Sassy
Trådstartare
Jag satte en surdegsgrund igår. Har aldrig lyckats ens hålla liv i sådana jag fått tidigare, men någon gång ska det väl lyckas. Stenmalt rågmjöl, och efter tips en bit rivet äpple (Ingrid-Marie, musten brukar bli väldigt bra spontanjäst ). Ställde den på sovrumselementet eftersom det är kallare än 20°C i hela lägenheten. Sen blev det kallt ute, och det var tydligen nu vi fick fullt tryck i fjärrvärmen.
Det har alltså varit strax över 30 grader i ett dygn, och surdegen ser väldigt entusiastisk ut. Lite väl entusiastisk, den har kokat över och jag har en rätt knepig lukt i sovrummet just nu.
Jag fick lite panik, decimerade den växande besten till en hälften och matade den med lite mer mjöl och vatten. I natt får den sova i köket för säkerhets skull. Vad gör jag nu? Den är bara ett dygn gammal, och växer som en bortbyting? Hur ofta ska jag mata den om den håller på såhär? När är den redo att faktiskt jobba?
Det har alltså varit strax över 30 grader i ett dygn, och surdegen ser väldigt entusiastisk ut. Lite väl entusiastisk, den har kokat över och jag har en rätt knepig lukt i sovrummet just nu.
Jag fick lite panik, decimerade den växande besten till en hälften och matade den med lite mer mjöl och vatten. I natt får den sova i köket för säkerhets skull. Vad gör jag nu? Den är bara ett dygn gammal, och växer som en bortbyting? Hur ofta ska jag mata den om den håller på såhär? När är den redo att faktiskt jobba?