Vaka - när ska man börja? +avmaskning

  • Avel
  • Trådstartare Trådstartare miazebra
  • Startdatum Startdatum
M

miazebra

Jag har ett sto med "fölningsdatum 14 april". Än så länge har jag nöjt mig med att titta till runt halv tolv + att jag går upp mellan två och tre för stanna i stallet en knapp timme. Stoet har inte visat några riktigt tydliga tecken. Mjölken är fortfarande genomskinlig och hon har ätit upp det mesta av kraftfodret på morgonen. När är det dags att vara uppe hela nätterna? Eller räcker det med mellan ett och fem, då enligt vad jag hört 90 procent av alla ston fölar. Hur gör ni med era högdräktiga damer? De har ju en förmåga att vilja vara ifred. Är också nyfiken hur ni gör med avmaskning. Min veterinär avrådde från avmasking av sto i samband med fölning. "Fölmasken finns knappt längre" sa han. Dessutom ansåg han att fölisen behöver bygga upp egen motståndskraft för parasiter innan man maskar. Hur gör ni?
:rofl:Mia
 
14 aprl (men 03) tittade min ut. 21.00 så jag skulle INTE våga lite på det där med att de fölar mellan 01 och 05. Welsh här på sidan fick ju ett föl halvtio på förmiddagen ute i hagen med.

När jag vakade så sov jag i stallet, och i början så gjorde jag så att när stoet la sig ner för att sova och låg kvar, då gick jag in och kramade kudden. De lägger sig sällan för att sova samma natt de ska föla.

Stoet hade dock humor och luades och retades och höll mig vaken läänge, men hon brukade lägga sig mellan 11 och 03 någon gång och då gick jag in och la mig och sov. Detta var när juvret var rätt fyllt men mjölken genomskinlig men det ändå var inom två veckor till beräknat datum.(och dessutom hade hon alltid gått två veckor 'kort' med sina tidigare föl)

När hon fyllt juvret helt så lämnade jag inte stllet på natten, utan jag sov där. Höll mig vaken tills hon la sig att sova, då 'sov' (så bra nattsömn man nu får) jag också.

När hon fått vaxproppar sov jag INTE utan litade inte en sekund på henne, hon fick vaxproppar på dagen den 13:e och fölade 21.00 den fjortonde, så hon höll ut en natt (men då sov jag inte en blund, hon visade ALLA tecken på att föla).

Så jag skulle inte vakat som du beskriver nu, utan kolla henne flera gånger per natt (de flesta fölar ju nattetid men jag skulle inte våga räkna med det). Sen när du får tecken på att de börjar närma sig skulle jag vaka i stallet nattetid.

Det finns förresten HUR många berättelser som helst om ston som fölar när den stackars ägaren efter många långa vaknätter går in på toa/går och tar en kopp kaffe. En del är specialister på att vänta tills de inte ör övervakade, och på en halvtimme kan man missat alltihop.

men än tycker jag inte du behöver vaka i stallet hela nätterna, men det kan vända fort.

Jag avmaskade stoet 12 h efter fölning, med ivomec. Jag vet om de nya rönen men efter lite fundeande så avmaskade jag. jag slapp problem med földiarre på stoets fölbrunst, hon var lite kletig EN dag men i övrigt ingenting. Så jag skulle avmaska faktiskt..
 
Hur många dagar har du beräknat dräktigheten till? Mitt sto är beräknat till den 2/4 (imorgon!) räknat på 330 dagar. Jag började dock vaka redan den 22/3 (natten mellan den 22 o 23).

I början satt jag uppe framför TVn (övervakningskameran är kopplad dit via videokanalen) till ca 02. Efterhand har jag ökat på och sedan snart en vecka tillbaka har jag en madrass i vardagsrummet, där jag ligger på nätterna och håller koll.

Har köpt hem avmaskningsmedel eftersom alla jag pratat med rekommenderat att man ska avmaska inom 24 h efter fölningen. Ja, jag vet inte! Har också hört att man vill att de ska bygga upp eget försvar mot parasiterna, men det gör de väl i alla fall så småningom?
 
Några tider att lita på finns inte.
Ston jag inte känner tittar vi på minst en gång i timmen. Egentligen är det för sällan om det nu skulle vara något problem, tex att fölet föds i säcken. Men vi börjar inte vaka förrän det finns tydliga tecken på att det är på gång. Hos oss sammanfaller fölningarna ofta med att det kommern en massa kalvar också, så det är mycket spring om nätterna då man kan passa på att ta en koll.

Jag har ett sto som står på ett annat ställe som är beräknad till ca 5/4 enligt principen 11 månader efter att hon ovulerade (släppte ägget). Hon har varit som en klocka de två föregående åren och fölat den 3/4. Tre år i rad är hon seminerad på samma datum, så jag kommer att titta extra på henne på lördag. ;)
Nej vars, jag börjar vaka över dem när jag ser att spenarna är fyllda och de har fått ordentliga vaxproppar. Man känner sina damer efter några gånger och behöver inte vara vaken om nätterna i onödan. Detta sto har svettdetektor på sig, men jag litar inte till 100% på den utan kommer att kolla till henne regelbundet.
De andra 4 stona som ska föla i maj står hemma och där har vi TV-övervakning + svettdetektorn (De ska föla inom 1 veckas tid i maj så det är svårt att bedöma vem som ska ha kameran riktad mot sin box...
I år har vi ett ungsto som ska föla och henne "kan" man ju inte på samma sätt som de gamla. Jarrah tex har en speciell look på kvällen när hon ska föla. Det stämmer alltid! Inget extra vak med henne inte. Hon står inbackad i ena hörnet med huvudet högt och ser allmänt plågad ut. Ungefär vid kl. 23 kommer ungen. :)

Jag avmaskar alltid efter fölning.

Lycka till!

Björnvarps Gård
 
Jag höll koll på mjölken och vakade bara en natt! Ang avmaskning så kollade jag upp det med "min" parasitolog, och hon sa detsamma, att fölmasken är mycket ovanlig.

Dock så försvinner ev. diarrée runt 9e dygnet om man avmaskar, så det kan man få vara beredd på att göra. Och då avmaskar jag faktiskt hellre stoet vid avmaskning... Dock har jag fått mina föl när det ändå varit avmaskningsdax.
 
Blev så full i skratt, när jag läste ditt inlägg!
Igenkänningsfaktorn var hög! Har också en "klocka".
Svettdetektor är bortkastat på henne, då damen inte ens blir varm... När hon fölar.. Samt uppvisar Jarrahs "symptom".

Maskar stoet med, trots det finns de som säger att man inte skall..

mvh
 
Nu väntar jag min nästa den 18/april. har koll på hennes juver och vulva samt övrigt beteende men har inte börjat "vaka "ännu. Hon har börjat fylla juver men inte mer än 1/3 del ännu så jag tar det lugnt. När de fyllt på sig så det är som en liten boll med spenar åt varje håll samt vulvan ändrar utseende då börjar jag vaka. Dessutom så borstar jag av mina ston varje kväll vid sista tilltitten så jag ser om de har legat ner under natten. Förstföderskor kollar jag även till vid 01 innan juvret är fyllt. Hitills så har bara 2 ston fölat mellan 01-05 hos mig. Ett sto fölade gärna vid 20.00 och som sagt årets första föl kom i hagen 9.30 :rofl:
 
Hej igen...
Tack för alla långa svar. Känner mig kanske något klokare nu! Stoet är seminerat 7 maj. jag har räknat 23 dygn bakåt. Hon har haft fyra föl utan komplikationer innan men föregående ägare har ingen större koll på fölningstecken mer än att hon blir extremt kelig (vilket jag tycker hon är hela tiden!) Kollade ikväll, fortfarande genomskinlig och salt mjölk (blää...). Ljuvret är inte fyllt ända ut. Vulvan ser ut som vanligt (kanske lite bulligare), kraftfodret äts långsamt under natten. Jag får nog stanna uppe lite längre efter era goda råd.
Men vad är bäst. Titta till ofta (typ en gång varje/varannan timme). Eller helt nattvak? När väl mjölken blir vit kommer jag att bo i stallet. Men tills dess. Man vet ju aldrig...
Tar tacksamt emot fler goda råd!
Mia :confused:
 
Om Du vil lha Din menatal hälsa kvar, så sov de nätter Du kan och vaka de nätter Du verkligen behöver.
:)Hon går minst en vecka till är min tolkning....
Jag vakar bara precis de sista dygnen...
Sista veckan går jag upp 1 gång på natten....Sista dygnen (2-3-4) går jag upp en gång i timmen....
Visst....mjölken kan mycket väl rinna till snabbt...
Men som jag skrivit i en annan tråd...På mina ston har det aldrig stämt med 330 dygn....
Jag räknar (och det har stämt till 99,99%) 11 månader framåt i tiden från sista bet. datum.

På Din beskrivning låter det i alla fall för mig som det räcker med en gångs kontroll/natt ett par nätter till....
Efter helgenkan Du möjligen öka detta...är mitt råd....
Lycka till
 
Ja, jag tycker denna metod stämmer bättre än att räkna på dagar....
 
Det heter ju 330 dagar plus minus 10. Lägger man till 10 dagar så blir det ju t.o.m. drygt 11 månader! Så att räkna på 11 mån är nog varken mer eller mindre rätt än att räkna på 330 dagar (som det står i avelsböckerna och som de flesta ändå verkar hålla sig till...).
 
Ja, ja...det vet jag....men många är såååå fixerade att räkna dagar. Jag personligen tycker efter mina år med uppfödning att 11 mån. efter sista bet.dag är bättre.
Men var och en blir salig på sin tro och den erfarenhet man får....Allt som står i böckerna stämmer inte...precis som allt som står i tidningarna inte heller stämmer :D
 
Jag räknar alltid 11 månader, och de flesta av våra ston går minst 1-2 veckor mer än det.
Nu kom jag att tänka på en stoägare som ringde mig för flera år sen.
-Camilla
- Hej, mitt namn är Kalle Pärsson. Jag var hos dig i fjol och betäckte ett sto. Hon skulle ha fölat i går, men det har inte blivit nåt...

Höll då på att explodera av skratt, hans attityd och betoning tydde på att nu ville han minsann ha pengarna tillbaka, alternativt ett erkännande från mig att jag ljugit om betäckningsdatum.
Fösökte övertyga honom om att det inte alls är ovanligt att de fölar andra datum än det utsatta, men det var som att tala för döva öron.
Hur som, han hörde sen av sig när hon fölat, nån vecka senare, då var han trevligare på tonen. :rofl:
 
Nja, jag tror nog inte det är så många felaktigheter i den stora avelsbibeln (av Peter Rossdale). Sen att fölen kan komma både långt före och långt efter både om man räknar på 330 dagar eller 11 månader betyder ju inte att det är fel vilket av det man än utgår ifrån.

När jag frågade efter hur jag skulle räkna fram prel fölningsdag (för att ha nåt att gå efter), här inne för x antal månader sen, så svarade den stoora majoriteten att de räknade på 330 dagar! Plus minus 10 dagar ungefär. Det var väldigt få som gick efter 11 månader. Åtminstone när jag ställde min fråga, och vad jag minns fick jag ganska många svar!

Jag tror inte man behöver vara särskilt fixerad för att räkna fram 330 dagar i almanackan. Inte mer än de som utgår från 11 månader... ;)

Och alla ston är ju olika (och dräktigheter med för den delen). Det hade ju helt klart varit enklare om hästars dräktighet var lika lätt att räkna ut som tex kaniners eller getters och fårs. :D
 
Mina ston är som REGEL vääääldigt punktliga...brukar föla på dagen 11 mån. efter sista bet. datum.
MEN ingen regel utan undatag...det rör sig dock inte om veckor över utan nån dag över eller under.
Mitt gammelsto gick över 14 dagar vid första fölet...men så blev det också en son då...Sedan har hon bara fått stoföl....

Ha, ha....lustig historia med killen som inte fick föl exakt när han skulle...Men tror inte den är speciellt ovanlig...Har varit med om många tar det så EXAKT.....och räknar inte med stoets individualitet....
 
Kanske inte så många fel i Rossdales bok, men precis som alla andra böcker säger inte den heller hela sanningen till 100%.....

Som sagt var....vi gör/räknar alla olika beroende på den erfarenhet vi baserar på våra ston.....Och vi blir lika saliga för det... :crazy:

Precis det jag sagt HELA tiden i mina inlägg.....alla ston är olika och de är individer precis som vi är....eller hur?!
 
Jag tillhör de som hellre vakar för länge (kan man det?) än att missa fölningen ifall nån komplikation tillstöter, på så vis har alla föl här faktiskt räddats till livet (utom en dödfödd)!

Sitter ju inte vaken hela nätterna i början förstås, kollar förstagångarna varannan timme fr. 14 dgr innan och varje timme eller oftare sista veckan.. beroende på beteende!

Har de inte fölat då tiden är inne vid ca 330 dygn.. så vakas det 'minutiöst' dygnet runt (både ute och inne), har haft fölningar ute i hagen f.m och e.m :)

Vissa av stona har ej haft de s.k. 'säkra tecknen', t.ex ett korsningsponnysto (förstagångare) hade inte några tecken alls fast tiden var inne, jag kollade 1 gg/tim och vattnet gick precis då jag skulle gå ut från stallet igen.. straxt innan stog hon helt lugnt och mumsade halm, hon lade sig alltså ner i bädden då jag var vid stallporten på väg in till sängen :eek:!

Den fölningen gick helt OK, jag behövde inte hjälpa till med något mer än att ta ut efterbörden och fylla på halm, men man kan ju inte gå och tro att nästa gång går det lika bra!

Avmaskar alltid stona ca 12 tim efter fölningen för att slippa diarré på fölen, fölmask eller hormoner.. därom tvistar de lärde, men torra och fina fölrumpor är härligt att se :)
 
Precis det jag sagt HELA tiden i mina inlägg.....alla ston är olika och de är individer precis som vi är....eller hur?!

Men hallå! Har du något emot att man håller med dig eller har samma åsikt?! Liite snarstucket, känns det som. :confused: :D
 
:confused:Hej Igen!
Ingen fölunge i sikte ännu och vi har med god marginal passerat 330 dagar. Vi siktar in oss på elva månader nu vilket blir, typ i morgon! Har fortsatt gå upp på nätterna men inte börjat någon regelrätt vaka. Juvren fyller på men mjölken är fortfarande genomskinlig, vulvan fortfarande ljusrosa, äter maten Ok men har inte legat ner i natt. Vad tror ni?
Så var det avmaskningen. Verkar generellt att de flesta avmaskar dygnet efter fölning. Men min veterinär tyckte ju att jag ska låta bli!?. Vad kan det bli för hemska konsekvenser om man inte maskar stoet?
Fler goda råd mottages tacksamt som alltid!
Mia
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp