Antiinflammatorisk kost (utbruten från Träning & hälsa del 7)

Hoarfrost

Trådstartare
Jag lyssnade på en intressant podd dag, Foodpharmacy om bla kost och sköldkörtelsjukdomar. Där tog de även upp träning för oss som har dessa sjukdomar, att vi inte ska ägna oss åt träning som ökar på stressen i kroppen. Dvs träna yoga, simning, långsammare promenader och sådant, eftersom mkt med Hypo och Hashimotos som jag har, är kopplat till stress.
Jag kände att jag dog lite, eftersom jogging är min grej och yoga tamefan är det Inte (jag blir lugn av att bli trött, jag blir tvärtom stressad av andningsövningar och fokusbaserade grejer) :rage:
Promenerar gör jag redan 1-3 tim/dag eftersom jag har hund. Blir ju mindre promendtid de dagar jag joggar men i snitt rör jag mig 1-3 tim/dag. Och nu ska hästen sättas igång igen så det knaprar ju också på tid för promenad/jogging även om det är en form av rörelse det med.

Det handlade även om AIP, autoimmun kost. Det känns klokt att göra en sån återstllning av koppen för att sedan återintroducera livsmedel igen. Men för mig som inte äter kött/fisk/fågel innebär det att jag inte kommer kunna äta protein alls? Ägg och nötter ska tydligen inte heller ätas enligt AIP. Suck. Känner mig irriterad idag.

Träningsmässigt har jag gått med hunden 1,5 tim. Ska sedan iväg en sväng på em så det innebär 30 min promenad till. Och sedan tänkte jag göra nåt sorts Sandra Friberg pass här hemma strax när min brunch sjunkit ner....
Om det hjälper gjorde jag en snabb vetenskaplig sökning och det finns noll och inga evidens vad jag hittade på att AIP fungerar. :D Däremot, står det, är det inte farligt att prova - men då måste man läsa på mycket och lära sig mycket om näring iom att det är en strikt kosthållning.
Kan du inte få i dig tillräckligt med proteiner på en sån kosthållning kanske det inte är för dig.
 
Om det hjälper gjorde jag en snabb vetenskaplig sökning och det finns noll och inga evidens vad jag hittade på att AIP fungerar. :D Däremot, står det, är det inte farligt att prova - men då måste man läsa på mycket och lära sig mycket om näring iom att det är en strikt kosthållning.
Kan du inte få i dig tillräckligt med proteiner på en sån kosthållning kanske det inte är för dig.

Men är det inte ganska känt att gluten, raffinerade produkter (vit pasta, vitt mjöl etc) och mjölk är inflammatoriska överlag? Eller menar du specifikt AIP?
Missförstå mig rätt. Jag slipper ju gärna vara så strikt som AIP, funkar väl nu under coronaskiten när man ändå inte gör ett jäkla skit, allra minst är ute på restaurang, middagar, cafeer osv...men sen är det ju en del av ett socialt liv att delta i sådant :o Jag hade gärna kunnat äta "som vanligt", men jg har ju också mått dåligt större delen av mitt liv och kanske kan det finnas förklaring till viss del i kosten i kombo med mina skäldkörtelproblem tänker jag. Jag har ju märkt att jag mår skit av bröd och godsaker, och undvikit sådant i flera år även om jag ätit mkt mjölkprodukter. Tror inte allting sitter i huvet även om mkt kan göra det i mitt fall :o
 
Men är det inte ganska känt att gluten, raffinerade produkter (vit pasta, vitt mjöl etc) och mjölk är inflammatoriska överlag? Eller menar du specifikt AIP?
Missförstå mig rätt. Jag slipper ju gärna vara så strikt som AIP, funkar väl nu under coronaskiten när man ändå inte gör ett jäkla skit, allra minst är ute på restaurang, middagar, cafeer osv...men sen är det ju en del av ett socialt liv att delta i sådant :o Jag hade gärna kunnat äta "som vanligt", men jg har ju också mått dåligt större delen av mitt liv och kanske kan det finnas förklaring till viss del i kosten i kombo med mina skäldkörtelproblem tänker jag. Jag har ju märkt att jag mår skit av bröd och godsaker, och undvikit sådant i flera år även om jag ätit mkt mjölkprodukter. Tror inte allting sitter i huvet även om mkt kan göra det i mitt fall :o
Mja. De kan ju inte direkt orsaka inflammation, men kan kanske förvärra en inflammation.
Står lite om antiinflammatorisk kost vs inflammatorisk kost här tex https://www.sahlgrenska.se/nyheter/...atorisk,dämpa en redan etablerad inflammation.

Tror faktiskt jag hade gått till dietist/läkare om jag var du, så man kan få vetenskapsbaserade kostråd. Men du gör så klart som du själv vill :D
Jag är bara jättetrött på alla felaktiga "vetenskaper" kring kost som det vimlar av ute på nätet, tycker 99% av dem är felaktiga när man gräver lite djupare. Jag hoppas verkligen du kan få bukt med din sköldkörtel och illamåendet dock! Med eller utan dietist/läkare :)
Har själv mycket sköldkörtelproblem i familjen, men hittills har jag klarat mig *peppar peppar*
 
Mja. De kan ju inte direkt orsaka inflammation, men kan kanske förvärra en inflammation.
Står lite om antiinflammatorisk kost vs inflammatorisk kost här tex https://www.sahlgrenska.se/nyheter/nyheter/effekten-av-antiinflammatorisk-kost-ar-inte-vetenskapligt-belagd/#:~:text=Finns vetenskapligt belägg för inflammatorisk,dämpa en redan etablerad inflammation.

Tror faktiskt jag hade gått till dietist/läkare om jag var du, så man kan få vetenskapsbaserade kostråd. Men du gör så klart som du själv vill :D
Jag är bara jättetrött på alla felaktiga "vetenskaper" kring kost som det vimlar av ute på nätet, tycker 99% av dem är felaktiga när man gräver lite djupare. Jag hoppas verkligen du kan få bukt med din sköldkörtel och illamåendet dock! Med eller utan dietist/läkare :)
Har själv mycket sköldkörtelproblem i familjen, men hittills har jag klarat mig *peppar peppar*

Tack för länken. Ska läsa :) Vid en autoimmun sjukdom har man redan inflammatoriska processer i kroppen igång, som jag förstått det är det dessa som kan ökas eller minskas med hjälp av att utesluta gluten, mjölk och socker.

Ja det är verkligen en jävla djungel detta med att dieter, kosthållning etc etc. Som människa vill jag ha det enkelt, ffa som människa med heltidsjobb, djur, träning och annat som jag vill lägga min tid på utöver att planera och laga min specialmat :meh: Jag får rätt ofta en känsla i fb-grupper och liknande som jag läser i, att de som är duktiga på att följa nån specialdiet och annat är de som inte jobbar heltid. För det verkar ju vara ett heltidsjobb i sig att följa vissa kosthållningar. Jag undrar också om de själva aldrig umgås med "normalätande" människor eller interagerar med sådana vid middagar eller ens går på restaurang.

Tillägg - jag tog upp frågan om kost med min läkare. Han var ointresserad och sa att det hade ingen eller väldigt liten betydelse. Där går jag bet, det är som att tala med en vägg. Jag har tidigare dålig erfarenhet av vårdens dietister, då inte o fråga om Hypo/Hashimoto utan efter mina år av anorexi och tillhörande medicinering. Att följa dietistens kostråd var som döden, jag har aldrig mått så dåligt i mitt liv. Så min tillit är inte den bästa, nej. Jag skulle hellre gå till någon sm är specialiserad på min problematik än till nån allmän dietist som bara ger en en tavla med kostcirkeln och livsmedelsverkets råd och rön. Även om de är vedertagna så känns de inte anpassade
 
Senast ändrad:
Tack för länken. Ska läsa :) Vid en autoimmun sjukdom har man redan inflammatoriska processer i kroppen igång, som jag förstått det är det dessa som kan ökas eller minskas med hjälp av att utesluta gluten, mjölk och socker.

Ja det är verkligen en jävla djungel detta med att dieter, kosthållning etc etc. Som människa vill jag ha det enkelt, ffa som människa med heltidsjobb, djur, träning och annat som jag vill lägga min tid på utöver att planera och laga min specialmat :meh: Jag får rätt ofta en känsla i fb-grupper och liknande som jag läser i, att de som är duktiga på att följa nån specialdiet och annat är de som inte jobbar heltid. För det verkar ju vara ett heltidsjobb i sig att följa vissa kosthållningar. Jag undrar också om de själva aldrig umgås med "normalätande" människor eller interagerar med sådana vid middagar eller ens går på restaurang.

Tillägg - jag tog upp frågan om kost med min läkare. Han var ointresserad och sa att det hade ingen eller väldigt liten betydelse. Där går jag bet, det är som att tala med en vägg. Jag har tidigare dålig erfarenhet av vårdens dietister, då inte o fråga om Hypo/Hashimoto utan efter mina år av anorexi och tillhörande medicinering. Att följa dietistens kostråd var som döden, jag har aldrig mått så dåligt i mitt liv. Så min tillit är inte den bästa, nej. Jag skulle hellre gå till någon sm är specialiserad på min problematik än till nån allmän dietist som bara ger en en tavla med kostcirkeln och livsmedelsverkets råd och rön. Även om de är vedertagna så känns de inte anpassade
En sak jag tänker är väl att det inte alltid är ett direkt samband mellan till exempel gluten och inflammation, men att undvika gluten leder ofta till en mer fiberrik och nyttig kost, som därför hjälper till att lindra inflammation. Du kan ju skippa gluten hur mycket du vill men om du ersätter det med glutenfritt bröd och glutenfria kakor och glutenfri pizza så lär det inte bli någon skillnad (det kan till och med bli värre - vissa tillsatser som används istället för gluten kan orsaka Crohns och andra autoimmuna problem). Jag tycker nog att ni som inte har celiaki kan njuta av lite vitt bröd och pasta och sånt åt oss som verkligen inte kan, men samtidigt tänka på att äta fiber och generellt nyttigt :)
 
En sak jag tänker är väl att det inte alltid är ett direkt samband mellan till exempel gluten och inflammation, men att undvika gluten leder ofta till en mer fiberrik och nyttig kost, som därför hjälper till att lindra inflammation. Du kan ju skippa gluten hur mycket du vill men om du ersätter det med glutenfritt bröd och glutenfria kakor och glutenfri pizza så lär det inte bli någon skillnad (det kan till och med bli värre - vissa tillsatser som används istället för gluten kan orsaka Crohns och andra autoimmuna problem). Jag tycker nog att ni som inte har celiaki kan njuta av lite vitt bröd och pasta och sånt åt oss som verkligen inte kan, men samtidigt tänka på att äta fiber och generellt nyttigt :)

Det finns en stark koppling mellan hypotyreos och just celiaki/överkänslighet för gluten. Så av den anledningen tänker jag att det är en bra grej att undvika. Med tanke på att jag de sista åren mått väldigt bra av att undvika bröd i vardagen så måste det ändå finnas ett samband, trots att jag varit ovetandes både om denna koppling och min sjukdom. Jag har bara märkt att jag mått sämre de perioder jag ätit mer bröd än annars.
 
Det finns en stark koppling mellan hypotyreos och just celiaki/överkänslighet för gluten. Så av den anledningen tänker jag att det är en bra grej att undvika. Med tanke på att jag de sista åren mått väldigt bra av att undvika bröd i vardagen så måste det ändå finnas ett samband, trots att jag varit ovetandes både om denna koppling och min sjukdom. Jag har bara märkt att jag mått sämre de perioder jag ätit mer bröd än annars.
Ah, en sån koppling har jag inte hört talas om. Det finns självtest för celiaki på apoteket, kan ju vara något att testa om du misstänker! :) Men hamna inte i fällan att äta ersättningsprodukter. Det finns ett oerhört starkt samband mellan t.ex. mono- och diglycerider av fettsyror och Crohns sjukdom (som också har hög komorbiditet med celiaki), så var försiktig!
 
Ah, en sån koppling har jag inte hört talas om. Det finns självtest för celiaki på apoteket, kan ju vara något att testa om du misstänker! :) Men hamna inte i fällan att äta ersättningsprodukter. Det finns ett oerhört starkt samband mellan t.ex. mono- och diglycerider av fettsyror och Crohns sjukdom (som också har hög komorbiditet med celiaki), så var försiktig!

Nä ersättningsprodukterna är inget jag äter. De har så mkt tillsatser så tanken med antiinflammatoriskt är väl döfödd ;)Jag äter inte bröd alls av vana, men jag har sett några recept i en fb-grupp som funkar medd antiinflammatoriskt och glutenfritt. Kanske ska jag ta mig i kragen :)
 
Tack för länken. Ska läsa :) Vid en autoimmun sjukdom har man redan inflammatoriska processer i kroppen igång, som jag förstått det är det dessa som kan ökas eller minskas med hjälp av att utesluta gluten, mjölk och socker.

Ja det är verkligen en jävla djungel detta med att dieter, kosthållning etc etc. Som människa vill jag ha det enkelt, ffa som människa med heltidsjobb, djur, träning och annat som jag vill lägga min tid på utöver att planera och laga min specialmat :meh: Jag får rätt ofta en känsla i fb-grupper och liknande som jag läser i, att de som är duktiga på att följa nån specialdiet och annat är de som inte jobbar heltid. För det verkar ju vara ett heltidsjobb i sig att följa vissa kosthållningar. Jag undrar också om de själva aldrig umgås med "normalätande" människor eller interagerar med sådana vid middagar eller ens går på restaurang.

Tillägg - jag tog upp frågan om kost med min läkare. Han var ointresserad och sa att det hade ingen eller väldigt liten betydelse. Där går jag bet, det är som att tala med en vägg. Jag har tidigare dålig erfarenhet av vårdens dietister, då inte o fråga om Hypo/Hashimoto utan efter mina år av anorexi och tillhörande medicinering. Att följa dietistens kostråd var som döden, jag har aldrig mått så dåligt i mitt liv. Så min tillit är inte den bästa, nej. Jag skulle hellre gå till någon sm är specialiserad på min problematik än till nån allmän dietist som bara ger en en tavla med kostcirkeln och livsmedelsverkets råd och rön. Även om de är vedertagna så känns de inte anpassade
Jag tror att det är så att läkare inte får ge råd om kost hur som helst, eller iaf inte bör ge om det inte är evidensbaserade sådana som det råder viss konsensus om.
 
Jag tror att det är så att läkare inte får ge råd om kost hur som helst, eller iaf inte bör ge om det inte är evidensbaserade sådana som det råder viss konsensus om.

Ptja de råden jag fick dåförtiden var inte speciellt bra, trots att de kom från rätt håll. Men det kan ju ha ändrats på 15 år. Förhoppningsvis.
 
Ptja de råden jag fick dåförtiden var inte speciellt bra, trots att de kom från rätt håll. Men det kan ju ha ändrats på 15 år
Men du menar de du fick av dietister efter ätstörningar som du skrev om? Nu är ju det här inte samma sak exakt, men apropå nåt slags antiinflammatorisk kost och autoimmun sjukdom, så har jag bara viss insyn i hur dialogen kan se ut mellan läkare och patient när det kommer till MS. Jag själv nördar inte ner mig i trender som återfinns forskningsmässigt vad gäller mat etc, eftersom jag har en ätstörd historik och försöker att inte bli triggad. Men jag känner flera som är uppdaterade gällande den biten, och pratat med läkare om det och vad jag förstår så "får"/ inte läkare råda någon om speciella dieter, just eftersom att evidensen inte är tillräcklig än (även om en del talar för det). Däremot så har det nog återfunnits en dialog när patienten sagt att den på eget initiativ testar att göra sig eller så, men då är det liksom inte på uppmaning av läkaren.
 
Men du menar de du fick av dietister efter ätstörningar som du skrev om?

Precis. En kropp som i flera år gått på svält i kombination med hög dos läkemedel som i sig är kända för att ge viktökning men eftersom jag var så extremt tvångsmässig kompenserade jag nog för det så länge jag inte åt. Dietisten gav mig ett matschema som gjorde att jag fullkomligt exploderade i vikt, hemskt. Det stabiliserade sig heller aldrig som utlovat. Enda sättet för mig att sluta gå upp i vikt blev istället att ta nåt återfall :meh: Det gör att som fd anorektiker har jag en bakomliggande misstänksamhet mot att alla vill göda mig. Jag är lite skadad.

Ja så är det väl. De får inte ge tips om dieter, vad en sen provar i egen regi är frivilligt. I min ätstörda hjärna blir det en tolkning av att jag själv vet bäst och att de jag frågar far med osanning. Sjukt, jag vet. Så jag frågar ingen utan får köra på enligt eget huvud istället. Då har jag bara mig själv att skylla om det blir fel.
 
En sak jag tänker är väl att det inte alltid är ett direkt samband mellan till exempel gluten och inflammation, men att undvika gluten leder ofta till en mer fiberrik och nyttig kost, som därför hjälper till att lindra inflammation. Du kan ju skippa gluten hur mycket du vill men om du ersätter det med glutenfritt bröd och glutenfria kakor och glutenfri pizza så lär det inte bli någon skillnad (det kan till och med bli värre - vissa tillsatser som används istället för gluten kan orsaka Crohns och andra autoimmuna problem). Jag tycker nog att ni som inte har celiaki kan njuta av lite vitt bröd och pasta och sånt åt oss som verkligen inte kan, men samtidigt tänka på att äta fiber och generellt nyttigt :)
Måste bara fråga, varifrån kommer informationen om att utesluta gluten ger en mer fiberrik och nyttig kost? Framförallt fiberrikdelen. Ett stort problem med just glutenintolerans är att mycket av fullkorn mm försvinner ur kosten och en person med glutenintolerans verkar ha högre risk att få typ 2-diabetes pga detta.

Sedan håller jag med i att just ersättningsprodukterna oftast är skrot innehållsmässigt men det finns vissa ok alternativ.
 
Måste bara fråga, varifrån kommer informationen om att utesluta gluten ger en mer fiberrik och nyttig kost? Framförallt fiberrikdelen. Ett stort problem med just glutenintolerans är att mycket av fullkorn mm försvinner ur kosten och en person med glutenintolerans verkar ha högre risk att få typ 2-diabetes pga detta.

Sedan håller jag med i att just ersättningsprodukterna oftast är skrot innehållsmässigt men det finns vissa ok alternativ.

Skulle kanske varit tydligare med att det är min erfarenhet, inte någon allmän kunskap :) Kan vara för att jag försöker äta veganskt så mycket som möjligt som det blir så, när jag tänker efter, eftersom vegansk kost för det mesta är mer fiberrik, och utan rispasta, majs- och rismjölslimpor etc så blir det väldigt mycket fiber. Men visst, äter en ris och potatis och prinskorv så blir det kanske inte samma. Men det föll väl aldrig mig in att någon skulle vilja äta sånt hela tiden. Det faller sig så naturligt för mig att det blir ärtsoppa, wok med glasnudlar, böngryta, rostade grönsaker, kål etc. Särskilt om en utesluter mono- och diglycerider och liknande emulgeringsmedel blir det svårt att äta särskilt fiberfattigt tycker jag. Men det går ju såklart, det kommer sig inte automatiskt av att en får celiaki att en äter nyttigt, absolut inte. Bara svårt för mig att se att en skulle välja det, men jag är nog lite snäv i mitt perspektiv där :)
 
Skulle kanske varit tydligare med att det är min erfarenhet, inte någon allmän kunskap :) Kan vara för att jag försöker äta veganskt så mycket som möjligt som det blir så, när jag tänker efter, eftersom vegansk kost för det mesta är mer fiberrik, och utan rispasta, majs- och rismjölslimpor etc så blir det väldigt mycket fiber. Men visst, äter en ris och potatis och prinskorv så blir det kanske inte samma. Men det föll väl aldrig mig in att någon skulle vilja äta sånt hela tiden. Det faller sig så naturligt för mig att det blir ärtsoppa, wok med glasnudlar, böngryta, rostade grönsaker, kål etc. Särskilt om en utesluter mono- och diglycerider och liknande emulgeringsmedel blir det svårt att äta särskilt fiberfattigt tycker jag. Men det går ju såklart, det kommer sig inte automatiskt av att en får celiaki att en äter nyttigt, absolut inte. Bara svårt för mig att se att en skulle välja det, men jag är nog lite snäv i mitt perspektiv där :)
Då är jag med! Orsaken att jag funderar är att det pågår just nu forskning kring om de med glutenintolerans har ökad risk för diabetes (båda typerna) pga just fiberintaget minskar. Det är inte allmänt fiber utan vissa typer som de tror kan påverka som just sädesslag har mer av. Vissa som inte blir helt bra av glutenfri kost har testat att öka vattenlösliga fiber och fått goda resultat men det är också på nivån egen erfarenhet.
 
Då är jag med! Orsaken att jag funderar är att det pågår just nu forskning kring om de med glutenintolerans har ökad risk för diabetes (båda typerna) pga just fiberintaget minskar. Det är inte allmänt fiber utan vissa typer som de tror kan påverka som just sädesslag har mer av. Vissa som inte blir helt bra av glutenfri kost har testat att öka vattenlösliga fiber och fått goda resultat men det är också på nivån egen erfarenhet.
Låter som mycket intressant forskning! Jag försöker hålla mig lite uppdaterad så du får gärna skicka resultaten av studien sen om du har tillgång till dem. Jag har diabetes, Crohns, IBS, och tarmcancer i släkten, så jag försöker verkligen äta så bra som möjligt för magen. Därför som jag utesluter de emulgeringsmedel som visat sig inte brytas ner innan de når tjocktarmen. Teorin är att de när de når tjocktarmen då binder de fetter som skyddar tarmluddet och därmed skadar tarmen, men det finns inte direkt forskning, bara en mycket stark korrelation mellan intag av dessa och Crohns och ulcerös kolit. Samtidigt finns det oerhörda mängder emulgeringsmedel i glutenfria produkter, och relativt stor komorbiditet mellan celiaki och Crohns, så jag tar det säkra före det osäkra där :) men det är ju ett forskningsfält som inte är så gammalt, så jag är beredd att tänka om, och är samtidigt försiktig med att allt för snabbt hoppa på nya rön bara för att nån enstaka studie säger att saker är på det ena eller andra sättet.
 
En sak jag tänker är väl att det inte alltid är ett direkt samband mellan till exempel gluten och inflammation, men att undvika gluten leder ofta till en mer fiberrik och nyttig kost, som därför hjälper till att lindra inflammation. Du kan ju skippa gluten hur mycket du vill men om du ersätter det med glutenfritt bröd och glutenfria kakor och glutenfri pizza så lär det inte bli någon skillnad (det kan till och med bli värre - vissa tillsatser som används istället för gluten kan orsaka Crohns och andra autoimmuna problem). Jag tycker nog att ni som inte har celiaki kan njuta av lite vitt bröd och pasta och sånt åt oss som verkligen inte kan, men samtidigt tänka på att äta fiber och generellt nyttigt :)

Och jag som har en inflammatorisk tarmsjukdom (Crohns) kan bara äta vitt/ljust bröd... jag måste vara ytterst försiktig med fibrer, de kan ställa till min mage ordentligt. Gluten/vitt bröd är dock inga som helst problem, det gör vare sig till eller från med min mage. Dvs fibrer = nyttigt behöver inte vara sant på individnivå alltid (att ligga dubbelvikt av magsmärtor anser jag inte vara nyttigt).

Edit: Sedan köper jag inte bröd längre utan bakar allt själv så jag är rätt säker på att de bara innehåller det som krävs för att de ska bli bröd ;)
 
Och jag som har en inflammatorisk tarmsjukdom (Crohns) kan bara äta vitt/ljust bröd... jag måste vara ytterst försiktig med fibrer, de kan ställa till min mage ordentligt. Gluten/vitt bröd är dock inga som helst problem, det gör vare sig till eller från med min mage. Dvs fibrer = nyttigt behöver inte vara sant på individnivå alltid (att ligga dubbelvikt av magsmärtor anser jag inte vara nyttigt).

Edit: Sedan köper jag inte bröd längre utan bakar allt själv så jag är rätt säker på att de bara innehåller det som krävs för att de ska bli bröd ;)
Jag har som jag skrev i mitt senaste inlägg folk med Crohns i familjen, så jag är fullt medveten om att det finns problem med fiberrik kost för de som har Crohns. Det betyder ju dock inte att en fiberrik kost inte kan förebygga att sjukdomen utvecklas. Sen är jag också väldigt skeptisk till att de som inte har konstaterad celiaki skall ha några större fördelar med att äta glutenfritt i sig, och då särskilt inte med ersättningsprodukter och lågt fiberintag. Det var lite det jag menade med det inlägg du citerar, inte att alla magproblem botas med att käka fibrer :)
 
Jag har som jag skrev i mitt senaste inlägg folk med Crohns i familjen, så jag är fullt medveten om att det finns problem med fiberrik kost för de som har Crohns. Det betyder ju dock inte att en fiberrik kost inte kan förebygga att sjukdomen utvecklas. Sen är jag också väldigt skeptisk till att de som inte har konstaterad celiaki skall ha några större fördelar med att äta glutenfritt i sig, och då särskilt inte med ersättningsprodukter och lågt fiberintag. Det var lite det jag menade med det inlägg du citerar, inte att alla magproblem botas med att käka fibrer :)

Tyvärr tror många att fibrer är lösningen på allt... jag vet inte hur många gånger jag fått höra att bara jag äter mer fibrer kommer min mage att bli bra/bättre :cautious:

Min läkare vet att jag kan rätt mycket om kost så han säger bara att jag ska äta allt som funkar (matmässigt då, jag tror inte han menar godis/snacks :D).
 
Tyvärr tror många att fibrer är lösningen på allt... jag vet inte hur många gånger jag fått höra att bara jag äter mer fibrer kommer min mage att bli bra/bättre :cautious:

Min läkare vet att jag kan rätt mycket om kost så han säger bara att jag ska äta allt som funkar (matmässigt då, jag tror inte han menar godis/snacks :D).
Samma råd ges till min familjemedlem med Crohns, så förstår din irritation! Så många som tror sig vara kostexperter trots att inte ens forskningen är helt enad än. Tror också att de som säger så verkligen har noll koll på vad Crohns faktiskt innebär. Det är liksom inte bara "lite dålig i magen" när skoven kommer.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp