Sv: Vad ska min kanin ha för foder??
Vad kul att du ska få en kanin
Här kommer massor av tips när det gäller utfodring
Om du undrar något mera så kan du höra av dig, när som helst! Skicka ett pm eller nått
det kan hända att när du få kaninen så undrar du en massa och då får du gärna fråga mig
Lycka till och ta väl hand om din kanin!
Det allra viktigaste att komma ihåg vad gäller utfodring av kaniner är att de är betande djur, dvs gräsätare. Eftersom färskt gräs ej finns tillgängligt året runt, ersätter man detta med hö vintertid. En kanin kan gott och väl leva ett helt liv på enbart gräs och hö av god kvalité. Ger man kaninen för mycket godsaker kan den börja äta minde hö/gräs vilket inte är bra.
När du börjar ge kaninen gräs på våren ska du vara försiktig och inte ge för mycket i början, så är det med allt, man måste vänja kaninens känsliga maget. Så när det börjar växa gräs börjar man ge lite då och då, sedan ökar man på mer och mer.
Hö
Kaninen ska ha fri tillgång på hö helatiden, timotejhö eller gräshö är bäst. På sommarn kan man även ge gräs. Kaniner brukar äta små mängder mat ofta under hela dagen, det är viktigt att kaninen alltid har något att äta annats kan den få tarmstörningar, så hö/gräs måste alltid finnas. När du ger kaninen färskt gräs ska du komma ihåg att de hålls inte fräscht så länge, så ge lite men ofta.
Löst hö med långa fibrer är bättre än pressathö. Fibrerna i höet är extremt viktiga. Hö innehåller även proteiner och andra näringsämnen som är viktiga för djurs goda hälsa. Alfalfahö rekomenderas inte till kaniner eftersom pellets innehåller mycket alfalfahö. Om kaninen inte äter pellets alls kan alfalfahö ges i begränsad mängd.
Kolla i din djuraffär om de har har timotejhö eller annan typ av gräshö. Höet ska förvaras på en kall torr plats med bra luftcirkulation (stäng inte in det i en tät plastpåse). Kasta bort blött eller fuktigt hö, eller hö som inte luktar fräscht.
Bästa sättet att utfodra med hö är att ge det i ett högaller på burens utsida. Då hålls höet rent, och det går inte så mycket till spillo.
Kaninpellets
Pellets av god kvalitet kan bjudas dagligen i begränsade mängder. På grund av högt innehåll av kolhydrater, låg mängd fibrer, och hög mängd kalcium i pellets kan okontrollerad utfodring med pellets leda till dålig hälsa. Se till att du köper pellets med högt fiberinnehåll (18% eller mer, helst upp mot 20-25%). Förvara pelletsen kallt och torrt så håller den bättre.
Kaniner upp till 8 månaders ålder kan ha fri tillgång till pellets, eftersom de fortfarande växer. Efter 8 månaders ålder kan de få följande underhållsmängd
Kanin som väger 1-2 kg ges 1/8 dl dagligen
Kanin som väger 2,5-3,5 kg ges 1/4 dl dagligen
Kanin som väger 4-5 kg ges 1/2 dl dagligen
Kanin som väger 5,5-7,5 kg ges 3/4 dl dagligen
”Kanin/Gnagarblandning"
De s.k. gnagarblandningarna som säljs av zoo-handeln är tyvärr inte alls bra kost för kaniner. Många djurägare tror att dessa blandningar är ”pellets” men så är inte fallet. Blandningarna innehåller oftast lite pellets men även annat, t.ex. solrosfrö, nötter, cornflakes och havre. Dessa fodermedel är fett- och kolhydratrika samt innehåller mycket lite fibrer. Att kaninen tycker bättre om gnagarblandningen skall man inte låta sig luras av, kaninen vet inte vad som är bäst för den. Så uteslut gnagarblandningar helt och hållet, det är inte bra för kaninen!
Grönsaker
Bladgrönt ska ges dagligen. Om din kanin inte är van att äta grönsaker, börja försiktigt med gröna bladiga grönsaker, och lägg till en ny sort var 5-7 dag. Unga kaniner ska också vänjas gradvis vid ny mat.
Så snart din kanin är van vid många sorters grönsaker ska du försöka att ge minst 3 olika sorter dagligen. Utfodring med färska fiberrika bladgrönsaker (samt hö) bidrar till att förebygga tarmstörningar samt tillgodoser kaninens stora behov av vätska.
Grönsaker som du kan variera mellan är t ex morotsblast, betblast, maskrosblad och maskrosblommor, kål, persilja, klöver, broccoli (inklusive blad), grön paprika, ärtbaljor (den flata ätbara sorten), brysselkål, basilika, hallonblad, rädisor, spenat. På sommaren kan man använda i stort sett allt som växer på en vanlig sommaräng. Försök att ge minst 3 olika slags grönsaker dagligen.
Att utfodra med en enda grönsak (framför allt broccoli, kål, brysselkål och spenat) kan leda till ämnesomsättningssjukdomar.
Undvik att ge salta eller sockerrika mellanmål, nötter, choklad, frukostflingor eller andra spannmålsprodukter som kakor och bröd (inte ens knäckebröd är nyttigt för din kanin men kan ges som godis). Kaniner får heller inte komma åt hund- och kattmat eller skämmas bort med smakbitar från ägarnas tallrikar. De kan nämligen orsaka tarmstörningar och fetma.
Vatten
Vatten ska alltid finnas tillgängligt, och bytas dagligen. En smutsig vattenbehållare kan leda till tillväxt av bakterier som kan orsaka sjukdom. Vatten kan ges i antingen en vattenflaska eller i en tung skål som är förankrad vid ena sidan av buren så att vattenskålen inte tippar över.
Ge inte medicin eller vitaminer i vattnet eftersom kaninen kanske inte dricker om smaken eller färgen förändras.
Vitaminer
Det är inte nödvändigt att ge kaniner extra vitaminer om kaninen får fri tillgång till ett bra hö, färska bladgrönsaker och små mängder fiberrika pellets att äta. I stället kan överdriven användning av vitaminer leda till överdosering och allvarliga sjukdomar.
Salt eller mineralsten
Är inte heller nödvändigt för en sällskapskanin på lämplig kost. Saltstenar missbrukas ofta av kaniner eftersom de slickar på den för att de tycker det är gott. Överdosering av salter kan bl. a. leda till njursakdor . Mineralstenar kan också vara helt olämpliga, eftersom vissa kaniner bildar stenar i urinblåsan om de har tillgång till extra kalk.
Om man vill kan man ge kaninen en salt/mineral sten då och då, men låt den inte vara i buren för länge.