Vad tycker ni? Testat sadlar.

trevligtjej86

Trådstartare
Vet inte om denna läggs fel nu men då får nån vänlig gärna flytta den :)..

Jag har testat 2 westernsadlar på min Arabvalack. Det ena är en circle y brand 16" (bomlös) det andra är en Longhorn. Jag är inte jätteduktig på sadlar så jag tänkte se om ni kan se nått av mina bilder.

Vad tycker ni?? Sitter dom bra? Säg vad ni tänker :)

Pixbox bråka med mig men fick in några bilder iaf :)

32575873.jpg
[/url][/IMG] circle y brand 16" bomlös


32575743.jpg
[/url][/IMG] Longhorn

http://www.pixbox.se/alb_show_id1229964_page0.html mera bilder. flera vinklar.

Tänk inte på min "pad" har inte inskaffat någon riktig ännu så tog denna för att skydda sadeln. Jag har testat att rida i båda sadlarna i alla gångarter och hästen verkar inte ha något emot någon av dom.

Så vad tycker ni??
 
Sv: Vad tycker ni? Testat sadlar.

Ingen som har något att säga??

Jag kan ju säga vad jag själv tycker så får vi se om jag fattar nått :p.

Jag tror att Longhorn sadeln passar bäst då den är lite rundare bak till. Circle sadeln ser lite lång ut.??
 
Sv: Vad tycker ni? Testat sadlar.

Oj vad svårt detta var. Är ingen expert på sadlar, än mindre westernsadlar. Tycker de ligger väldigt lika, dock tycker jag att Longhorn verkar vinna på målfoto enligt mig.
 
Sv: Vad tycker ni? Testat sadlar.

den översta är för lång för hästen.
den andra ligger för långt bak. Våga lägg den lite längre fram. om du lägger den längre fram så blir den inte för lång. Sen hur dom passar i övrigt är omöjligt att säga på nätet.
 
Sv: Vad tycker ni? Testat sadlar.

Ja då tycker du som jag..tycker oxå den översta är lite för lång. å det kan stämma att den andra ligger lite för långt bak just då. La bara på den för att ta bilderna. dock har jag hört att westernsadlarna brukar ligga lite längre bak än dom vanliga sadlarna men det kanske inte stämmer? övrigt tyckte jag att den andra ligger rätt bra den verkar inte trycka nånstans. Med en riktig pad kommer den oxå upp lite. Har du kollat något på dom andra bilderna?
 
Sv: Vad tycker ni? Testat sadlar.

Våran sadelutprovare berättade att för ett par år sedan så la väldigt många sadlarna alldeles för långt fram, och det var då man hela tiden fick höra "sadeln ska längre bak så hästen kan röra bogbladen" sedan dess så är problemet det motsatta, folk är så rädda för att hästen inte kan röra bogbladen att man sadlar för långt bak. Tänk på att bommen börjar inte förrän ungefär vid hornet. Innan dess är det bara "läder"

Tycker det ser ut att vara rätt profil på sadeln , om du tittar framifrån så ser du att den följer hästens form vid bogarna. Det finns ju olika vinklar där. Tex med C formade, eller mer A formade.

Rid hästen svettig med sadeln på sedan tittar du hur svettfläckarna är. Och redovisa resultatet för oss;D

Tycker mig se en tendens att sadeln tippar bakåt, kan ha att göra med om den är lite trång fram och skulle behöva komma ner mer.

tycker även du ska dra åt saldejorden så du ser om den kommer ner lite.

Men som sagt är ingen expert och det är omöjligt att säga över nätet. Ta dit en duktig saldelutprovare.
 
Sv: Vad tycker ni? Testat sadlar.

Vi vil ikke tillade nogen at ride i en bomløs på vores heste, da der er mange som oplever problemer med dem. Bommen er til for at give en bedre vægtfordeling.

MHT placering, skal en sadel altid ligges sådan at den forreste del af bommen ligger lige bag ved skulderbladen. Sadlen skal helst slut 5-6cm foran hestens hofteben. Længere kan lade sig gøre, bare hverken sadel eller underlag laver trykninger på eller gnubber på hoftebenene.

Tilpasning kan ikke vurderes ud fra billeder. Du er nødt til at ride hesten, for at se hvordan den fungere. Sadlen kan ser helt fint ud, når hesten står stille og slapper af i ryggen, men slet ikke fungere når hesten får rytter på og kommer i bevægelse. Med rytter og i bevægelse, løfter hesten sin ryg, og der kommer bommen tit i vejen.
 
Sv: Vad tycker ni? Testat sadlar.

Tack för ditt svar :)

Okej ska testa att lägga fram sadeln lite mer. Våga inte lägga den för långt fram men nu förstår jag vad du menar.

Okej det betyder att jag inte är helt ute och cyklar iaf :p.
Varför den tippar bakåt på bilderna kan ha att göra med att jag inte fick hästen att stå ordentligt på alla ben. Han va lite seg den dagen och står och vilar ena bakbenet.

Tyvärr är gjorden som jag fick låna med lite för lång så det går inte att spänna fast den ordentligt men visst kan spänna den så gott det går.

Ska testa att rida honom svettig med den.



4BarsRR: Nu är inte jag bäst på Norska men förstår iaf det mesta av vad du skriver :p. Okej så du tycker att bomlösa sadlar inte är bra. Utan man ska ha bom det är bra att veta :). Jo jag vet att man inte kan se allt genom bilder men tänkte att man kan ju iaf se om det ser helt galet ut. Jag har testat att rida i den och jag tycker han rör sig bra i den.
 
Sv: Vad tycker ni? Testat sadlar.

Man kan ikke regne 100% med svedmønstret. Det eneste man kan nogen gang se er om der er lille tør pletter midt i svedige områder, det vil være en dårlig tegn. Hvis hesten er svedig under den forreste del af sadlen og under den bagerste, men tør i midten, er det IKKE tegn på et problem. Der er mere bevægelse i den midterste område og forhåbentlig mere luft, så tit bliver hesten ikke så svedig der.

Når du rider, skal du selv tænke om hvordan hesten har det, som du allerede siger, føler det som om han bevæger sig godt i den. Men også tænker på om du føler at du sidder i balance. Hvis du føler at du tipper lidt frem eller lidt tilbage, er der et problem med sadlen. Det burde være nemt for at dig at sidde i den "rigtige" stilling (lige linie igennem skulder, hofte, og hæl), hvis den stilling ellers passer til din krop (nogle mennesker sidder helst med benene lidt frem selv når sadlen er balanceret rigtig). Hvis ikke du sidder i balance, VIL det gå galt i længden, da din vægt vil ikke blive fordelt rigtig, samt at det vil blive rigtig ubehagelig for dig at skal kæmpe for at sidde. Det ved vi af erfaring, fra at ride i en prof tilpasset sadlen, som fik rytteren til at tippe fremad. Hesten blev sunken bag skulderbladen og fik rigtig ondt.

Bliver sadlen på plads eller ruller den eller glider frem eller tilbage når du rider (hvis du gentagne gang skal træde i samme stigbøjle for at rette sadlen, KAN det skyldes hesten og ikke sadlen)? Når du rider i jog eller trav, ligger sadlen stabil bagtil eller bliver det løftet op så den hopper eller klapper op og ned? Sænker hesten sit hoved og slapper af eller går den med hoved højt (højt er muligvis tegn på at den ikke passer, specialt hvis den har gået med en lavere holdning med andre sadler)?

Det vigtigeste er at prøve at "lytte" til det hesten fortæller med sin opførsel. Der er ingen andre, der kan kende din hest så godt som du selv gør.

Og ellers kan man mærke hesten igennem for smerte, dagen efter man rider. Det eneste man skal være opmærksom på er at hvis hesten har ondt fra en forrige sadel, kan det tage lang tid at blive smertefri. Men du kan måske sammenligne, hvis ikke du har redet meget i den indtil videre. Hvis smerten bliver værre, duer sadlen ikke.

Med en hest med en kort ryg, er det tit en fordel med en afrundet sadel, lige som den longhorn du prøver. Når de er afrundet, er det mindre sandsynlig at de rammer eller gnubber på hoftebenene. Så kan man også bruge en kortere eller afrundet underlag. Kan man ikke finde sådan en, så hold til en blød underlag som en navajo tæppe, der har mindre sandsynlighed for at gnubbe.

Desværre kan jeg ikke skrive svensk. Kun Dansk og Engelsk. Men der er lidt mere "liv" på dette western forum, end de fleste i danmark, og så meget man kan lære fra hinanden.
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Vad tycker ni? Testat sadlar.

Tack för ditt svar :).. förstår ganska bra nu hur man ska se om sadeln passar. å jag förstår hyfsat det du skriver :p dock inte allt.

Jag tycker att jag sitter som man ska alltså i en rät linje. Som i en vanlig sadel.

Sadeln ligger stilla vid ridning den åker inte fram och tillbaka. Och den glappar inte baktill i traven. Hästen kan slappna av i den och går med huvudet sänkt. Dock gillar han fart och fläkt så han vill gärna springa. Sen är han ganska tittig så han går ju gärna och tittar runt. Men det gör han i alla sadlar.

Jag red iallafall honom svettig idag och han blev svettig överallt. Dock lite mer baktill än framtill.

Och han rör sig fortfarande bra i den och går som vanligt.

Jag ska försöka hitta en bra pad som passar till sadeln.
 
Sv: Vad tycker ni? Testat sadlar.

Det lyder til at sadlen er ihvertfaldt en god kandidat til hesten. Jeg kan ikke helt vurdere, uden at mærke hesten igennem. Men hvis hesten slapper af og ser ud til at trives, så går det nok godt.

Du skal altid være opmærksom på ændringer. Hvis hesten senere skaber sig mærkelig eller begynder at sige fra over for ridning, så skal man tænke over, om sadlen er blevet et problem. Tilpasning kan ændre sig, når hesten får opbygget muskler eller ændre facon pga fodring eller alder.

Du kan godt ligge en afrundet sadel på en firkantet underlag. Du behøver ikke finde en afrundet underlag. Underlaget skal helst være 5-6 tommer længere end sadlen, med noget af det ekstra foran og noget af det bagtil. Det skader ikke noget hvis underlaget er længere, bare det ikke genere på hestens hofter. Det kan blive et problem med en stiv, tyk, underlag der er for langt på en kortere hest. Men hvis du måler sadlens total længde og så tilføje 5-6 tommer, så ved du ca hvad str det skal være.
 
Sv: Vad tycker ni? Testat sadlar.

Tack för ditt svar igen :9 vad skulle jag göra utan dig? :p

Jag har skaffat en pad som är några centimeter längre än sadeln så jag tycker det ser ut som att den sitter perfekt. Ska ta en bild när gjorden kommer imorn då är sadeln komplett.

Självklart kan hästens kropp ändra sig med tiden både med muskler eller ålder så det får man ha uppmärksamhet på. Men jag hoppas att jag känner min häst tillräkligt bra för att se om sadeln inte passar honom.


Har bara ett par dumma frågor oxå. En flankgjord ja den som sitter bakom den vanliga gjorden vad är den till för egentligen? vad gör den för nytta?
Och varför är egentligen westerntyglarna delade?
 
Sv: Vad tycker ni? Testat sadlar.

En anledning till att tyglarna är delade är för att dom inte ska kunna fastna runt hornet.

Bakgjord används främst i roping, där du svingar ett lasso och efter en kalv eller dummy, och då sitter ju enda delen fast runt hornet och då blir det ett ryck och då lättar sadeln bak om du inte har bakgjord. Bakjorden ska sitta an mot magen (inte glappa! ) men dra inte åt den hårt.

Bakgjord behöver du egentligen inte om du inte tänkt rida fartiga grenar.
 
Sv: Vad tycker ni? Testat sadlar.

Ja det låter ganska logiskt med tyglarna. Får inskaffa ett par. Har faktiskt testat på att rida med såna förut.

Okej så då är den inte nödvändig för mig att använda då jag mest rider i skog och mark kan dock gå lite fort ibland men ändå. Men man vet aldrig med mig kan ju få för mig att jag vill testa på nått nytt så den är ju alltid bra att ha :).
 
Sv: Vad tycker ni? Testat sadlar.

Der bruges også tøjler der ikke er delt til nogle type western ridning. Både roper og barrel racer bruger tit en ikke-delt tøjle, jeg vil tro, for at der er mindre sandsynlighed for at tabe den. Hverken romal eller mecate er delt, men begge bruges til ridning med bid. Og det er kun mecate der bruges til bosal.

Hvis man vælger at bruge en tøjle som ikke er delt, skal man sørge for at den er langt nok, specialt hvis man rider med to hænder. De almindelig dressur og spring tøjler er IKKE langt nok til western ridning. Jeg vil ikke lave en enkelt rebtøjle til western brug, som er under 3m i længden. Rider man på en størrere hest med en hånd, er selv en næsten 3m tøjle i underkanten. De skal være længere, hvis man skal ride med to hænder.

En delt tøjle er en fordel, hvis hesten skal "ground tie," hvor man smider en tøjle på jorden og hesten står stille, som om den var bundet.

Vi rider både med delte tøjler og med enkelt tøjler eller mecate. Hvad vi bruger har meget at gøre med hvad vi skal den dage, hvilken heste vi rider, og hvad vi selv har lyst til.

Når du leder efter western tøjler, sørge for at få en sæt med en god vægt. Mange af dem som kommer med billigere pyntet hovedtøj er ikke egnet (tit indisk læder)! De skal helst være lidt tung, specialt når man skal til at skifte over til en-hånds ridning. En af formålene med slobber straps på en mecate er at få en bedre vægt, så hesten kan reagere på lettere signaler, og man kan tage mindre kontakt med biddet.

Når du er først ved at lære western ridning, og skal måske også til at omskole hesten, er det nok bedst at starte ud med enten en snaffel bid eller en bosal og tung læder delte tøjler eller en mecate (med slobber straps, hvis de skal bruges i biddet). En bosal er en bidløs løsning og mecaten er traditionalt lavet af hestehår, men idag også tit af reb. De var brugt af vaqueroerne til at starte hesten. De brugt lang tid om at skole deres hest, til at de var klar til at bære deres kraftige spade bid.

Når du får mere erfaring, kan du bedre vælge hvad virker bedst for dig og din hest.

Med hensyn til baggjord (flank cinch), er de kun virkelig nødvendig til roping og ranch arbejde, men de kan også være en fordel hvis du skal ride i bakker og bjerg. Det samme med en fortøj. Men mange bruger dem bare fordi de ser godt ud. Når man ikke skal ud at rope, lader man baggjorden normalvis hænge lidt slap (sådan at man kan få en hånd på højkant under), men det er MEGET vigtig at det er stram nok til at hesten ikke kan få fanget en bagben i det!

Sørge også altid til at bruge en strop til at forbinde din baggjord til din forgjord. Hvis baggjorden kommer for langt bagud, får du muligheden for at opleve en bucking bronco.

Baggjord er normalvis lavet af læder.

God held!

Og vi er glad for, at vi har kunnet hjælpe dig lidt.
 
Sv: Vad tycker ni? Testat sadlar.

Jag har fått lära mig att balgjorden alltid ska ligga an, och inte någon hand emellan. Just för att gjorden inte ska slå hästen i magen om sadeln lyfter bak. Men du skriver "när den inte används" men varför ska man då ha den på? Om den sitter på ska den ligga an mot magen.
 
Sv: Vad tycker ni? Testat sadlar.

Jag har fått lära mig att balgjorden alltid ska ligga an, och inte någon hand emellan. Just för att gjorden inte ska slå hästen i magen om sadeln lyfter bak. Men du skriver "när den inte används" men varför ska man då ha den på? Om den sitter på ska den ligga an mot magen.

Vi bruger dem for at hestene er vant til dem, når de senere skal have dem på til roping. Og vi bruger dem fordi vi synes de passer godt til sadlerne, da begge er roping sadler. Vores er altid lidt slap når vi rider tur, osv. Men skal vi ud at rope, burde de strammes lidt mere til. Hestens mave bliver strammet op, når de trækker imens man roper, så derfor skal det være lidt strammere.

En hurtig google søgning viser blandet meninger om hvor stramt det skal være når man bare rider tur. Men vi gør som vi har lært, fra en amerikaner, som var virkelig cowboy.

Den nye sadel vi har på vej hjem fra USA kan også bruges til roping, men den har en anderledes rigging, så man ikke behøver baggjord.

Men en baggjord skal ALDRIG være så slap at en hests hov kan kom imellem gjorden og maven. Og de skal ALTID forbindes til forgjorden, for at de ikke kommer længere bagud. Der er der ingen blandet meninger.

En baggjord skal ikke bruges for at holde bagenden af sadlen ned under almindelig ridning. Hvis din sadel klapper bagtil når du rider, er det fordi den ikke passer, og hestens ryg løfter bommen. Derimod kan en baggjord være til gavn i meget ujævn terræne, med mange bakker (som vi også oplever nogle gang, når vi rider i klitplantagerne), eller når man skal til at kaste lasso og trække noget. Så nej, den har ingen funktion når vi bare rider tur, men man kan stadigvæk benytte den, hvis man har lyst. Får vi pludselig behov for at rope, kan vi lige stramme den til og gå i gang.
 
Sv: Vad tycker ni? Testat sadlar.

Jag ska skaffa ett par delade tunga tyglar tror att dom är bäst.

Jag behöver inte använda bakgjorden just nu men jag skulle nog sätta den så att den sitter löst fast inte för löst som sagt. Så det har jag förstått nu. Och att den alltid ska bindas fast i den första gjorden :)

Sadeln är nu komplett så jag tänkte visa lite bilder. Köpte ett träns billigt av en vän som passar bra men tyglarna är som sagt inte tunga och inte bra alls så det ska inskaffas ett riktigt par.

32616622.jpg
[/url][/IMG]

32616724.jpg
[/url][/IMG]

32616702.jpg
[/url][/IMG]
 
Sv: Vad tycker ni? Testat sadlar.

32616645.jpg
[/url][/IMG]

32616632.jpg
[/url][/IMG]

32616615.jpg
[/url][/IMG]

>Sådär. Vad tycker ni? Har jag fel som tycker det ser bra ut?
 
Sv: Vad tycker ni? Testat sadlar.

En midlertidlig løsning ang tøjlerne er at tilføje en kort stykke kæde imellem tøjlerne og biddet. Det behøver ikke være noget specialt. Her i Danmark kan man tit købe velegnet kæde i metermål i forretninger der sælger byggematerialer. En halv meter delt i to plejer at være nok.

Tøjlerne bliver lidt længere og man får det nødvendig vægt til at give klar signaler.

Det har vi gjort nogle gang med reb tøjler, når vi havde brug for lidt mere vægt i dem i starten.
 

Liknande trådar

Western Hejsan! Har nu fastnat i denna sadeldjungel! Har köpt en omusklad Paint och behöver nu en sadel. Jag kan villigt säga att jag är inte...
Svar
16
· Visningar
2 269
Senast: 4BarsRR
·
Utrustning Hej! Har just fått den hel drös ( okej kanske inte direkt .. ) med sadlar hemlånade som skall passa min ponny! Trots att vi har...
Svar
11
· Visningar
5 196
Senast: Glimris
·
Utrustning Tycker att paddarna till de bomlösa är så fula. tråkiga färger med mer. Jag undrar om det skulle kunna gå att använda westernpad till...
Svar
2
· Visningar
948
Senast: mahlmt
·
Utrustning Har en treåring under inridning och har som säkert många andra det delikata problemet att jag hittar inget vettigt att lägga på hans...
Svar
9
· Visningar
1 755
Senast: oki
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp