Jag har ridit i nästan hela mitt liv. Har dock alltid ridit andras hästar vilket lett till att jag aldrig har behövt bekymmra mig för foderstaten.
Efter att läst ett antal trådar här på buke har jag förstått att analysen av grovfodret är viktigt. Jag har dock aldrig förstått riktigt varför. En sak jag grunnat mycket på är hur man exakt kan räkna ut vad hästen behöver. Hur ska man kunna veta att alllt hö man har är av samma kvalité och näringsvärde? Säg att jag har flera stora vallar. Hur kan jag genom analys få fram exakt vilket näring höet har? Kan det inte variera mellan olika balar?
När ni gör foderstatsprogram, hur beräknar ni utifrån analysen vad en enskild häst behöver? Kollar ni till individen, eller går ni bara efter analysen?
Blev kanske lite luddigt. Ett exempel. Hästen Hugo ska enligt foderstatsprogrammet ha 8 kg hö, 1 kg havre, 1/2 kg lusern och mineraler. Ägaren ger hästen detta men märker att Hugo går ner i vikt. Är foderstaten fel uträknat? Är analysen fel? Eller är det något annat som är fel?
Hugo och foderstaten är ett fiktivt exempel och existerar inte i verkligheten. Det jag vill få fram är om analysen verkligen är allt? Ska man lita blint på den?
Ta min förra häst som exempel. Skulle ägaren till den hästen sätta in hans foderstat i ett program skulle svaret bli "hästen sprängs". Han behövde mer foder än genomsnittshästen.
Jag kommer med stor sannorlighet att köpa en egen häst i framtiden och har funderat mycket över det här med foder. Där jag rider nu får de flesta hästar bara hösilage och vitaminer. Behöver hästar kraftfoder? Varför ger man hästen kraftfoder? För mig har det tidigare varit självklart att ge hästen åtminstone ett kilo kraftfoder, "för det ska han ha". Jag har aldrig reflekterat över varför jag givit hästen kraftfoder.
Jag kommer antagligen att bli mordhotad nu, men jag förstår faktist inte vitsen med analys. Enligt mig är ögat viktigare än decimaltecken. Är hästen trött får den mer mat. Börjar hästen smalna av får den mer mat. Är den alltför pigg får den mindre/annan mat.
Hur gör ni som analyserar på sommaren? Analyserar ni gräset? Gör ni en annan foderstat under sommaren och hur räknar ni ut den isåfall? Jag tänker främst på södra Sverige där hästarna kan gå ute på bete många månader.
Varför är det så viktigt att räkna ut foderstaten på vintern? Säg att hästen går ute på bete i 6 månader. varför räknar man ut foderstaten på vintern intill minsta decimaltecken när hästen på sommaren ändå äter oanalyserat?
Angående havre. Många trådar här på buke verkar anse att havre är dålig mat. De hästar jag ridit har ätit havre, kraft, lusern, mineraler och hö/hösilage. Vad är felet med havre? Är det dåligt att ge hästar?
Angående alla dess muslisorter. Förra medryttarhästen som jag red ett kort tag åt en massa olika tillsatser och musli i alla dess former. Är det inte bättre att ge råvaran direkt än att ge diverse olika blandningar som kostar multum?
Jag är väldigt skeptiskt till dessa blandningar. Anleningen är en ridskolehäst som kom lös och gick in i foderkammaren. Hon åt av både havre, kraft och lusern, men tävlingshästens svindyra musli rörde hon inte.
Så buke, förklara anlysens heliga ställning för mig. Och snälla mordhota mig inte alltför mycket när jag säger att analys av grovfodret inte kommer att stå överst på agendan den dag jag skaffar egen häst.
Efter att läst ett antal trådar här på buke har jag förstått att analysen av grovfodret är viktigt. Jag har dock aldrig förstått riktigt varför. En sak jag grunnat mycket på är hur man exakt kan räkna ut vad hästen behöver. Hur ska man kunna veta att alllt hö man har är av samma kvalité och näringsvärde? Säg att jag har flera stora vallar. Hur kan jag genom analys få fram exakt vilket näring höet har? Kan det inte variera mellan olika balar?
När ni gör foderstatsprogram, hur beräknar ni utifrån analysen vad en enskild häst behöver? Kollar ni till individen, eller går ni bara efter analysen?
Blev kanske lite luddigt. Ett exempel. Hästen Hugo ska enligt foderstatsprogrammet ha 8 kg hö, 1 kg havre, 1/2 kg lusern och mineraler. Ägaren ger hästen detta men märker att Hugo går ner i vikt. Är foderstaten fel uträknat? Är analysen fel? Eller är det något annat som är fel?
Hugo och foderstaten är ett fiktivt exempel och existerar inte i verkligheten. Det jag vill få fram är om analysen verkligen är allt? Ska man lita blint på den?
Ta min förra häst som exempel. Skulle ägaren till den hästen sätta in hans foderstat i ett program skulle svaret bli "hästen sprängs". Han behövde mer foder än genomsnittshästen.
Jag kommer med stor sannorlighet att köpa en egen häst i framtiden och har funderat mycket över det här med foder. Där jag rider nu får de flesta hästar bara hösilage och vitaminer. Behöver hästar kraftfoder? Varför ger man hästen kraftfoder? För mig har det tidigare varit självklart att ge hästen åtminstone ett kilo kraftfoder, "för det ska han ha". Jag har aldrig reflekterat över varför jag givit hästen kraftfoder.
Jag kommer antagligen att bli mordhotad nu, men jag förstår faktist inte vitsen med analys. Enligt mig är ögat viktigare än decimaltecken. Är hästen trött får den mer mat. Börjar hästen smalna av får den mer mat. Är den alltför pigg får den mindre/annan mat.
Hur gör ni som analyserar på sommaren? Analyserar ni gräset? Gör ni en annan foderstat under sommaren och hur räknar ni ut den isåfall? Jag tänker främst på södra Sverige där hästarna kan gå ute på bete många månader.
Varför är det så viktigt att räkna ut foderstaten på vintern? Säg att hästen går ute på bete i 6 månader. varför räknar man ut foderstaten på vintern intill minsta decimaltecken när hästen på sommaren ändå äter oanalyserat?
Angående havre. Många trådar här på buke verkar anse att havre är dålig mat. De hästar jag ridit har ätit havre, kraft, lusern, mineraler och hö/hösilage. Vad är felet med havre? Är det dåligt att ge hästar?
Angående alla dess muslisorter. Förra medryttarhästen som jag red ett kort tag åt en massa olika tillsatser och musli i alla dess former. Är det inte bättre att ge råvaran direkt än att ge diverse olika blandningar som kostar multum?
Jag är väldigt skeptiskt till dessa blandningar. Anleningen är en ridskolehäst som kom lös och gick in i foderkammaren. Hon åt av både havre, kraft och lusern, men tävlingshästens svindyra musli rörde hon inte.
Så buke, förklara anlysens heliga ställning för mig. Och snälla mordhota mig inte alltför mycket när jag säger att analys av grovfodret inte kommer att stå överst på agendan den dag jag skaffar egen häst.