Sv: Bronkit
framtiden för en symptomfri häst är ljus helt klart, förutsatt att miljön och hästen sköts enligt bästa möjliga mån.
en symptomfri hosthäst kan användas i samma utsträckning som vilken annan häst som helst.
En god kondition är a och o för en bronkithäst då orkar kroppen hålla imunförsvaret uppe bättre.Där kan man oxå dra en parallell till oss astmamänniskor.
Det är absolut ingen fara att ha en bronkithäst så länge man sköter om den som man ska. ju mindre man utsätter den för damm, mögel osv desto mindre är chansen för återfall.
det är dock vanligt att en i övrigt symptomfri hosthäst kan hosta vid temperatur/luftfuktighetsändringar speciellt på vår och höst men det behöver inte betyda att hästen har blivit sämre och fått mer slem utan man kan jämföra det med astma hos människor. Vi kan ju hosta om vi stiger ut i kylan från värmen om vi har astmakänningar tex. Oftast är det äldre hästar som reagerar mest och det har ju med nedsatt imunförsvar att göra. Huvudsaken är att man lär sig känna sin häst och dess symptom just den hästen har, om den överhuvudtaget har några.
Måste man däriomot behandla om hästen varje vinter då är det kanske dags att göra förändringar i miljön för då har inte hästen en optimal miljö. Medisin funkar ett tag men för varje återfall så (kan) bronkiten bli värre och med tiden blir det svårare att få bukt med den.
därför är det så viktigt att hålla efter i hästens miljö på en gång än om den för närvarande inte hostar.Man vill ju inte ha problem om man kan undvika dem
äppelcidervinäger i dricksvattnet samt vitlök i maten är bra och förebyggande mot hosta samt imunhöjande. Äppelcidervinäger har många erkänt goda egenskaper på många områden, den är bla blodrenande.
bronkit ser heller inte likadan ut från häst till häst utan skiljer sig både vad gällande vad hästen tål och vad den har för symptom.
en häst som hostar jättemycket kan ha lite slem osv.. man kan inte säga hur pass sjuk hästen är genom att lyssna på hur mycket den hostar utan man måste lyssna på hjärta och lungor samt kolla halsen för att få en bild av just den hästen.
Hostar inte hästen alls då är det ju jättebra, och skönt! Om jag ser till min häst så hostar hon ibland främst då det är fuktigt ute, trots att jag vet att det inte är någon fara och att hon inte behöver behandlas så blir man ändå så nojjig då hon hostar än om det bara är två ggr i månaden..