Tittar in i ditt kök del 25

Status
Stängd för vidare inlägg.
Trött gäng och jag med magkatarr krävde snabb och mag-snäll mat. SÅ idag blev det färdigpanerade rödspättor med dill-potatismos och färdig dansk remouladsås. Sambon fick marinerade ärtor och jag fick tråk-icke-marinerade. Jag tycker ändå det här är gott om man tänker på att man knappt gör ngt själv vad gäller tillagning.
 
@tuaphua Marinerade ärtor lät som något att lägga på minnet, i den mån jag kommer ihåg att äta ärtor (lite för sällan) så har jag nog alltid haft tråk-icke-marinerade? Och panerad fisk med potatismos och remouladsås kan aldrig bli fel!

Här har jag gett upp vårrullandet och gått över till att börja på jordärtskockorna med säsongens första - men förhoppningsvis inte sista - omgång jordärtskockssoppa. :d Det är läge för en eller två eller möjligen tre (?) riktiga snålmånader nu, så det passar bra att vittja både grönsakslanden och frysen.
 
@tuaphua Marinerade ärtor lät som något att lägga på minnet, i den mån jag kommer ihåg att äta ärtor (lite för sällan) så har jag nog alltid haft tråk-icke-marinerade? Och panerad fisk med potatismos och remouladsås kan aldrig bli fel!

Här har jag gett upp vårrullandet och gått över till att börja på jordärtskockorna med säsongens första - men förhoppningsvis inte sista - omgång jordärtskockssoppa. :d Det är läge för en eller två eller möjligen tre (?) riktiga snålmånader nu, så det passar bra att vittja både grönsakslanden och frysen.
Ja, jag tycker det är himla gott till en del fiskrätter.
Brukar bara ta frysta Ebba-ärtor, hälla på kokande vatten en minut. Bas är väl olivolja med ljus balsamico, antingen mangobalsamico eller rosé-dito och italiensk salladsdressing. Vill man kan man ju ta citron eller citronolivolja i. Och dill eller andra kryddor. Vi gillar det här hemma!

Jag vete fasen om jag ens ätit jordärtskocka. Har sett mkt om det på sistone och känner mig sugen på att testa.
Om man inte gör soppa, vad är godast då?
Kanske du eller andra har tips.
 
Ja, jag tycker det är himla gott till en del fiskrätter.
Brukar bara ta frysta Ebba-ärtor, hälla på kokande vatten en minut. Bas är väl olivolja med ljus balsamico, antingen mangobalsamico eller rosé-dito och italiensk salladsdressing. Vill man kan man ju ta citron eller citronolivolja i. Och dill eller andra kryddor. Vi gillar det här hemma!

Jag vete fasen om jag ens ätit jordärtskocka. Har sett mkt om det på sistone och känner mig sugen på att testa.
Om man inte gör soppa, vad är godast då?
Kanske du eller andra har tips.

Gör jordärtskockor i ugn! Helt galet gott :d Jag skrev om det till vår nyårsmeny för några sidor sen. Skalade skockor i skivor i en ugnsform med citron på så de inte mörknar, sen lite grädde, vitt vin, salt och peppar. Toppa med parmesan och rostade brödkrutonger och gratinera i ugn till skockorna är mjuka och osten fått färg. Lite färsk timjan är också gott till. Passar till allt möjligt.
 
Jordärtskockssoppa är en av de godaste sopporna som finns, enligt min mening! Lite nötaktig smak och ljuvlig konsistens när den mixats ordentligt med lite grädde, len och fluffig på en gång. Gör jag inte soppa så använder jag jordärtskockor för att blanda upp och piffa upp potatisrätter, både gratäng och mos. Och så kan man göra små delikata jordärtskockschips, men det har jag inte prövat på själv.

Viss varning vid känslig mage dock! Jag har själv aldrig känt av problem, men de innehåller mycket inulin som kan vara besvärligt för en del. Kanske läge att börja med en mindre mängd i alla fall och testa sig fram.
 
Jag ÄLSKAR jordärtskockor! Och inlägget från @inverterad fick det att vattnas i munnen... Det ska definitivt provas någon gång, snart! Är det säsong för jordärtskockor nu alltså, så att det borde vara förhållandevis lätt att hitta i affären? Här i UK har jag bara stött på det på finare restauranger, men jag kan å andra sidan inte påstå att jag nånsin letat efter det i mataffären.
 
