Det här är ju en av mina hjärtefrågor, kan märkas i längden av text..
Först och främst tycker jag man måste skilja på balans och samling. Många tycker hästen är samlad bara den är i balans. Eller försöker få den att samla sig utan att vara i balans/lösgjord. Då blir det spänningar.
Först måste hästen vara i balans. Då kan den vara lösgjord, mentalt och fysiskt. Då kan man utbilda hästen iom att den är mottaglig för information och förmår utföra det vi ber om. Sen kan man kräma på mer energi. Då kan man nå samling.
Trycker man i för mkt energi innan hästen är i balans och lösgjord blir det bara mer spänning.
Jag tycker en grej som underlättar för att lära sig om man tycker det är svårt är att ha en checklista på vad som INTE får finnas för att det ska kunna bli samling. Och en checklista för att kika på olika kroppsdelars positionering i förhållande till varann och se vad som visar på att det inte är i balans/lösgjort/samling etc.
Obalans får ej existera
Spänning mentalt eller fysiskt ej heller det.
För att kika på om hästen är i balans kan man tex kika på genomtramp i kotan, är det mer fram än bak så är mer vikt fram. Lutar hästen åt något håll? Hur är islaget av hovarna? Är de mer framför kroppsklumpen sas eller mer bakom. Är de diagonalt symmetriska/itakt? Eller är den så att framhoven är längre tid i marken.
Släpar hästen fötterna? Skvätter det grus, stampar den/slår i hovarna hårt eller är den tyst? Man vill att det ska vara tyst. Har man dålig balans vill man inte lyfta fötterna så högt. Eller så har man bråttom ner. Dvs det låter.
Vinklar hästen lederna bak och sätter sig?
Den ska niga bak vid samling. Och bäckenet ska vinklas så som man tänker sig att det gör om svansen dras ned. Det sker bland annat genom att hästen inte spänner överlinjen och släpper magen som de gör vid spänning. Istället spänner den buken, ryggen lyfts och bäckenet vinklas så att bakbenen kliver in längre under hästen just för att bäckenets vinkel drar med bakbenen. Det är riktigt undertramp. Hästen blir då kortare mellan bogspets och bärbensknöl typ. Halsen ska dock fortsätta vara lika lång som innan. Hästen ska vara ungefär lika lång framför som bakom sadeln. Om den är kortare framtill måste det justeras.
Kollar man den rörelse som är mest samlad, levad, så samlar sig hästen så pass mkt/sätter sig så mkt att frambenen inte får plats och måste böjas och lyftas upp.
Tar vi piaffen så är den en rörelse som är väldigt lätt att analysera och som skvallrar om bärigheten i övriga rörelser/övriga ridning öht. Här måste nacken vara högst för att nå max samling. Med nacken högst och korrekt formgivningen med hals som inte dras ihop så lägger hästen bak bogbladen och ger rum för att bäckenet ska kunna tilta och hästen sätta sig.
Man brukar säga att det man har för mkt i handen får man för lite i bakkärran vad gäller bärighet.
För att hitta första grunden, balans, brukar jag lära elever en ramsa mina tränare tjatat så om att man kan svara om de väcker en mitt i natten:
Vägen, farten, formen!
Vägen: Var jäkligt noga med att du först öht plaerar den linje du rider på. Sen ser du till att hästen är formad i kroppen som linjen den ska gå på. Tänk att linjen går rätt genom ryggraden. Du själv måste då också sitta som linjen kräver. Är det böjt spår måste du forma dig så du tillåter hästen böja sig.
Farten: Tempo och bjudning. Du vill ha en lugn och stadig takt med nog bjudning för att energin ska gå från bakhov till hand.
Formen: När ovan sitter kan du börja greja med formen. Och med det lösgjordhet.
Sen rider man övningar.