Vad har ni på spisen?

Enya

Trådstartare
Läste en tråd på Facebook om någon som köpt en grillpanna på Erikshjälpen, rengjort, oljat in och fått jättefin. Nu var det inte gjutjärnspanna som hon trodde utan en dyr scanpan classic grill som är typ någon aluminium teflon variant. Men det såg ut som om hon hade gjort ett bra jobb i alla fall. Det var intressant att läsa hur folk tar hand om sina gjutjärnsprodukter, jag är sugen på att skaffa fler sådana, och har ett väldigt gammalt Æbleskivorjärn i gjutjärn som behöver tas om hand.

Har funderat lite på det här med vad man har på spisen och lagar mat på och i ett bra tag nu, och det har aktualiserats en del senaste månaden i och med att jag ska byta från glaskeramikhäll till induktionshäll, och därmed, om jag förstår rätt, fungerar inte alla sorters pannor. Läste att man kan kolla med magnet, fastnar den på botten av grytan/stekpannan så funkar den på induktionshäll. Så jag har kasserat de som jag sedan inte längre kan använda. Det var med viss sorg, på ett sätt! En som hade ett pyttehål uppetill, som ett synålshål (kan det vara som den var utsliten? Det var den äldsta av de äldsta :D) och en som hade en buckla fick åka till återvinningen även om de fungerade utmärkt, de andra skänktes till loppis, så de dog inte som tur var!

Jag flyttade hemifrån när jag var 17 år och fick då av mamma grytor och stekpannor begagnat. Grytorna har hållit, stekpannorna har bytts ut med jämna mellanrum. Jag har aldrig köpt något dyrt eller specifikt märke och så inte heller mamma så att jag haft flera grytor i 25 år, som jag fick av mamma som hon haft innan mig i flera år, kan jag ändå tycka visar på bra kvalitet trots en gryta/kastrull för mindre än en 100lapp ibland i inköpspris. Senast köpte jag ett grytset om 3 grytor med glaslock på Lidl för under 200 kr, av samma typ som jade hade sedan tidigare. Men jag har också en gjutjärnsgryta, ganska stor 5 liters? av märket Duka, men jag har ingen aning om hur jag ska använda den för jag tycker att allt bränns i den. Numera är den för stor eftersom alla mina barn inte bor hemma. Men innan dess användes den väl typ tre gånger eller så, den har nu jobb som lockförvarare åt de andra grytorna.

Vad har ni i ert grytskåp? Kör ni med gjutjärn eller andra varianter? Dyrt eller IKEAs billigaste? Hur länge har det hållit? Spelar det någon roll i hur maten blir om det lagats i en billig eller dyr gryta/stekpanna eller gjutjärn eller teflon?
 
Mina i gjutjärn (gryta, stekpanna, grillpanna, och lagg för småplättar) håller igenom allt. Grytan är 20 år, och hur bra som helst. Teflonpannor däremot… de får bytas ofta, oaktat prisklass och trots att de hanteras varsamt. Sen finns några kastruller i olika storlekar också, rostfritt stål och även de med rätt många år på nacken. Ser inte att jag skulle få anledning att byta ut dem, med annat än att handtaget lossnar.

Enda nackdelen med gjutjärn är väl tyngden, enligt mig :) Drar inte fram dem till en makaroner-och-korv-middag en vanlig tisdag.
 
Jag har både stekpanna och stekgryta i gjutjärn från Skeppshult. Sen diverse kastruller, tror de flesta är från Ikeas 365+-serie. Har dem på induktion. Kastrullerna kör jag I diskmaskinen, medan det i gjutgärn sköljs ur/kokas ur och smörja in med olja efter varje användning.
 
Läste en tråd på Facebook om någon som köpt en grillpanna på Erikshjälpen, rengjort, oljat in och fått jättefin. Nu var det inte gjutjärnspanna som hon trodde utan en dyr scanpan classic grill som är typ någon aluminium teflon variant. Men det såg ut som om hon hade gjort ett bra jobb i alla fall. Det var intressant att läsa hur folk tar hand om sina gjutjärnsprodukter, jag är sugen på att skaffa fler sådana, och har ett väldigt gammalt Æbleskivorjärn i gjutjärn som behöver tas om hand.

Har funderat lite på det här med vad man har på spisen och lagar mat på och i ett bra tag nu, och det har aktualiserats en del senaste månaden i och med att jag ska byta från glaskeramikhäll till induktionshäll, och därmed, om jag förstår rätt, fungerar inte alla sorters pannor. Läste att man kan kolla med magnet, fastnar den på botten av grytan/stekpannan så funkar den på induktionshäll. Så jag har kasserat de som jag sedan inte längre kan använda. Det var med viss sorg, på ett sätt! En som hade ett pyttehål uppetill, som ett synålshål (kan det vara som den var utsliten? Det var den äldsta av de äldsta :D) och en som hade en buckla fick åka till återvinningen även om de fungerade utmärkt, de andra skänktes till loppis, så de dog inte som tur var!

Jag flyttade hemifrån när jag var 17 år och fick då av mamma grytor och stekpannor begagnat. Grytorna har hållit, stekpannorna har bytts ut med jämna mellanrum. Jag har aldrig köpt något dyrt eller specifikt märke och så inte heller mamma så att jag haft flera grytor i 25 år, som jag fick av mamma som hon haft innan mig i flera år, kan jag ändå tycka visar på bra kvalitet trots en gryta/kastrull för mindre än en 100lapp ibland i inköpspris. Senast köpte jag ett grytset om 3 grytor med glaslock på Lidl för under 200 kr, av samma typ som jade hade sedan tidigare. Men jag har också en gjutjärnsgryta, ganska stor 5 liters? av märket Duka, men jag har ingen aning om hur jag ska använda den för jag tycker att allt bränns i den. Numera är den för stor eftersom alla mina barn inte bor hemma. Men innan dess användes den väl typ tre gånger eller så, den har nu jobb som lockförvarare åt de andra grytorna.

Vad har ni i ert grytskåp? Kör ni med gjutjärn eller andra varianter? Dyrt eller IKEAs billigaste? Hur länge har det hållit? Spelar det någon roll i hur maten blir om det lagats i en billig eller dyr gryta/stekpanna eller gjutjärn eller teflon?
Ett tips, det finns en platta som omvandlar induktionshällen så man kan använda dom andra grytorna (har häll både hemma o här i skåne)
 
Mina i gjutjärn (gryta, stekpanna, grillpanna, och lagg för småplättar) håller igenom allt. Grytan är 20 år, och hur bra som helst. Teflonpannor däremot… de får bytas ofta, oaktat prisklass och trots att de hanteras varsamt. Sen finns några kastruller i olika storlekar också, rostfritt stål och även de med rätt många år på nacken. Ser inte att jag skulle få anledning att byta ut dem, med annat än att handtaget lossnar.

Enda nackdelen med gjutjärn är väl tyngden, enligt mig :) Drar inte fram dem till en makaroner-och-korv-middag en vanlig tisdag.
Jag har samma erfarenhet av teflonpannor, har klättrat upp lite i pris där och ändå håller de inte särskilt länge, i alla fall inte om man jämför med mina grytor och kastruller. De som klarat sig längst, billig som dyr, har varit de som varit förbjudna av barnen att använda, men så fort de använt dem så har det gått utför även med dem. Men livslängden med teflon är väldigt kort. Går det ens att få lång livlängd på dem?
(Jag sorterade ut bland mina stekpannor vilken som var barnförbjuden och så fick de välja av de andra vilka de ville använda så de hade typ en vardera, fungerade bra till slut när jag gjorde så)

På tal om handtag som lossnar, jag har skruvat i flera handtag under åren, det är SÅ begåvat med handtag med vanlig skruv och inte något som har nåt märkligt skitsätt som man satt fast det med, så att hela grytan/pannan får kasseras!

Tyngden håller jag med om, har svårt att se mig flippa pannkakor i en gjutjärnsstekpanna....
 
Jag har stekpanna och ett par grytor i gjutjärn. Ena grytan är från tiden när jag flyttade hemifrån vid 18 - dvs minst 45 år. Det är en Gunda - tror det var Konsums märke? En gryta är rejält stor och avlång - för att kunna helsteka en kanin från den tiden i tonåren jag avlade sådana. Används numera rätt sällan.

Den mindre (botten som en stekpanna) grytan är så väl instekt att den inte rostar ens om jag diskar med diskmedel. Används till grytor, chili con carne, och allt som behöver en gryta för att kunna puttra länge.

Har induktionshäll och gjutjärn funkar jättebra.
Har nån Nonstick som ska funka på induktion men den är inte alls bra trots att det är en present av dyrare märke.
Stekpannan är den enda som gör vettiga pannkakor. (som jag inte flippar, jag vänder dem med stekspade:up: )
 
Jag har både stekpanna och stekgryta i gjutjärn från Skeppshult. Sen diverse kastruller, tror de flesta är från Ikeas 365+-serie. Har dem på induktion. Kastrullerna kör jag I diskmaskinen, medan det i gjutgärn sköljs ur/kokas ur och smörja in med olja efter varje användning.
Vilket föredrar du att använda? Och kan man diska gjutjärn i diskmaskin eller låter du bara bli för att det gör det jobbigare med inoljning eller något sådant?
 
Läste en tråd på Facebook om någon som köpt en grillpanna på Erikshjälpen, rengjort, oljat in och fått jättefin. Nu var det inte gjutjärnspanna som hon trodde utan en dyr scanpan classic grill som är typ någon aluminium teflon variant. Men det såg ut som om hon hade gjort ett bra jobb i alla fall. Det var intressant att läsa hur folk tar hand om sina gjutjärnsprodukter, jag är sugen på att skaffa fler sådana, och har ett väldigt gammalt Æbleskivorjärn i gjutjärn som behöver tas om hand.

Har funderat lite på det här med vad man har på spisen och lagar mat på och i ett bra tag nu, och det har aktualiserats en del senaste månaden i och med att jag ska byta från glaskeramikhäll till induktionshäll, och därmed, om jag förstår rätt, fungerar inte alla sorters pannor. Läste att man kan kolla med magnet, fastnar den på botten av grytan/stekpannan så funkar den på induktionshäll. Så jag har kasserat de som jag sedan inte längre kan använda. Det var med viss sorg, på ett sätt! En som hade ett pyttehål uppetill, som ett synålshål (kan det vara som den var utsliten? Det var den äldsta av de äldsta :D) och en som hade en buckla fick åka till återvinningen även om de fungerade utmärkt, de andra skänktes till loppis, så de dog inte som tur var!

Jag flyttade hemifrån när jag var 17 år och fick då av mamma grytor och stekpannor begagnat. Grytorna har hållit, stekpannorna har bytts ut med jämna mellanrum. Jag har aldrig köpt något dyrt eller specifikt märke och så inte heller mamma så att jag haft flera grytor i 25 år, som jag fick av mamma som hon haft innan mig i flera år, kan jag ändå tycka visar på bra kvalitet trots en gryta/kastrull för mindre än en 100lapp ibland i inköpspris. Senast köpte jag ett grytset om 3 grytor med glaslock på Lidl för under 200 kr, av samma typ som jade hade sedan tidigare. Men jag har också en gjutjärnsgryta, ganska stor 5 liters? av märket Duka, men jag har ingen aning om hur jag ska använda den för jag tycker att allt bränns i den. Numera är den för stor eftersom alla mina barn inte bor hemma. Men innan dess användes den väl typ tre gånger eller så, den har nu jobb som lockförvarare åt de andra grytorna.

Vad har ni i ert grytskåp? Kör ni med gjutjärn eller andra varianter? Dyrt eller IKEAs billigaste? Hur länge har det hållit? Spelar det någon roll i hur maten blir om det lagats i en billig eller dyr gryta/stekpanna eller gjutjärn eller teflon?
Har induktionshäll.

Stor kolstålspanna från de buyer som används mest av alla, steker det mesta i den.

Traktörpanna i rostfritt stål från Le creuseut för saker som carbonara och korv stroganoff.

Två gjutjärnsgrytor med lock och emalj från Le creuset i två olika storlekar för grytor och soppor.

En jättegammal gjutjärnsstekpanna i mellanstorlek som min fru ärvt av sin mormor, tror det är en skeppshulåt

En liten kolstålspanna från IKEA som vi steker ägg eller mindre saker som typ någon korv eller lite köttbullar till en person osv.

Kastruller med lock från tyska märket Silit i rostfritt stål i olika storlekar.

Så förutom IKEA-pannan har vi enbart märkesvaror i stål eller gjutjärn. De har överdrivet bäst kvalitet och hållbarhet jämfört med billiga grejer. Haft flera olika keramik- och teflongrejer tidigare men dom har alltid behövt kasseras efter några år.

Kastrullerna samt traktörpannan diskas i diskmaskin. Gjutjärn och kolstål mår INTE bra av diskmaskin och diskas således för hand. Oljas in då och då.

Det som saknas är en Wok. Vill ha en i kolstål. Kanske blir ett inköp detta år.
Gratängformar har vi från Le creuset och en enstaka i glas från IKEA.
 
Ett tips, det finns en platta som omvandlar induktionshällen så man kan använda dom andra grytorna (har häll både hemma o här i skåne)
Jag såg det när jag googlade hur man kan veta vilka som passar var, men tänkte att det inte är fel att gå igenom vad jag har, och förnya sig om det behövs istället för att köpa plattor att använda. Visade sig att det inte behövs förnyas speciellt mycket, köpte en gryta på Erikshjälpen, lock medföljde men var fult och inte till den grytan och jag hade fler lock än grytor så när jag sorterade ut de som inte passar spisen så följde det fula locket med tillbaka ihop med grytorna som kan fortsätta sitt liv någon annanstans. :)

Jag gillar återbruk, så när jag förnyar mig är det oftast via begagnatmarknaden/loppis/Erikshjälpen/det familj och vänner inte längre behöver själv osv, och samma med det jag inte behöver.
 
Jag har en stekpanna i gjutjärn som jag köpt på loppis, tycker den är sä bra och jsg har haft den i sju år nu. Nackdelen är att den är lite liten när det är fler än jag som ska äta, så jag fick en stekpanna i lättviktsgjutjärn förra julen. Den är okej nu, men det tog lång tid att steka in den.

Har även en gryta från Skeppshult i gjutjärn som jag steker, gör grytor och wokar i. Mycket bra gryta, men tung.

Har tre kastruller i olika storlekar i rostfritt stål som jag köpt på loppis. Samt en kaffekanna i emalj, även den köpt begagnad, om jag använder dagligen.
 
Jag har stekpanna och ett par grytor i gjutjärn. Ena grytan är från tiden när jag flyttade hemifrån vid 18 - dvs minst 45 år. Det är en Gunda - tror det var Konsums märke? En gryta är rejält stor och avlång - för att kunna helsteka en kanin från den tiden i tonåren jag avlade sådana. Används numera rätt sällan.

Den mindre (botten som en stekpanna) grytan är så väl instekt att den inte rostar ens om jag diskar med diskmedel. Används till grytor, chili con carne, och allt som behöver en gryta för att kunna puttra länge.

Har induktionshäll och gjutjärn funkar jättebra.
Har nån Nonstick som ska funka på induktion men den är inte alls bra trots att det är en present av dyrare märke.
Stekpannan är den enda som gör vettiga pannkakor. (som jag inte flippar, jag vänder dem med stekspade:up: )
Konsums märke var kanske inte så dyrt? Kul ändå att det också hållit, precis som mina!

Stekgryta är det jag faktiskt saknar, det var två sådana jag fick skänka bort, de passar inte spisen. Gjorde sås och grytor i dem, var någon teflonvariant men ändå inte, mycket bättre kvalitet. Så det skulle jag vilja ha en i mindre variant av än den 5 liters jag har. Min gjutjärns rostar så tycker inte om att använda den, men det är alltså inget farligt att de gör det?

Menar du att du upplever att non stick inte fungerar så bra på induktionshäll? Vet du varför?

Någon berättade för mig att induktions är så bra, man kan inte bränna sig på den osv, och jag bara "fuck!"... jag ser illa, det är ett utmärkt sätt att dubbelkolla så plattan är av, att hålla handen över spisen för att känna av värmen från den som är igång!
 
Jag har två stekpannor från de BUYER, i stål.
Gillar dem inte. Fick dem i present. Inte helt billiga.

Har försökt at bränna in dem men har nog inte haft tillräckligt hett? De behöver massor av fett för att inte bränna vid. Och även om jag bara gnuggar ur dem med papper eller diskar med hett vatten tenderar de att rosta.
Svåra att få rätt temperatur i dessutom.
 
Senast ändrad:
Kör bara teflon stekpannor, haft i gjutjärn men klarar inte av att laga mat på dom med induktionshällar, allt bränns vid. Plus att dom är svintunga, och sen jag bröt handleden klarar jag knappt att lyfta teflonpannan så det är definitivt ingen idé att försöka med såna igen.
Kastruller är nog en blandad kompott av äldre och nyare från Ikeas 365+ serie.
 
Har induktionshäll.

Stor kolstålspanna från de buyer som används mest av alla, steker det mesta i den.

Traktörpanna i rostfritt stål från Le creuseut för saker som carbonara och korv stroganoff.

Två gjutjärnsgrytor med lock och emalj från Le creuset i två olika storlekar för grytor och soppor.

En jättegammal gjutjärnsstekpanna i mellanstorlek som min fru ärvt av sin mormor, tror det är en skeppshulåt

En liten kolstålspanna från IKEA som vi steker ägg eller mindre saker som typ någon korv eller lite köttbullar till en person osv.

Kastruller med lock från tyska märket Silit i rostfritt stål i olika storlekar.

Så förutom IKEA-pannan har vi enbart märkesvaror i stål eller gjutjärn. De har överdrivet bäst kvalitet och hållbarhet jämfört med billiga grejer. Haft flera olika keramik- och teflongrejer tidigare men dom har alltid behövt kasseras efter några år.

Kastrullerna samt traktörpannan diskas i diskmaskin. Gjutjärn och kolstål mår INTE bra av diskmaskin och diskas således för hand. Oljas in då och då.

Det som saknas är en Wok. Vill ha en i kolstål. Kanske blir ett inköp detta år.
Gratängformar har vi från Le creuset och en enstaka i glas från IKEA.
Dyr men snygg smak må jag säga! Jag köpte grytan från Duka just eftersom den är så färgglad (röd, påminner om en från "ditt" märke) och snygg att se på till skillnad mot vanliga grytor... :D

Har du alltså behövt kassera helt vanliga kastrulelr och grytor i aluminium tidigare? Har själv aldrig varit med om att de har behövt kasseras, om de inte blivit illa behandlade dock.

Kolstål är nytt för mig. Är det lika tungt som gjutjärn? Eller är det det som kallas lättviktsgjutjärn? Har haft någon panna som var tung, men inte så tung som gjutjärn, och det gick att repa ytan tyvärr, fråga mellanbarnet hur han bar sig åt för själv vet jag inte. Tror han sa att han delade kött med kniv...

Prata inte om gratängformar, hatar att diska sådana! Assvåra att få rena! Kan ibland dra mig för att göra någon gratäng just pga det... :rofl:
 
Jag har två stekpannor från de BUYER, i stål.
Gillar dem inte. Fick dem i present. Inte helt billiga.

Har försökt at bränna in dem men har nog inte haft tillräckligt hett? De behöver massor av fett för att inte bränna vid. Och även om jag bara gnuggar ur dem med papper eller diskar med hett vatten tenderar de att rosta.
Svåra att få rätt temperatur i dessutom.
Mycket googlande här :D
Varför rostar de? Jag upplevde samma med min gjutjärnsgryta, jag diskade den och torkade med handduk och satte in i skåpet och nästa gång jag tog ut den var det en rostfläck i botten.
 
Jag har en stekpanna i gjutjärn som jag köpt på loppis, tycker den är sä bra och jsg har haft den i sju år nu. Nackdelen är att den är lite liten när det är fler än jag som ska äta, så jag fick en stekpanna i lättviktsgjutjärn förra julen. Den är okej nu, men det tog lång tid att steka in den.

Har även en gryta från Skeppshult i gjutjärn som jag steker, gör grytor och wokar i. Mycket bra gryta, men tung.

Har tre kastruller i olika storlekar i rostfritt stål som jag köpt på loppis. Samt en kaffekanna i emalj, även den köpt begagnad, om jag använder dagligen.
Loppis och återbruk är bra! Det jag inte behöver hamnar där och så förnyar jag mig där. Nu senast med några mattor billigt! Och en kokbok med många år på nacken, samma variant som mamma haft i hela sitt liv och som varit högt älskad!, väl värd sina 25 kr! Där har hamnat kläder, leksaker, köksartiklar (man behöver inte en gräslökssax så ofta tex... eller alls, kom jag på efter jag fått den), julsaker osv.

Hur ser kaffekannan ut?
 
Kör bara teflon stekpannor, haft i gjutjärn men klarar inte av att laga mat på dom med induktionshällar, allt bränns vid. Plus att dom är svintunga, och sen jag bröt handleden klarar jag knappt att lyfta teflonpannan så det är definitivt ingen idé att försöka med såna igen.
Kastruller är nog en blandad kompott av äldre och nyare från Ikeas 365+ serie.
Vet du varför allt bränns vid i gjutjärn? Handhavandefel? Eller induktionshällsfel?

Tycker att en ny teflonpanna är bra, men sällan så bra som när den används första gången....

Är Ikea 365+ serie någon slags budget variant av varor på Ikea? Ingen van Ikeahandlare faktiskt, det ligger för långt bort för att jag ska vara en trogen kund! :D
 
Dyr men snygg smak må jag säga! Jag köpte grytan från Duka just eftersom den är så färgglad (röd, påminner om en från "ditt" märke) och snygg att se på till skillnad mot vanliga grytor... :D

Har du alltså behövt kassera helt vanliga kastrulelr och grytor i aluminium tidigare? Har själv aldrig varit med om att de har behövt kasseras, om de inte blivit illa behandlade dock.

Kolstål är nytt för mig. Är det lika tungt som gjutjärn? Eller är det det som kallas lättviktsgjutjärn? Har haft någon panna som var tung, men inte så tung som gjutjärn, och det gick att repa ytan tyvärr, fråga mellanbarnet hur han bar sig åt för själv vet jag inte. Tror han sa att han delade kött med kniv...

Prata inte om gratängformar, hatar att diska sådana! Assvåra att få rena! Kan ibland dra mig för att göra någon gratäng just pga det... :rofl:
haha tack, jag älskar att laga mat!
Ja dom billiga kastrullerna från IKEA på jobbet fick kasseras efter ett tag då dom blivit buckliga. Haft kastruller och stekpannor i teflon tidigare där teflonet släppt eller dom slagit sig, handtag gått av osv. Så efter det är det kvalitet som gäller och jag har inte ångest mig. Le creuset-grejerna kunde jag köpa till inköpspris och sedan 15% rabatt på det och de buyer passade jag på att köpa när det var 25% på cervera. Silit-kastrullerna fick jag och min partner i julklapp av mamma när vi flyttat ihop.
 
Loppis och återbruk är bra! Det jag inte behöver hamnar där och så förnyar jag mig där. Nu senast med några mattor billigt! Och en kokbok med många år på nacken, samma variant som mamma haft i hela sitt liv och som varit högt älskad!, väl värd sina 25 kr! Där har hamnat kläder, leksaker, köksartiklar (man behöver inte en gräslökssax så ofta tex... eller alls, kom jag på efter jag fått den), julsaker osv.

Hur ser kaffekannan ut?
Såhär ser den ut. 🙂
20230101_200627.webp
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Ponnydriven plog?
  • GastroGard
  • Dressyrsnack 17

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp