Blötlägga havre?

Estivuz

Trådstartare
Ger min häst racing prix + lite havre som kraftfoder.
På kvällen blötlägger jag Prixen som han ska få till frukost. I samma hink häller jag i 1/4 kg havre. Förstörs havren om den blötläggs? Är det farligt?
 
Sv: Blötlägga havre?

jag blötlägger all havre till hästen. han får de blandat bet bla. betfor vid varje mål (3 ggr om dagen).

kan inte tro att de är farliogt på något sätt..

de enda är väl om de ligger för länge och bakterier bildas..
 
Sv: Blötlägga havre?

Jag brukar också låta havren bli blöt, lägger i den samtidigt med betforn. Jag tror inte det är någon fara, en annan sak om den står väldigt länge.
 
Sv: Blötlägga havre?

Sj häller jag kokande vatten på min helhavre...den drar till sej vattnet o sväller...mer lättsmält o mer energi kan tas upp...
 
Sv: Blötlägga havre?

hur länge ligger alltså maten i blöt i detta fall???
 
Sv: Blötlägga havre?

då tycker jag att du ska kolla en annan tråd som låg här häromdagen o som fler borde ta lärdom av ang blötläggning o tänka efter vad hästen egentligen mår bäst av...
Blöt med hett vatten istället så kan du ju blötlägga på morgonen istället...
 
Sv: Blötlägga havre?

då tycker jag att du ska kolla en annan tråd som låg här häromdagen o som fler borde ta lärdom av ang blötläggning o tänka efter vad hästen egentligen mår bäst av...
Blöt med hett vatten istället så kan du ju blötlägga på morgonen istället...

Jag har fått lära mig att ju varmare vatten desto större risk att det bildas bakterier...

Har ingen möjlighet att åka till stallet 7 på morgonen och blötlägga.
 
Sv: Blötlägga havre?

då tycker jag att du ska kolla en annan tråd som låg här häromdagen o som fler borde ta lärdom av ang blötläggning o tänka efter vad hästen egentligen mår bäst av...
Blöt med hett vatten istället så kan du ju blötlägga på morgonen istället...

Förresten, vad hette den tråden?
 
Sv: Blötlägga havre?

Säkert alldeles riktigt. Därför borde man således inte blötlägga i varmt vatten?
 
Sv: Blötlägga havre?

Oj vad dåligt jag skrev, det ska var till 80 grader t.om. kokande vatten är ju typ 100.

Jag jobbar med livsmedel och vi steriliserar våra knivar i vatten som har en temperatur över 82 grader. Då dör bakterierna.

Så har man en ren hink med fodret i och häller på varmt vatten (dvs över 82 grader) så borde ju alla bakterier dö?

Jag har för mig att bakterierna i varmvatten ligger i ledningarna/varmvattenberedaren.
 
Sv: Blötlägga havre?

Jo bakterierna ligger i ledningarna har jag hört.

Men vanligt kranvatten får man väl aldrig upp till över 80 grader utan att koka det??`?
 

Liknande trådar

Foder & Strö Hej! Jag har några frågor angående foder. Min häst har varit på träning och skall börja utfodras med hel havre och betfor samt protein...
Svar
13
· Visningar
803
Foder & Strö Hej allihopa, Lyssnade på en intressant föreläsning som Eva Gudmundsson höll i här om dagen. Där berättade hon bland annat att hon... 2
Svar
21
· Visningar
2 209
Senast: Efwa
·
Foder & Strö Har en häst som kissar ner hela boxen. Han är ute mellan 06-21 kan strö boxen med spån dagen efter är den nerpissad så måste strö boxen...
Svar
12
· Visningar
1 076
Senast: MiniLi
·
Foder & Strö Behöver tips på vad jag kan ge min häst för att han ska gå upp i vikt. Han äter så mycket hö han orkar men de räcker inte. Han har en... 2
Svar
26
· Visningar
1 272
Senast: skiesabove
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp