Arabhingstar I Rp Aveln.

P

pezon

Jag har nu under några veckors tid roat mig med att titta på tyska och holländska ridponnyhingstars stamtavlor och finner där att dom har använt arabblod i betydligt högre grad än vad vi gör i Sverige. Varför är vi i Sverige så himla rädda för arabblod? Vad är det som säger att en xx-hingst med galoppmeriter är bättre i rp-aveln än en ox-hingst med galoppmeriter? Vad är det som säger att en xx-hingst med galoppmeriter lämnar bra prestationsridponnyer över huvud taget? Det känns lite underligt att dom är befriade från bruksprov bara för att dom kan springa fort. När nu ändå den regeln finns så måste det finnas mängder med arabhingstar ej över 155cm mankhöjd som har så pass bra galoppresultat att dom med automatik är befriade från bruksprov. Man undrar ju om ASRP aktivt har försökt att värva sådana prestationshingstar som ex. Lill-Sham och Elcatero. Det borde ju i rimlighetens namn finnas mer genuint smått blod för förädling bland araberna än bland de engelska fullbloden. Att dessutom många arabhingstägare har uppmärksammat att man inte får så mycket betalt för ett ponnyföl som för ett halvblodsföl och därmed sänkt språngavg. och levandefölavgift för just ponnyston torde ju inte göra dom mindre attraktiva på marknaden :bow:
Det bästa är kanske ändå att man slipper de dyra seminkostnaderna, för det kan ju inte hålla i längden att podusera rp-föl med förlust.
 
Sv: Arabhingstar I Rp Aveln.

Ridponnyavel och fullblod, arabiskt eller engelskt, eller både och ???

All form av ridponnyavel är just i grunden förädling och även förstoring av mindre ponnyraser.

De fullblod som tillåts verka i Svensk ridponnyavel måste vara avelsvärderade som ridponnyhingstar(eller för halvblodsavel).

Fullblod med galoppmeriter behöver inte gå bruksprov, men måste uppfylla exteriör krav. Fullblod som inte lyckats tillräckligt bra i löpgrenar(sporten) måste avlägga samma bruksprov som ridponnyhingstarna.

I början när ASRP var nystartat avelsvärderades relativt många både Arabiska och Engelska fullblod och flera av dem sattes i avel, under årens lopp har det blivit färre och färre.

Anledningen till det är säkert många, dels oviljan att göra förstakorsningar med rent fullblod och även fullblodshingstarnas ägares motivation att själva anmäla sina hingstar och detta att om dom som är mest idealiska och är av naturen små, haft svårt att hävda sig på banan och därför i avsaknad av galoppmeriter måste gå bruksprov på samma nivå som ridponnyhingstarna.

Att vi i Svensk ridponnyavel haft svårt att inse fördelarna med fullblodskorsningar och föredragit att istället göra förstakorsningar med halvblod. Det har kämpats i åratal för att få behålla regeln att en ridponnyhingst för att godkännas för ridponnyavel måste föra minst 25% fullblod. Enligt obekräftad källa så har nu avelsföreningen bestämt sig för att begrava 25% regeln och därmed lär det väl följden bli att Svensk ridponny är på väg mot en mindre "ädel" ponny.

Från början i både Tyskland, Holland och England har man använt mycket bruksaraber som förädlare för ridponnyer. Allt mer börjar man dock se att allt fler avelsföreningar föredrar det Engelska fullblodet som framförallt förbättrar Typ - ridbarhet och galopp. Tydlig avelsförening är Holländska welsh ridponnyn som för några tiotal år använde bruksaraber och dessa ligger nu några led bak i härstamningarna för att nu på senare år allt mer använder Engelska fullblod.
Denna holländska welsh ridponnyförening exporterar nu sina ridponnyhingstar som för färskt Engelskt fullblod ut till andra avelsföreningar som inte avlat med lika mycket blod. Tyskland, Danmark Sverige Frankrike Belgien osv har blivit deras kunder och köper ridponnyhingstar som man kan betrakta som "förädlare" och betäcker sina mindre ädla ston med.

Holländarna har provat många Engelska fullblod i sin avel, det har varit helt fritt att välja vilken hingst man så önskat utan krav på godkännande för ridponny. Detta har resulterat i att man fått fram tre mycket slagkraftiga fullblodslinjer.
Det är Bright Moon XX--Cocky Dundas XX—Saros XX

Dessa tre fullblodslinjer och med ridponnyhingstar som bär rent fullblod i första, andra led-tredje led jobbar just nu för fullt modernisera den Europeiska ridponnyn.
I Sverige har vi haft sedan tre år tillbaka den populära hingsten Veronas Bo-Gi som för fullblodet Bright Moon.
I år har även den Holländska ridponnyhingsten Jarno avelsvärderats för Svensk ridponnyavel, men blev tråkigt nog veterinärt kasserad. Hur denna kassering slutar är ännu öppet, men om han släpps så kommer vi kunna använda en förädlare som är linjeavlad på fullblodet Saros XX .
Cocky Dundas blodet har vi ännu ingen hingst som för i Sverige, men vi kan med import av Semin (kräver avelsvärdering) använd den i Tyskland nu så populära hingsten Champion de luxe.
Tyskland har egentligen bara haft en enda mycket använd fullblodshingst och det är Marsvogel XX, men hans ridponnyhingstar används rätt mycket men inte i lika hög utsträckning som de Holländska.
Just nu i Europa finns ingen riktigt populär ridponnyhingst som bär färskt Arabblod, undantaget är förstås de ridponnyer som verkar i Holländska NWR, en avelsförening som är till för ridponnyaraber.
Förstås hoppas vi inom Svensk ridponnyavel att det skall dyka upp en slagkraftig fullblodskorsning efter våra egna fullblodshingstar, men just nu trots ekonomisk stimulanspaket används ASRP´s fullblodshingstar alldeles för lite. Få avkommor och ger som resultat mindre chans till att få fram en hingst av bra kvalite´.

I Svensk ridponnyavel är det konstruerat så att alla fullblod med betäckningslic för sin egen ras, men som inte är avelsvärderade som ridponny även kan lämna avkommor till ASRP. Avkommorna registreras som fullblodskorningar med raskod 93. Dessa avkommor har ett högt avelsvärde och betäcks sådana ston med ridponnyhingst så blir avkommorna stamboksberättigade ridponnyer med fullt avelsvärde.

Ridponnyhingstar i Sverige har haft en tendens att vara dyra och även verka på semin, vilket för många stoägare blir alltför dyrt. Detta kommer troligtvis att bli bättre med åren, desto fler godkända hingstar som tillkommer, ju större konkurrens om stona och förhoppningsvis lägre priser.
Ridponnyhingstarna får vackert finna sig i att om stoägarna inte har råd så går dom till andra mer prisvärda hingstar. Araberna är säkert igång med att producera arabkorsningar för fullt, det är säkert bra men bättre vore om stoägarna valde hingstar avelsvärderade för ridponnyavel.
peråke
 
Sv: Arabhingstar I Rp Aveln.

Tack peråke för ditt långa och uttömmande svar.
Om jag förstår rätt så ger alltså min förstakorsning xx-nf fullt stamboksberättigad avkomma med godkänd rp hingst.
 
Sv: Arabhingstar I Rp Aveln.

Svaret är ja, förutsatt att din korsning har far som är en lic. hingst och modern full härstamning.

Detta sto som är en förstakosning NF/fullblod kan du visa och avelsvärdera och hon om hon når minipoäng (34) stambokförs hon i avd II ridponny.(godkännt ridprov).

Hon är nu en lämplig fru för en ridponnyhingst-avkomman blir en ridponny med fullt avelsvärde.

När man väljer ridponnyhingst till en NF/fullblodskorsning är det bra att tänka på att NF är en rätt "grov" ras--kanske inte just ditt sto, men i hennes härstamning ingår säker mycket rastypiska NF.

Avkomman NF- fullblod, är förstås själv betydligt mer åt ridponnytyp än en ren NF.
Ett sto som bär grova gener, fast det kanske inte syns--väljer man medvetet hingst som enbart för lätt blod. (welsh+fullbloden)

Väljer man en hingst som kanske ser lätt ut i typen men bär tungt blod lite längre bak--riskerar man "linjeavel" på tungt blod som kan synas i avkomman. Det behöver inte inträffa men är möjlig.

peråke
 
Sv: Arabhingstar I Rp Aveln.

Hon är e. Prince River och u. nf-sto ur stofamilj 25 som är en mycket förärvningssäker stofamilj. På det stuteriet mamman kommer ifrån har man i flera generationer avlat på rastypiska nf av ridmodell så jag är inte så rädd för att avkomman blir lite kraftig för den kommer förmodligen att ha dom rätta linjerna i alla fall. Jag har även ett nf-sto ur stofamilj 17 som har 9 på rastyp men ändå är så ädel att man mycket väl kan använda en rp hingst direkt på henne. Tyvärr syns ju inte det i papprena så därför kommer jag nog att försöka betäcka henne med en arabhingst i stället. Tack än en gång för dina långa och mycket "matnyttiga" svar. :bow: :bow: :bow:
Ps vilken hingst betäckte du med Ds
 
Sv: Arabhingstar I Rp Aveln.

Hej !!!

Min egen avel:

Jag använder ston som är av minst "bra" ridponnytyp och antingen själva visat prestation eller om dom är unga är döttrar till prestationsstammat förvärvningsäkert sto.

Jag har två prestationsavlade ridponny "stamston" bägge kommer ursprungligen från Tyskland och i vissa led bakåt sisådär fem, sex generationer ligger Tyska inhemska ston som anmödrar. Anmödrarna kan ha varit både stora, grova, oädla.
De Svenskfödda ston jag har eller har haft är likartade men saknar då ridponnyhingstar i härstamningen istället skall dom då ha renrasponnyer och fullblod som visat att de lämnar prestation.

Till dessa ston och med tanke på att trots att de har bra typ och helt igenom ser ut och uppträder som ridponny-dock i bakgrunder för mindre ridponnyaktigt blod, väljer jag med stor omsorg hingstar som för så lätt blod som bara är möjligt.

I år har jag valt till mina ston två hingstar som för "färskt" engelskt fullblod inom minst tre led.
Mordern ridponnyavel i våra "systerföreningar" visar tydligt på den tendensen. Hingstar med "färskt" engelskt fullblod lämnar avkommor som blir högt bedömda på dagens hingstpremieringar och förutspås en god framtid i sporten.

De två valda fullblodslinjer är just nu "poppis" blod inom Europeisk ridponnyavel, fler finns men är inte i år tillgängliga i Sverige. Blodslinjerna är Bright Moon XX och Cocky Dundas XX.

peråke
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Arabhingstar I Rp Aveln.

Hej
Jag tror att jag förstår hur du menar. Det gäller att befästa och underhålla det ädla så man minimerar risken att få fram några "klumpedumpar" i kommande generationer. Lycka till med nästa års fölningar.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp