Varning för att jag kommer skriva för mycket. Är nämligen väldigt intresserad av detta med igångsättning.
Jag hade precis samma problem som dig när jag skulle sätta igång min häst efter skada. Vet. rekommenderade igångsättning i travintervaller som man ökade väldigt snabbt.
Min häst har egentligen en bra trav, men när jag skulle sätta igång henne, och fick dessutom endast rida på rakt spår, var hon framtung och trög och traven var extremt fyrtaktig på framdelen. Jag trodde till och med att hon blivit halt igen för hon kändes så tung. Svaret var egentligen att hon bara var svag och inte riktigt orkade bära sig.
Tanken med många igångsättningsprogram är att stärka leder, senor och ligament så man bygger upp benen för att orka mer och mer belastning efter skadan. Man bygger snabbare upp kondition på hästen än vad benen vänjer sig vid belastning.
Efter att ha pratat med olika tränare och ryttare bestämde jag mig för att strunta i det rek. igångsättningsprogrammet.
Jag tror inte på att rida min häst i dålig balans, någonsin. Och inte för att följa ett program som säger att hon ska gå si och så många minuter i en viss gångart. Faktiskt så tror jag mer på att skräddarsy igångsättningsschemat efter varje häst.
Alla igångsättningsprogram börjar med några veckors skrittande. Programmet jag fick gick sedan direkt över till trav, och ingen skritt fanns alls med på schemat.
Jag tror det är viktigt att variera igångsättningen för att bygga upp hästen så hållbar som möjligt. Alla hästar har olika lätt för olika saker. Jag började tidigt att rida henne som jag gör ett vanligt ridpass- i olika övningar som öppna, samling, skänkelvikningar, galopp, tölt osv.
Skillnaden var att jag började med att rida väldigt korta stunder. Men den stunden som jag red henne fick hon gå som hon ska gå på riktigt. Jag tror det är lätt att tänka "nu ska jag inte kräva för mycket och att hästen verkligen jobbar-den är ju under igångsättning och orkar inte så mycket". Jag tror man ska tänka tvärtom. Rid hästen så den får arbeta med hela sin kropp på rätt sätt- men en väldigt kort stund! Öka sedan succesivt ridpassen.
Mellan ridpassen markarbetade jag mycket, med mycket tömkörning. Att variera de övriga dagarna som du inte rider "vanliga" ridpass så kan man klättra, träna galoppfattningar och galoppera korta sträckor som man succesivt ökar, rida ut i skogen, markarbeta över cavaletti osv.
Galopp är dessutom en mycket underskattad gångart som gratis ger otroligt mycket. Den är både lösgörande, samlande, raktiktande...
Med andra ord: Bygg upp din häst varierat och låt den arbeta på rätt sätt från början. Då och då kan du longera på volt i trav eller liknande och se ifall du ser någon ojämnhet om hästen skulle blivit sämre. Emellanåt: fokusera bara på att stärka och bygga upp hästen och ha roligt tillsammans.