14 aprl (men 03) tittade min ut. 21.00 så jag skulle INTE våga lite på det där med att de fölar mellan 01 och 05. Welsh här på sidan fick ju ett föl halvtio på förmiddagen ute i hagen med.
När jag vakade så sov jag i stallet, och i början så gjorde jag så att när stoet la sig ner för att sova och låg kvar, då gick jag in och kramade kudden. De lägger sig sällan för att sova samma natt de ska föla.
Stoet hade dock humor och luades och retades och höll mig vaken läänge, men hon brukade lägga sig mellan 11 och 03 någon gång och då gick jag in och la mig och sov. Detta var när juvret var rätt fyllt men mjölken genomskinlig men det ändå var inom två veckor till beräknat datum.(och dessutom hade hon alltid gått två veckor 'kort' med sina tidigare föl)
När hon fyllt juvret helt så lämnade jag inte stllet på natten, utan jag sov där. Höll mig vaken tills hon la sig att sova, då 'sov' (så bra nattsömn man nu får) jag också.
När hon fått vaxproppar sov jag INTE utan litade inte en sekund på henne, hon fick vaxproppar på dagen den 13:e och fölade 21.00 den fjortonde, så hon höll ut en natt (men då sov jag inte en blund, hon visade ALLA tecken på att föla).
Så jag skulle inte vakat som du beskriver nu, utan kolla henne flera gånger per natt (de flesta fölar ju nattetid men jag skulle inte våga räkna med det). Sen när du får tecken på att de börjar närma sig skulle jag vaka i stallet nattetid.
Det finns förresten HUR många berättelser som helst om ston som fölar när den stackars ägaren efter många långa vaknätter går in på toa/går och tar en kopp kaffe. En del är specialister på att vänta tills de inte ör övervakade, och på en halvtimme kan man missat alltihop.
men än tycker jag inte du behöver vaka i stallet hela nätterna, men det kan vända fort.
Jag avmaskade stoet 12 h efter fölning, med ivomec. Jag vet om de nya rönen men efter lite fundeande så avmaskade jag. jag slapp problem med földiarre på stoets fölbrunst, hon var lite kletig EN dag men i övrigt ingenting. Så jag skulle avmaska faktiskt..