet redan, så nästa svar skulle bara bli en massa uprepningar). Vill bara dela med mig av vad JAG tycker, och det har varit intressant att få höra vad du tycker även om jag inte alltid hållt med (och även om du inte alltid hållt med mig heller). Vi tycker säkerligen mera lika än vi tror.
Tack för en trevlig tron och en trevlig diskussion i ett väldigt känsligt ämne för många. Och ursäktar mig till er alla som vill läsa igenom hela inlägget, för att jag inte ville korta ned det.