Perfekt jordärtskockssäsong nu, skulle jag säga! Typ januari till och med mars tycker jag de är som bäst, sedan börjar de växa igen och skjuta gröna skott. Så de borde vara lätta att hitta i affären nu. Här är de lättast att hitta i jorden - det största problemet är att försöka hinna äta upp och ge bort tillräckligt så att de inte tar över hela odlingslandet.
 
Perfekt jordärtskockssäsong nu, skulle jag säga! Typ januari till och med mars tycker jag de är som bäst, sedan börjar de växa igen och skjuta gröna skott. Så de borde vara lätta att hitta i affären nu. Här är de lättast att hitta i jorden - det största problemet är att försöka hinna äta upp och ge bort tillräckligt så att de inte tar över hela odlingslandet.
Åh, dessa (förvisso ganska sällan förekommande, men ändå) tillfällen då jag önskar att jag fortfarande bodde kvar i Skåne!
 
Jag ÄLSKAR jordärtskockor! Och inlägget från @inverterad fick det att vattnas i munnen... Det ska definitivt provas någon gång, snart! Är det säsong för jordärtskockor nu alltså, så att det borde vara förhållandevis lätt att hitta i affären? Här i UK har jag bara stött på det på finare restauranger, men jag kan å andra sidan inte påstå att jag nånsin letat efter det i mataffären.

Ja, jordärtskockor finns lätt tillgängligt under hela hösten och vintern och en bit fram på våren i affären.
 
Ikväll gjorde vi porchetta och till det fräste vi upp lite vitlök, rödlök, vaxbönor och spenatblad i olivolja och kryddor. Supergott!
 
Alltså, ni alla måste laga Jamie Olivers mexikanska tomatsoppa, med rostade paprikor, korianderstjälkar, massor av vitlök och lime, ris och goda tomater. Och så en jalapenoyoghurt och nachos med cheddar och guacamole. Herrejävlagud vad gott. <3
 
Alltså, ni alla måste laga Jamie Olivers mexikanska tomatsoppa, med rostade paprikor, korianderstjälkar, massor av vitlök och lime, ris och goda tomater. Och så en jalapenoyoghurt och nachos med cheddar och guacamole. Herrejävlagud vad gott. :heart

BARA korianderstjälkarna? :( (alltså man får väl ha med bladen, eftersom man ju vill det?) :love: Låter helt klart som något att sätta upp på listan för "sopp-månaderna" januari-februari!
 
Mardrömmen! Koriander! 😱
I övrigt lät det intressant. :laugh:

Själva soppan (utan korianderbladen på) älskades av partner som HATAR koriander. De mixade stjälkarna smakar liksom inte koriander utan mer nån outtalad, mexikansk, rund, komplex, kryddig smak. Så soppan är värd att testa även för korianderhatare. Sen är ju tillbehören mycket av grejen, och kombinationen av alla galna smaker. :)
 
Ikväll åt vi stekt vildsvinsfilé, gorgonzolasås, rostad potatis, rostad spetskål (min nya besatthet) och broccoli. Det var mycket gott, men jag ser redan fram emot imorgon när det blir bakad potatis med koriander (igen!), svarta bönor med lime och chili och mangojalapenomajonnäs. <3
 
Ikväll gjorde vi ngt paellaliknande på svart ris från Sardinien. Vi hade lökar i alla färger, grönsaker i alla färger, kyckling, vanameiräkor, prosecco, citron etc. Himla fräscht och gott med krispiga grönsaker och syran! 😍
 
Ikväll åt vi stekt vildsvinsfilé, gorgonzolasås, rostad potatis, rostad spetskål (min nya besatthet) och broccoli. Det var mycket gott, men jag ser redan fram emot imorgon när det blir bakad potatis med koriander (igen!), svarta bönor med lime och chili och mangojalapenomajonnäs. :heart

Gilla på allt utom koriandern ;) Jag är en av de där som tycker det smakar tvål :D
 
Särbon är på ingång och vi har några dagar innan han börjar jobba. Imorgon är det spikat att det blir hummersoppa, han köpte färsk hummer till nedsatt pris efter nyår (bra datum, de ville bara bli av med den för de hade så mycket). Jag har planerat brödbakning till det imorgon (surdegsbaguette till mig, potato bun bröd bakat som formfranska till honom, på begäran).

Idag kan det ev bli tonfisk beroende på när han kommer hit. Annars lär det väl bli plock med rökta räkor gissar jag.

Tisdag är oklar ännu (han börjar jobba på onsdag).
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp