Vem har skrivit något om att servera sprit? Öl och vin är öl och vin, de innehåller alkohol. Sprit är sprit, innehåller också alkohol.Vad löjligt att servera dåligt vin och öl som ingen tycker om bara för att man ska servera sprit...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Vem har skrivit något om att servera sprit? Öl och vin är öl och vin, de innehåller alkohol. Sprit är sprit, innehåller också alkohol.Vad löjligt att servera dåligt vin och öl som ingen tycker om bara för att man ska servera sprit...
Jag tolkar inlägget som att inte ALLA tycker om vinet eller ölet som erbjuds. Eftersom alla har olika smak.Vad löjligt att servera dåligt vin och öl som ingen tycker om bara för att man ska servera sprit...
Bra vin och bra öl är dyr. Det är väl inte konstigare att man inte alltid har råd med det finaste vinet eller ölet än att man inte alltid har råd med den dyraste maten?Vad löjligt att servera dåligt vin och öl som ingen tycker om bara för att man ska servera sprit...
För de allra flesta handlar det om smak, inte om prestigen. De allra flesta människor, jag skulle säga 99% av alla som äter ute med ett matintresse inte känner skillnaden på en flaska för 300:-, 3000:- eller 30.000:-. Det handlar inte om vad som är fint eller dyrt, det handlar helt enkelt om vad man gillar och tycker om.Bra vin och bra öl är dyr. Det är väl inte konstigare att man inte alltid har råd med det finaste vinet eller ölet än att man inte alltid har råd med den dyraste maten?
Jag som jobbat i krogmiljö halva mitt vuxna liv och har anhöriga krögare, plus att jag äter ute flera dagar i veckan har nog aldrig varit med om en allround restaurang som har en lång och fin vinlista och bara Heineken och Carlsberg på fat. Normalt finns det 5-6 st på fat och lika många därtill på flaska. Plus någon alkoholfri. Men visst, är man en uttalad vinrestaurang så är det inte så konstigt att ölutbudet är minskat. Precis som att Ölhallen eller Belgobaren har ett begränsat vinutbud.Det börjar bli bättre, men det är inte ovanligt att en restaurang har en lång och genomtänkt vinlista, och sen när man kommer till ölet har de typ Carlsberg.
Ang dyrt eller billigt vin så tolkade jag det som att om man gillar och kan något om vin så känner man skillnad smakmässigt om man på en hemmamiddag blir bjuden på ett vin för 80 kr jämfört med ett för 180.För de allra flesta handlar det om smak, inte om prestigen. De allra flesta människor, jag skulle säga 99% av alla som äter ute med ett matintresse inte känner skillnaden på en flaska för 300:-, 3000:- eller 30.000:-. Det handlar inte om vad som är fint eller dyrt, det handlar helt enkelt om vad man gillar och tycker om.
Jag som jobbat i krogmiljö halva mitt vuxna liv och har anhöriga krögare, plus att jag äter ute flera dagar i veckan har nog aldrig varit med om en allround restaurang som har en lång och fin vinlista och bara Heineken och Carlsberg på fat. Normalt finns det 5-6 st på fat och lika många därtill på flaska. Plus någon alkoholfri. Men visst, är man en uttalad vinrestaurang så är det inte så konstigt att ölutbudet är minskat. Precis som att Ölhallen eller Belgobaren har ett begränsat vinutbud.
Jag skulle säga att väldigt få människor faktiskt gör det. Man ska vara väldigt tränad med ett förfinat smaksinne för att ta skillnaden. Under mina år på krogen hade till och med sommeliererna fel ibland.Ang dyrt eller billigt vin så tolkade jag det som att om man gillar och kan något om vin så känner man skillnad smakmässigt om man på en hemmamiddag blir bjuden på ett vin för 80 kr jämfört med ett för 180.
Men då kommer vi till cidern och där har de bara Kopparbergs och Somersby trots fin öl och vinlista. Brr.För de allra flesta handlar det om smak, inte om prestigen. De allra flesta människor, jag skulle säga 99% av alla som äter ute med ett matintresse inte känner skillnaden på en flaska för 300:-, 3000:- eller 30.000:-. Det handlar inte om vad som är fint eller dyrt, det handlar helt enkelt om vad man gillar och tycker om.
Jag som jobbat i krogmiljö halva mitt vuxna liv och har anhöriga krögare, plus att jag äter ute flera dagar i veckan har nog aldrig varit med om en allround restaurang som har en lång och fin vinlista och bara Heineken och Carlsberg på fat. Normalt finns det 5-6 st på fat och lika många därtill på flaska. Plus någon alkoholfri. Men visst, är man en uttalad vinrestaurang så är det inte så konstigt att ölutbudet är minskat. Precis som att Ölhallen eller Belgobaren har ett begränsat vinutbud.
Alltså det KU-förhöret! Fars på hög nivå!Man kan ju göra som vår fd ambassadör Carl Lidbom, som bl a tog med älskarinnan på officiella uppdrag så till och med fransmännen höjde på ögonbrynen över att det inte var hustrun som var medföljande.
Han valde alltid det näst dyraste på listan när han beställde vin, än sen om det blev en ädelrötad översöt sauternes Chateau d'Yquem eller något annat. Ibland blev det helt rätt och han klarade sig rätt länge innan han avslöjades både vad det gäller vinet och älskarinnan av svensk media i Sverige.
Bevingade ord av Anders Björck till Carl Lidbom under utfrågningen i KU angående Ebbe Carlssonaffären: "Du ska veta hut när du är här!"
Visa bifogad fil 128940
Hm jag hade nog trott att det borde vara en lättare skillnad mellan typ 60 kr och 180 än mellan 300 och 3000 (där borde det mer handla om personlig smak än drickbarhet och det dyrare borde kunna rent av vara icke gott för många, mindre generiskt.). Men det är en teoretisk diskussion för mig . Även om det självklart är himla nice om folk lägger 30 000 på ett hantverk istället för på en Thailandsresa.Jag skulle säga att väldigt få människor faktiskt gör det. Man ska vara väldigt tränad med ett förfinat smaksinne för att ta skillnaden. Under mina år på krogen hade till och med sommeliererna fel ibland.
Men visst, många tar skillnaden på 75:- och 3750:-, men få tar skillnaden på 80 och 180. Och ännu färre tar skillnaden på 3000:- och 30.000:-. Det finns billiga viner som är mustiga och smakar lagrat, precis som det finns dyra viner som känns blaskiga.
Jag tycker att denna schweiziska studien var bäst. Det säger mycket om folk, även experterna.
https://www.vinguiden.com/aktuellt/ny-forskning-billigt-vin-godare-med-hogre-pris/
Ja, tror absolut att du har rätt. Var på en vinprovning för många år sedan och han som ledde den sa att upp till ett visst belopp så ökar kvaliten med priset. Han nämnde då runt 100 kronor, idag skulle det väl vara 200 kr kanske. Men dyrare viner än så är inte nödvändigtvis "bättre" utan där är det tillgång och efterfrågan, varifrån vinet kommer osv som styr priset snarare än att ett dyrare vin skulle vara objektivt bättre. Och vem som gillar vad är mer en fråga om tycke och smak än något annat.Hm jag hade nog trott att det borde vara en lättare skillnad mellan typ 60 kr och 180 än mellan 300 och 3000 (där borde det mer handla om personlig smak än drickbarhet och det dyrare borde kunna rent av vara icke gott för många, mindre generiskt.). Men det är en teoretisk diskussion för mig . Även om det självklart är himla nice om folk lägger 30 000 på ett hantverk istället för på en Thailandsresa.
Ja, tror absolut att du har rätt. Var på en vinprovning för många år sedan och han som ledde den sa att upp till ett visst belopp så ökar kvaliten med priset. Han nämnde då runt 100 kronor, idag skulle det väl vara 200 kr kanske.
Jag har hört samma sak av en sommelier och upplever också att det har stämt med min bedömning när jag smakat på vin jag inte känt till priset på. Under 140-150 någonstans är det svårt att hitta viner som är "kompletta", trots att de är goda. Nere vid hundralappen finns det absolut några jag tycker är trevliga, men många som jag tycker är direkt äckliga. Och skillnaden i nivå både mellan de jag gillar och de jag ogillar har ändrats rätt markant på de där 40-50 kronorna. Men dyrare viner kan jag inte avgöra skillnad på pris på några hundralappar och skulle knappast göra det på tusenlappar heller.
Jag tycker det är så snobbigt att kalla öl och vin för dåligt bara för att man inte uppskattar dem själv
Billiga absolut men dåliga. Varför?
Det finns ju "dåliga" produkter, som i "inte välproducerade/korrekta" eller prisvärda ur den synvinkeln. En del viner som säljs i rätt stora volymer faller in i den kategorin. De är uppenbarligen populära på marknaden ändå, men jag kallar dem dåliga på samma sätt som jag skulle kalla en trendig men ack så uselt sydd t-shirt dålig. Jag vill helst skilja på det och "dålig smak".
Sen finns det produkter som jag kallar dåliga för att de inte är vad de marknadsförs som, där klassar jag tex in all alkoläskcider. Kalla den alkoläsk så har jag inget problem med det. Det ÄR inte cider (för att jag tycker att det enda rimliga är att hålla sig till ursprungsreglerna; en cider är gjord av jäst must, inte smaksatt sockervatten med 7% jäst must).
Det finns ju till och med någon studie på att gemene man har svårt att skilja på rött och vitt vin, med förbundna ögon.Jag skulle säga att väldigt få människor faktiskt gör det. Man ska vara väldigt tränad med ett förfinat smaksinne för att ta skillnaden. Under mina år på krogen hade till och med sommeliererna fel ibland.
Men visst, många tar skillnaden på 75:- och 3750:-, men få tar skillnaden på 80 och 180. Och ännu färre tar skillnaden på 3000:- och 30.000:-. Det finns billiga viner som är mustiga och smakar lagrat, precis som det finns dyra viner som känns blaskiga.
Jag tycker att denna schweiziska studien var bäst. Det säger mycket om folk, även experterna.
https://www.vinguiden.com/aktuellt/ny-forskning-billigt-vin-godare-med-hogre-pris/
För mig låter det snobbigt och smått nedlåtande
För mig är ett prisvärt vin ett vin som smakar gott och trevligt och eftersom jag gillar fruktiga och söta viner med bubblor blir det till 99% Tre Apor.