Blåbär i folieform?

bettysmatte

Trådstartare
Har förvarat blåbär i folieform i ett par dagar, men så läste jag instruktionerna att man INTE ska ha väldigt sura ingredienser (blåbär, äpplen, rabarber) i direktkontakt med aluminiumfolien... Men det måste väl vara när man lagar någon maträtt i formen, inte när man bara förvarar eller fryser:confused:? Jag vet ju, t.ex., att man inte ska koka rabarber i aluminiumgryta. Men läsk, som ofta innehåller mycket syra, förvaras ju i aluminiumburkar.
 
Sv: Blåbär i folieform?

Kan svara mig själv nu - hittade info;):

Rekommendationer
Livsmedelsverket avråder konsumenter och kökspersonal från att tillaga, värma upp eller förvara sura livsmedel i kastruller, formar, dricksflaskor och andra kärl av aluminium utan skyddande beläggning.

Med sura livsmedel menas:
saft, juice, soppor, krämer eller mos av rabarber, bär och frukt,
soppor, såser och inläggningar av till exempel tomater och surkål.

Livsmedelsverket avråder också från att förvara sura livsmedel i kontakt med aluminiumfolie under längre tid och att använda folie i kontakt med sura efterrättspajer eller liknande i ugn.


Det verkar som om det är värst om bären är mosade/tillagade på något sätt, men att man också ska låta bli att förvara bären längre tid i aluminiumform över huvudtaget. Eller tolkar jag det fel?
 
Sv: Blåbär i folieform?

Nej, jag tror att du tolkar det rätt. Det sura i bären löser ut aluminiumjoner ur folien eller formen. Aluminium är ett av de vanligaste grundämnena och vi behöver lite av det i kroppen om jag minns rätt, men för mycket är inte hälsosamt. Läsken kanske har högre ph-värde än vad saften har och det därför är OK med aluminiumburkar.
 
Sv: Blåbär i folieform?

Men det är väl inget som är så "akut" farligt att man måste göra sig av med bären, eller?
 
Sv: Blåbär i folieform?

Jag skulle inte göra av med bären efter några få dagar utan bara flytta dom till nått som inte innehåller aluminium.

Hittade lite skoj om aluminium i vår kemibok på labbet "Klinisk kemi i praktisk medicin"

Aluminiumföreningar förekommer mycket allmänt i miljön men koncentrationen är mycket låg i alla organismer och därmed i naturliga livsmedel. I sura födoämnen, som varit i kontakt med aluminiumkärl, kan betydligt förhöjda mängder förekomma men genomsnittliga dagliga intaget i populationen domineras av aluminiumhaltiga antacida. Absorptionen i tarmen begränsas av aluminiumjonens låga löslighet vid tarmens pH, dels av den snabba omsättningen av tarmepitelcellerna. Tillförsel av aluminium tillsammans med citrat (fruktjuice) kan öka absorptionen 10-50ggr. Absorptionen ökar även vid järnbrist, då aluminiumjonerna kan binda till järntransportörerna.
.....

I plasma förekommer aluminium normalt i koncentrationer <0,1umol/L, huvudsakligen bundet till transferrin, men även i komplex med citrat. Eftersom den senare formen lätt filtreras i njurarna utsöndras normalt huvuddelen av absorberat aluminium inom några dagar.
 
Senast ändrad:

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp