Till alla duktiga bagare

hastflicka

Trådstartare
HUR far man mandelflarn som ar harda och sproda och inte mjuka? Jag foljer Svenska recept slaviskt, kopte en flaska ljus sirap for ungefar 200 kr :cautious: for nar man blandar olika siraper for att fa nagot som smakar som Svenskt ungefar sa fungerar det anda inte i bakverk. Jag trodde jag hade lost problemet, men nej :meh: de blir fortfarande mjuka.
Jag anvander lactose free mjolk och smor med salt och foljer receptet mycket noggrant ... Hur gor ni for att fa mandelflarn att bli stela och sproda?
 
HUR far man mandelflarn som ar harda och sproda och inte mjuka? Jag foljer Svenska recept slaviskt, kopte en flaska ljus sirap for ungefar 200 kr :cautious: for nar man blandar olika siraper for att fa nagot som smakar som Svenskt ungefar sa fungerar det anda inte i bakverk. Jag trodde jag hade lost problemet, men nej :meh: de blir fortfarande mjuka.
Jag anvander lactose free mjolk och smor med salt och foljer receptet mycket noggrant ... Hur gor ni for att fa mandelflarn att bli stela och sproda?
75 g margarin eller smör
1 dl socker
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1/4 tsk bakpulver
1 msk grädde
1 msk ljus sirap

smälter smöret o blandar i resten i kastrullen, 200 grader ca 5 min och låter dom svalna på plåten, förvara torrt annars mjuknar dom
 
100 gram sötmandel
100 gram strösocker
100 gram smör
2 msk vetemjöl
2 msk grädde
100 gram glykossirap

Blanda alla ingredienser utom mandeln i en kastrull och rör hela tiden medan smeten kokar upp.
Rör i mandeln och låt koka upp igen.
Sätt åt sidan och låt svalna i kylen.
Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
Förbered några plåtar med smörpapper eller bakplåtspapper. Se till att pappret är slätt och ligger plant på plåtarna.
Baka gärna en provkaka först för att se så smeten är lagom tjock - det kan variera något beroende på vetemjölet . Klicka ut en tsk av smeten och tryck ut den lite med en gaffel på en bit bakplåtspapper. Om den flyter ut för mycket får du ta i förslagsvis 1/2 msk mer mjöl. Flyter de inte ut får du ta i förslagsvis 1/2 msk grädde.
Klicka ut en tsk smet med några cm mellanrum då de flyter ut till stora flarn när de gräddas. 3x3 rader och 9 stycken på varje plåt är lagom.
Bred ut och platta till dem något med en gaffel doppad i vatten.
Grädda flarnen dem ljusbruna i mitten av ugnen en plåt i taget ca 7 minuter och 30 sekunder. Kolla så att de inte bränns mot slutet - då går det snabbt.
Låt flarnen svalna lite på plåten och lossa dem sedan med en kniv från bakplåtspappret. Vill du ha böjda flarn så gäller det att passa på när de är varma. Böj dem över ex. brödkavel eller flaska.
Ta ut och låt svalna på plåten eller dra över bakplåtspappret på ett galler eller utvikt tidning.


Men de blir ofelbart mjuka efter typ ett dygn. Så inget att baka i förväg.
 
100 gram sötmandel
100 gram strösocker
100 gram smör
2 msk vetemjöl
2 msk grädde
100 gram glykossirap

Blanda alla ingredienser utom mandeln i en kastrull och rör hela tiden medan smeten kokar upp.
Rör i mandeln och låt koka upp igen.
Sätt åt sidan och låt svalna i kylen.
Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
Förbered några plåtar med smörpapper eller bakplåtspapper. Se till att pappret är slätt och ligger plant på plåtarna.
Baka gärna en provkaka först för att se så smeten är lagom tjock - det kan variera något beroende på vetemjölet . Klicka ut en tsk av smeten och tryck ut den lite med en gaffel på en bit bakplåtspapper. Om den flyter ut för mycket får du ta i förslagsvis 1/2 msk mer mjöl. Flyter de inte ut får du ta i förslagsvis 1/2 msk grädde.
Klicka ut en tsk smet med några cm mellanrum då de flyter ut till stora flarn när de gräddas. 3x3 rader och 9 stycken på varje plåt är lagom.
Bred ut och platta till dem något med en gaffel doppad i vatten.
Grädda flarnen dem ljusbruna i mitten av ugnen en plåt i taget ca 7 minuter och 30 sekunder. Kolla så att de inte bränns mot slutet - då går det snabbt.
Låt flarnen svalna lite på plåten och lossa dem sedan med en kniv från bakplåtspappret. Vill du ha böjda flarn så gäller det att passa på när de är varma. Böj dem över ex. brödkavel eller flaska.
Ta ut och låt svalna på plåten eller dra över bakplåtspappret på ett galler eller utvikt tidning.


Men de blir ofelbart mjuka efter typ ett dygn. Så inget att baka i förväg.

Det ar det har receptet jag provat. Hmmm ... de har varit nastan perfecta medetsamma efter aven om jag tror att lite mer mjol vore bra. Kanske de bara inte kan bli battre forran det ar lite svalare innomhus? (Fast ... vi har aldrig over 25C da vi satt ACn sa)
Och inte visste jag att de inte gar att spara.

Så går det när man läser som man vill, läste flarn o tog förgivet att det var havreflarn :D

Och jag har aldrig sett havreflarn sa alla flarn ar mandelflarn. Det blir till att prova havreflarn ocksa nu.
 
Det ar det har receptet jag provat. Hmmm ... de har varit nastan perfecta medetsamma efter aven om jag tror att lite mer mjol vore bra. Kanske de bara inte kan bli battre forran det ar lite svalare innomhus? (Fast ... vi har aldrig over 25C da vi satt ACn sa)
Och inte visste jag att de inte gar att spara.



Och jag har aldrig sett havreflarn sa alla flarn ar mandelflarn. Det blir till att prova havreflarn ocksa nu.
Mandelflarn är ju i princip tosca utan kaka under
Havreflarn är kakaor,man kan tex ta 2 o lägga choklad emellan och klämma ihop dom
 
Det ar det har receptet jag provat. Hmmm ... de har varit nastan perfecta medetsamma efter aven om jag tror att lite mer mjol vore bra. Kanske de bara inte kan bli battre forran det ar lite svalare innomhus? (Fast ... vi har aldrig over 25C da vi satt ACn sa)
Och inte visste jag att de inte gar att spara.



Och jag har aldrig sett havreflarn sa alla flarn ar mandelflarn. Det blir till att prova havreflarn ocksa nu.
Nu vet jag inte hur det är där du bor, men här är luftfuktigheten för hög just nu för att mandelflarn ska bli spröda, så det kan spela in om problemet är så här års.
 
Nu vet jag inte hur det är där du bor, men här är luftfuktigheten för hög just nu för att mandelflarn ska bli spröda, så det kan spela in om problemet är så här års.

Jag har faktiskt funderat over det ... men vi har bara 60-65% luftfuktighet sa det borde inte vara problemet. Daremot har vi alltid runt 25*C, sa kanske for varmt?
 
Jag har faktiskt funderat over det ... men vi har bara 60-65% luftfuktighet sa det borde inte vara problemet. Daremot har vi alltid runt 25*C, sa kanske for varmt?
Vet faktiskt inte. Tror inte temperaturen i sig är problemet, 25 grader är ju typ precis ovanför rumstemperatur och 25 grader och varmare är nog mer eller mindre normalt i ett bageri.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp