ja men precis
Mina råd är inget facit, utan det är de råd jag kan dela med mig av utifrån den erfarenhet jag fått efter att jag har haft hingstar för naturlig betäckning för hand i 20 år. Två riktiga stökpellar har jag haft under dessa år, och vi hade aldrig en skada på varken sto, hingst eller medhjälpare. Det gäller att alltid tänka efter före. När man är mitt uppe i det är det ofta för sent.
Jag lägger in ett par förtydliganden också:
När du ställer sto och hingst i boxarna bredvid varann är det inte det jag menar med teasing. Det är för att hästarna skall lära känna varandra, stoet skall vänja sig vid att hingsten låter och lära känna honom "som en vanlig häst". De kan stå vid sidan av varann under en lång tid, redan veckor innan planerad betäckning, de kan alltså bli grannar redan då stoet inte är brunstig (men räkna med att hon både kommer att vara reserverad/rädd och förbannad på hingsten).
Tänk på dem som "vanliga hästar" när du ställer dem i boxarna bredvid varann. De låter och stökar runt mer än vanliga hästar, men i princip är det samma sak, de skall lära känna varandra. Ta givetvis bort allt som de kan skada sig på om de slår, slår med frambenen eller klättrar, ta alltså även bort normala saker som vattenhinkar, hönät och liknande.
Tänk att det är detsamma som när det kommer en ny häst till stallet, att de får bekanta sig i stallet innan du släpper ut dem tillsammans. de kommer att vänja sig vid varandra. Här skall väggen inte vara så låg att hingsten får över huvud och hals mm.
Teasing är när du tar fram stoet till hingsten och aktivt provar över en bra vägg om stoet är redo att betäckas. Du skall alltså inte ta sto och hingst från sina boxar och direkt ut för betäckning, även om stoet stått och brunstat när de nosat på varann från varsin box när de stått bredvid varandra. I boxarna är de "bara grannar".
Vid teasing kontrolleras om stoet är alldeles redo för betäckning och när stoet tas fram till hingsten skall hon vara färdig, svanslinda, tofflor mm skall vara på, det finns inte tid att göra det mellan teasing och betäckning med en stökig hingst.
Jag anser att det inte räcker med att de har haft kontakt i varsin box, hingsten skall få chans att nosa på stoet i baken, i flankerna, lägga huvudet mot korset mm och med en stökig hingst är min erfarenhet att det skall göras länge.
Det är inte för hingstens skull, utan för stoets, både ni och hingsten skall vara helt säkra på att hon är redo.
Mina stökpellar blev inte mer uppjagade av att vi teasade länge, men stoet skall hinna slappna av så att hon vågar visa en riktig och tydlig brunst och visa att hon är helt redo, t ex visar ståreflex om hingsten lägger huvudet mot korset.
Gör hon inte det anser jag att det är lönlöst och
farligt att försöka ändå genom att ta ut hingst och sto för att se om det går bättre.
Det ni gör när ni teasar över en stabil vägg (bort med krokar, sadelhängare mm precis som det skrivits i andra inlägg) är detsamma "förspel" som en lugnare, coolare eller mer väluppfostrad hingst gör när han står vid sidan av stoet, redo för betäckning. Det är också därför som betäckning måste ske omgående efter att hingst och sto lämnat varann, annars måste "förspelet" börja om, och risken är åter att hingsten är burdus och stoet blir rädd, och ni har ingen vägg mellan sto och hingst när ni står ute vid betäckningsplatsen.
Den rejäla väggen är en säkerhet att ha mellan hingst och sto.
Återigen, tänk på säkerheten främst.
Klarar inte hingsten att betäcka stona på ett vettigt sätt, låt bli. Kastrera honom och använd en annan hingst. Detta gäller inte specifikt din hingst utan för alla hingstar. Jag vet inte vad du har för hingst, vilken ras, vilka meriter han eller hans tidigare avkommor har, utan jag svarar generellt hur vi har gjort för att betäcka på ett säkert sätt för alla inblandade, även om det är en stökig hingst.
Lycka till!