Behandling vid anemi/järnbrist

Nej, för mig har det inte varit allmänt känt (även om jag hört det ryktesvägar) utan jag har försökt följa det livsmedelsverket rekommenderat. Vilket varit blanannat att äta mycket fullkorn för att som kvinna kunna få i sig tillräckligt med järn.
Nej det har inte innan slagit mig att livsmedelsverket bara skrivit om halvsanningar.

Har det varit allmänt känt sedan 90 talet så varför har inte livsmedelsverket ändrat sina rekommendationer fören i mars/april i år?
Kanske för att det mesta av forskningen utförs på män och för att för män är det kanske det optimala? Killgissar lite givetvis, men det låter som en rimlig förklaring.

Sen vill jag bara tillägga att det fortfarande är tillåtet att sälja stenmurkla i butik trots att man vet att man omöjligt kan veta om man har fått bort giftet eller inte.... Så eh... min tilltro till livsmedelsverket är sådär...
 
Jag har inte läst hela tråden. Men har ni testats för h pylori?

”H. pylori infection is associated with anemia by impairing iron absorption as a result of chronic gastritis which causes gastric hypochlorhydria, leading to impair reduction of the dietary iron from the ferric to ferrous form.”

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articl...respectively.-,Among H.,with anemia (Table 2).

Med andra ord så hjälper det inte att ta tillskott för bakterien hindrar kroppen för att ta upp järnet.

Det finns vissa (gamla) studier som pekar på att modern kan smitta fostret under graviditeten så om ni alla är släkt med varandra kan det ju vara värt att testa er.
 
Mitt hb ligger just nu på strax över 100, när jag hade så lågt efter förlossningen fick jag (som sagt) järndropp. Men inte ens den sommaren det och depåerna var så låga att läkaren ringde direkt och beordrade duroferon bums har det varit tal om dropp. Och då ligger jag generellt runt längsta referens. Det är lite trist.

Nu är ju läget annorlunda och sjunker hb mer kommer jag få dropp med lämpliga blodprodukter från onkologen.

När jag är frisk ligger mitt hb på 130-135 och bra depåer.
 
  • Gilla
Reactions: MML
Jag har ätit järntabletter till och från i över 20 år. Periodvis en om dagen många månader i sträck. Blutsaft har jag inte provat själv, tror att min syster har testat det dock.

Vad menar du med "full utredning"? Jag har tagit mängder med blodprov, många gånger. Gjort gastroskopi och endoskopi, inte kommti fram till något. Både min dotter och en systerdotter har varit inlagda för utredning och blodtransfusion, då man initialt misstänkte cancer men det har inte hittats någon orsak för någon av dem.

Personligen tror jag att det är något genetiskt, att vi tar upp järn dåligt ifrån kosten, av någon anledning. Det skulle ju rimligen också förklara varför tabletterna har så liten effekt. Jag känner att det nästan "måste" vara något som missas eller förbises, för att vi alla i flera generationer skulle "bara" få i oss för lite järn (trots väldigt olika kosthållning och livsstil) känns inte sannolikt.
Upptaget är väl bättre från järnrik mat än från tabletter, så det är inte självklart att bara för att tabletter intagits att upptaget blir helt bra.

Här finns exempel på vad en utredning vid anemi innehåller: https://www.internetmedicin.se/hematologi/anemi-allman-utredning-akut-behandling

Har järntablettsbehandlingen följts upp med fler prover? Exempelvis du tagit tillskott dagligen i en månad, sedan nytt prov. Då kan man se om järnvärdet ökar och i så fall utesluta att det handlar om problem med just upptaget.
 
Jag har inte läst hela tråden. Men har ni testats för h pylori?

”H. pylori infection is associated with anemia by impairing iron absorption as a result of chronic gastritis which causes gastric hypochlorhydria, leading to impair reduction of the dietary iron from the ferric to ferrous form.”

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7808578/#:~:text=moderate anemia, respectively.-,Among H.,with anemia (Table 2).

Med andra ord så hjälper det inte att ta tillskott för bakterien hindrar kroppen för att ta upp järnet.

Det finns vissa (gamla) studier som pekar på att modern kan smitta fostret under graviditeten så om ni alla är släkt med varandra kan det ju vara värt att testa er.

Intressant! Det är inget jag känner igen, så jag skulle tro att det inte är kollat. Kanske kan vara värt att lyfta vid nästa läkarkontakt. Det låter ju som en tänkbar förklaring, i alla fall.
 
Upptaget är väl bättre från järnrik mat än från tabletter, så det är inte självklart att bara för att tabletter intagits att upptaget blir helt bra.

Här finns exempel på vad en utredning vid anemi innehåller: https://www.internetmedicin.se/hematologi/anemi-allman-utredning-akut-behandling

Har järntablettsbehandlingen följts upp med fler prover? Exempelvis du tagit tillskott dagligen i en månad, sedan nytt prov. Då kan man se om järnvärdet ökar och i så fall utesluta att det handlar om problem med just upptaget.

Alla blodprov som rekommenderas vid anemi har gjorts. Jag har gjort ett flertal andra undersökningar för att bl. a. utesluta blödning någonstans. Både min dotter och en systerdotter har varit inlagda på grund av lågt blodvärde och då tagit en stor mängd prover. Ingen av oss har någonsin fått någon konkret orsak till vad våra låga värden beror på - men när de "vanliga" undersökningarna gjorts har svaret oftast landat i "för litet järnintag" alternativt "riklig mens". Om det stämmer eller inte, tycks inte vara särskilt relevant ur vårdens perspektiv.

Behandling (oavsett om det varit med tabletter, dropp, eller blodtransfusion) har absolut följts upp. För de av oss som klarar att ta järntabletterna syns en viss ökning (om än inte så bra som önskat), och så fort vi slutar ta järntabletter börjar värdena att sjunka igen. För de som inte klarar tabletterna, har det ofta varit en lång strid om att prova i olika doser, olika preparat etc. där värdena konstant sjunker eftersom de, i bästa fall, kunnat ta 2-3 tabletter i veckan och bevisligen inte kunnat ta upp något/tillräckligt av det. Efter att de till slut fått dropp/blod har värdena nått acceptabla nivåer (i bästa fall) för att sedan börja sjunka igen.
 
Alla blodprov som rekommenderas vid anemi har gjorts. Jag har gjort ett flertal andra undersökningar för att bl. a. utesluta blödning någonstans. Både min dotter och en systerdotter har varit inlagda på grund av lågt blodvärde och då tagit en stor mängd prover. Ingen av oss har någonsin fått någon konkret orsak till vad våra låga värden beror på - men när de "vanliga" undersökningarna gjorts har svaret oftast landat i "för litet järnintag" alternativt "riklig mens". Om det stämmer eller inte, tycks inte vara särskilt relevant ur vårdens perspektiv.

Behandling (oavsett om det varit med tabletter, dropp, eller blodtransfusion) har absolut följts upp. För de av oss som klarar att ta järntabletterna syns en viss ökning (om än inte så bra som önskat), och så fort vi slutar ta järntabletter börjar värdena att sjunka igen. För de som inte klarar tabletterna, har det ofta varit en lång strid om att prova i olika doser, olika preparat etc. där värdena konstant sjunker eftersom de, i bästa fall, kunnat ta 2-3 tabletter i veckan och bevisligen inte kunnat ta upp något/tillräckligt av det. Efter att de till slut fått dropp/blod har värdena nått acceptabla nivåer (i bästa fall) för att sedan börja sjunka igen.
Det står till exempel att man kan kolla i munnen efter små små blödningar. Som ni kanske inte märker men som kan finnas.

För så är det ju någonstans -järnet lämnar kroppen genom blödning. Eller vart skulle det ta vägen menar du, det som ni får i er via dropp eller tillskott och som sedan sjunker. Det ligger ingen annanstans gömt i kroppen. Menstruation är vanligaste orsaken till att blod lämnar kroppen för kvinnor. Även om ni inte upplever mensen som riklig så kan det vara mycket för era kroppar som har dåligt upptag av järn och kanske också får i sig för lite järn via kosten.

Anorexia/svält kan orsaka svårigheter att ta upp näringsämnen från tarmen många många år efter också.
 
Det står till exempel att man kan kolla i munnen efter små små blödningar. Som ni kanske inte märker men som kan finnas.

För så är det ju någonstans -järnet lämnar kroppen genom blödning. Eller vart skulle det ta vägen menar du, det som ni får i er via dropp eller tillskott och som sedan sjunker. Det ligger ingen annanstans gömt i kroppen. Menstruation är vanligaste orsaken till att blod lämnar kroppen för kvinnor. Även om ni inte upplever mensen som riklig så kan det vara mycket för era kroppar som har dåligt upptag av järn och kanske också får i sig för lite järn via kosten.

Anorexia/svält kan orsaka svårigheter att ta upp näringsämnen från tarmen många många år efter också.

Det är klart att järnet inte "ligger gömt i kroppen". Däremot är det väl fullt logiskt att nivåerna sjunker, om vi av någon anledning har svårt med upptaget från kosten. Tar kroppen inte upp tillräcklig mängd järn från det vi stoppar i oss, så kommer naturligtvis värdena att successivt sjunka när "påfyllnaden" (tabletter/järndropp/blod) har gått åt.

Förklaringen "riklig mens" har vi som sagt ofta fått från vården, när inget annat hittats. Jag har fått den förklaringen även när jag under många år använde preventivmedel som gjorde att jag inte hade någon mens över huvud taget, så nej, det köper jag inte.

Anorexia (eller någon annan ätstörning, för den delen) är det så vitt jag vet "bara" en av oss som haft. Hade det "bara" varit hon som haft de här problemen, hade jag absolut kunnat koppla det till tidigare ätstörning. Nu är det dock inte "bara" hon, utan både jag och min syster, våra döttrar, vår mor hade alltid dåligt blodvärde, vår moster, och förmodligen även andra kvinnor, även om jag inte känner till det.
 
Nej, för mig har det inte varit allmänt känt (även om jag hört det ryktesvägar) utan jag har försökt följa det livsmedelsverket rekommenderat. Vilket varit blanannat att äta mycket fullkorn för att som kvinna kunna få i sig tillräckligt med järn.
Nej det har inte innan slagit mig att livsmedelsverket bara skrivit om halvsanningar.

Har det varit allmänt känt sedan 90 talet så varför har inte livsmedelsverket ändrat sina rekommendationer fören i mars/april i år?
Jag fick lära mig i hemkunskapen i skolan att kroppen tar upp järn från kött betydligt bättre än järn från växter, samt att man bör undvika mejeriprodukter ihop med järnrik mat men att vitamin C förbättrar upptaget. Det var i mitten/slutet av 80-talet.

När jag var gravid 2000 lärde jag mig att undvika kaffe och te ihop med järnrik mat / järntillskott och fick även veta att fullkornsprodukter kunde minska järnupptaget.

Så absolut att detta varit "allmänt känt" under en längre tid. Varför Livsmedelsverket inte tagit med detta i sina råd har jag ingen aning om, men jag har till stora delar tappat respekten för dem. De verkar ha så mycket mer på sin agenda än att folk ska få i sig bästa möjliga näring.
 
Jag fick lära mig i hemkunskapen i skolan att kroppen tar upp järn från kött betydligt bättre än järn från växter, samt att man bör undvika mejeriprodukter ihop med järnrik mat men att vitamin C förbättrar upptaget. Det var i mitten/slutet av 80-talet.

När jag var gravid 2000 lärde jag mig att undvika kaffe och te ihop med järnrik mat / järntillskott och fick även veta att fullkornsprodukter kunde minska järnupptaget.

Så absolut att detta varit "allmänt känt" under en längre tid. Varför Livsmedelsverket inte tagit med detta i sina råd har jag ingen aning om, men jag har till stora delar tappat respekten för dem. De verkar ha så mycket mer på sin agenda än att folk ska få i sig bästa möjliga näring.
Kalcium rik mat och c-vitamin påverkar bara icke hemjärn.
Är ungefär det jag också fått med mig från hemkunskapen och läkare det med mejeriprodukter och C-vitamin. Ingen som sagt varför mejeriprodukter påverkar och ingen som nämnt att det bara gäller icke hemjärn.
Det som påverkar betydligt mer är köttfaktorn som upptäcktes av forskare på 60 talet och även bekräftats av fler efter det men det har det hållits tyst om. Ingen som tagit upp kunskapen om hur fytater i maten påverkar upptaget som även det påverkar mer än C-vitamin och mejeriprodukter och även hemjärn.
 
Kalcium rik mat och c-vitamin påverkar bara icke hemjärn.
Är ungefär det jag också fått med mig från hemkunskapen och läkare det med mejeriprodukter och C-vitamin. Ingen som sagt varför mejeriprodukter påverkar och ingen som nämnt att det bara gäller icke hemjärn.
Det som påverkar betydligt mer är köttfaktorn som upptäcktes av forskare på 60 talet och även bekräftats av fler efter det men det har det hållits tyst om. Ingen som tagit upp kunskapen om hur fytater i maten påverkar upptaget som även det påverkar mer än C-vitamin och mejeriprodukter och även hemjärn.
Fytaterna är väll relativt ny kunskap och det handlar ju inte om all fullkorn bara den som inte bearbetats. Tillexempel bryts fytaterna ned i en surdeg, vid blötning eller fermentering (surdeg).
 
Kalcium rik mat och c-vitamin påverkar bara icke hemjärn.
Är ungefär det jag också fått med mig från hemkunskapen och läkare det med mejeriprodukter och C-vitamin. Ingen som sagt varför mejeriprodukter påverkar och ingen som nämnt att det bara gäller icke hemjärn.
Det som påverkar betydligt mer är köttfaktorn som upptäcktes av forskare på 60 talet och även bekräftats av fler efter det men det har det hållits tyst om. Ingen som tagit upp kunskapen om hur fytater i maten påverkar upptaget som även det påverkar mer än C-vitamin och mejeriprodukter och även hemjärn.
Som jag skrev så fick jag lära mig om "köttfaktorn", dvs att hemjärn tas upp lättare av kroppen, redan i skolan på 80-talet. Det pratades även om det när jag var gravid i början på 2000-talet. Då, när jag var gravid, var även det där med fytater känt, det pratades om att fullkorn kunde minska upptaget av järn. Och jag tänker att det som kom upp i undervisning respektive mödravård nog faktiskt var att klassa som "allmänt känt" oavsett vad Livsmedelsverket väljer att ha med i sina kostråd.
 
Fytaterna är väll relativt ny kunskap och det handlar ju inte om all fullkorn bara den som inte bearbetats. Tillexempel bryts fytaterna ned i en surdeg, vid blötning eller fermentering (surdeg).
Ny, nejä det är minst 10 år sedan iallafall så inte jättegammal kunskap men inte färsk häller. Har aldrig hittat ursprungliga forskningraporten på detta.

Ja fytater bryts ner av syrning som surdeg som fått jäsa i 36h har väldigt lite fytater kvar eller grodda fröer hjälper också men där hittar jag inget om hur mycket det ska groddas för att gå ner. Blötläggning hjälper inte om det inte börjar grodda vill säga.

Vågar nog påstå att inget surdegsbröd du köper har jäst i 36h och köper du inte på ett surdegs hippi ställe utan i vanlig affär så är en mycket liten % av brödet gjort på surdeg. Studier som jag hittat visar bara på surdeg av vetemjöl hur det reagera så annat mjöl kan ta längre eller kortare tid.
 
Som jag skrev så fick jag lära mig om "köttfaktorn", dvs att hemjärn tas upp lättare av kroppen, redan i skolan på 80-talet. Det pratades även om det när jag var gravid i början på 2000-talet. Då, när jag var gravid, var även det där med fytater känt, det pratades om att fullkorn kunde minska upptaget av järn. Och jag tänker att det som kom upp i undervisning respektive mödravård nog faktiskt var att klassa som "allmänt känt" oavsett vad Livsmedelsverket väljer att ha med i sina kostråd.
Köttfaktorn har att göra med att icke hemjärn tas upp lättare om det äts med muskelkött. Ett ämne som jag inte kommer ihåg namnet på som finns i kött gör det lättare att ta upp även icke hemjärn.

Köttfaktorn har inget med att järn från kött är lättare att ta upp för kroppen.
 
Köttfaktorn har att göra med att icke hemjärn tas upp lättare om det äts med muskelkött. Ett ämne som jag inte kommer ihåg namnet på som finns i kött gör det lättare att ta upp även icke hemjärn.

Köttfaktorn har inget med att järn från kött är lättare att ta upp för kroppen.
Okej, då missuppfattade jag exakt vad köttfaktorn är. Dock är ju båda sant - att järn från kött tas upp lättare av kroppen och att järn från andra källor också tas upp lättare om det äts ihop med kött. Båda har jag också varit medveten om länge och eftersom jag inte är mer insatt än nån annan egentligen så anser jag nog att det varit allmän kunskap en längre tid, vilket var det som var min avsikt att belysa. :)
 
Köttfaktorn har att göra med att icke hemjärn tas upp lättare om det äts med muskelkött. Ett ämne som jag inte kommer ihåg namnet på som finns i kött gör det lättare att ta upp även icke hemjärn.

Köttfaktorn har inget med att järn från kött är lättare att ta upp för kroppen.
Har fått rekommenderar på att ta ett glas apelsin juice samtidigt som järntillskott från läkare för att höja upptaget men aldrig fått rekommendationer om att ta en köttbulle eller köttbit samtidigt som järntillskott för att höja upptaget.
Ändå gör det sistnämnda att kroppen tar upp mer icke hemjärn än det jag fått rekommendationer på.
 
Som jag skrev så fick jag lära mig om "köttfaktorn", dvs att hemjärn tas upp lättare av kroppen, redan i skolan på 80-talet. Det pratades även om det när jag var gravid i början på 2000-talet. Då, när jag var gravid, var även det där med fytater känt, det pratades om att fullkorn kunde minska upptaget av järn. Och jag tänker att det som kom upp i undervisning respektive mödravård nog faktiskt var att klassa som "allmänt känt" oavsett vad Livsmedelsverket väljer att ha med i sina kostråd.
Möjlig att mördrarvården har det kunskapen men av läkare jag har nu och har haft har bara sagt ta detta tillskott och helst ihop med apelsin juice, hejdå. Inte ens när jag gick i åttan var rekommendationerna mer än möjligtvis att tillaga mat i gjutjärn från läkare, gyn och skolsköterska.
Är väl lite det denna tråd går ut på också att vi behandlas och tas emot olika.
 
Senast ändrad:
Har fått rekommenderar på att ta ett glas apelsin juice samtidigt som järntillskott från läkare för att höja upptaget men aldrig fått rekommendationer om att ta en köttbulle eller köttbit samtidigt som järntillskott för att höja upptaget.
Ändå gör det sistnämnda att kroppen tar upp mer icke hemjärn än det jag fått rekommendationer på.
Men hur äter du menar du utifrån den här nya informationen du har? Jag förstår nog inte riktigt nyttan med att gå in så i detalj på vad som är den perfekta kombinationen för järnupptag. Det tar ju två till tre dygn för den mat man äter att passera igenom mag och tarm systemet, fyra timmar spenderar maten i magsäcken. Järnet tas upp i tunntarmen och allt blandas ju i magsäcken. I stort sett har du då ett fönster på 4 h att få i dig de näringsämnen som ska kombineras. Så det är sannolikt så att saker inte behöver ätas tillsammans bara för att de ska kunna interagera i kroppen senare.
 
Men hur äter du menar du utifrån den här nya informationen du har? Jag förstår nog inte riktigt nyttan med att gå in så i detalj på vad som är den perfekta kombinationen för järnupptag. Det tar ju två till tre dygn för den mat man äter att passera igenom mag och tarm systemet, fyra timmar spenderar maten i magsäcken. Järnet tas upp i tunntarmen och allt blandas ju i magsäcken. I stort sett har du då ett fönster på 4 h att få i dig de näringsämnen som ska kombineras. Så det är sannolikt så att saker inte behöver ätas tillsammans bara för att de ska kunna interagera i kroppen senare.
Jag har bara gjort 2 saker med infon. Tagit bort mat med fytater och tagit en köttbit/köttbulle istället för apelsin juice när jag tar tillskottet av järn.

Att du inte förstår nyttan är helt okej.
Själv hade jag kommit till en punkt att jag inte orkade vara så trött mer och sova bort livet så för mig började det handla om att sluta sova bort livet eller inte leva mer alls.

Om jag lägger till mat igen med fytater eller inte när/ om värderna ligger inom det normala får framtiden utvisa, genom att ta bort det så har jag ju även blivit av med mina exem som jag haft hela livet.
 
Jag har bara gjort 2 saker med infon. Tagit bort mat med fytater och tagit en köttbit/köttbulle istället för apelsin juice när jag tar tillskottet av järn.

Att du inte förstår nyttan är helt okej.
Själv hade jag kommit till en punkt att jag inte orkade vara så trött mer och sova bort livet så för mig började det handla om att sluta sova bort livet eller inte leva mer alls.

Om jag lägger till mat igen med fytater eller inte när/ om värderna ligger inom det normala får framtiden utvisa, genom att ta bort det så har jag ju även blivit av med mina exem som jag haft hela livet.
och nu är dina järnvärden bra? Utifrån att du uteslutit de här andra födoämnena?
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp