Synundersökning av häst med hinderbana

Anna Lilja

Trådstartare
Är det någon av er som varit på klinik och undersökt er hästs syn med hjälp av hinderbana (ej hoppning utan "hinder" som hästen ska passera för att undersöka om den ser hindren)? Hur gick isf en sådan undersökning till? Jag har läst om en veterinär som var specialist på ögon som använde sig av just hinderbana och är nyfiken på att veta mer. Har googlat för att hitta artikeln igen men hittar den inte.

Tack på förhand!
 
Är också intresserad av att veta om någon har gjort syntest på sin häst då jag har en häst jag misstänker är närsynt; om det ens är möjligt. :-)
 
Jag gjorde det med min förra häst på Ultuna. Man leder hästen genom en lång stallgång där de lägger ut lite olika saker. Först gå vanligt och sedan täcker man över ena ögat och går igen. Sen andra ögat. De har olika maskiner där att lysa i ögonen med dessutom.

Jag blev dock irriterad för när jag bokade undersökningen bad jag specifikt om att jag ville undersöka ALLT som går med hästens syn.
När jag kom dit visade det sig att en av deras undersökningsmaskiner var utlånad den veckan. En maskin som på nåt sätt kunde undersöka hur snabb reaktionen mellan öga och hjärna(??) var. Typ. Minns inte. Nåt sånt i alla fall.

Dessutom på Ultuna tar allt dubbelt så lång tid för det är alltid vet-studerande som ska vara med också.

20180725_184700.webp
 
Edit: det irriterande var att de hittade ingen orsak till min hästs onormala beteende MEN de misstänkte ..... -det som hade gått att se med maskinen som var utlånad.
 
Det är ju också en anledning till att priserna till viss del kan hållas nere.
Men tråkigt att ni inte kunde undersöka allt pga utlånad utrustning. Det är ju en onödig miss av kliniken.

Jag har aldrig hört om några rabatterade priser där när jag eller någon jag känner har varit där.
Jaa, mycket tråkigt. Jag hade ju gärna väntat med undersökning iom att jag specifikt bad om 'allt' när jag bokade.

Jag var ju välkomen att boka en ny tid förstås med dom när de fick hem maskinen igen (och ny klinikavgift, ny bokning av hyrtransport, ta en till dag ledigt från jobbet osv osv...). Nej tack :cool:
 
Jag har aldrig hört om några rabatterade priser där när jag eller någon jag känner har varit där.
Jaa, mycket tråkigt. Jag hade ju gärna väntat med undersökning iom att jag specifikt bad om 'allt' när jag bokade.

Jag var ju välkomen att boka en ny tid förstås med dom när de fick hem maskinen igen (och ny klinikavgift, ny bokning av hyrtransport, ta en till dag ledigt från jobbet osv osv...). Nej tack :cool:
Jag har inte behövt åka dit många gånger men var dit akut i november och åtminstone 2 undersökningar/tester som gjordes sa hon att det blev kostnadsfritt mot att det fick ingå i veterinärutbildningen. Jag var där på natten så vi hade inga stundenter med oss men hästen stod kvar en vecka. Det blev några tusenlappar billigare på min 53.000kr faktura. :o
Dygnsuppstallningspriset kan också hållas lite lägre då de har endel billig arbetskraft.

Väldigt trist för dig. Man räknar ju med att alla maskiner finns tillgängliga när man som du speciellt bokar tid för ögonutredning.
 
Jag har gjort det två gånger med samma häst. Först på vanliga kliniken och sedan hos en specialist.

Jag har även gjort det hemma på en väns häst efter att jag lärde mig hur man kan göra.

Vi gjorde det väldigt enkelt. Veterinären la ut sopborstar över löpargången och täckte för ett öga i taget genom att knyta en fleecejacka (!) runt huvudet så att den hängde ner över respektive öga.

Andra gången, hos specialisten, la de ena änden (skaften) av sopborstarna på hinkar så att det blev lite höjd på dem.

För oss blev det väldigt enkelt att se att mitt sto var helt blind på ena ögat. Har man "bara" en synnedsättning blir det ju svårare att se men man märker ju om det är något och kan komplettera med fler undersökningar.
 
Tack för att ni delar med er av era erfarenheter!
@Seabaz - så trist att den där maskinen inte fanns tillgänglig. Det lät dock väldigt intressant, hade varit spännande att veta mer om hur den fungerar. Är det någon annan som använt detta på klinik?
@Lemeie - vilken specialistklinik var du på? (Om man får nämna utan att bryta mot forumregler). Hur betedde sig din häst när det friska ögat var förtäckt? Rev den "sopborstehindret" eller skyggade? Hur hade du märkt synfelet på hemmaplan?
 
Jag börjar att svara lite bakifrån. Jag hade nog inte riktigt märkt synfelet hemma utan vi upptäckte det egentligen när hästen var på kliniken av andra orsaker.

Jag hade då haft henne ca 2,5 år och hade väl tänkte tanken någon gång om hon verkligen såg helt bra men det var inte så illa att jag trodde att hon var halvt blind. Snarare att hon var lite markskygg och oliksidig (tex svårar att vända upp på hinder i ena varvet) men inte mer än vad man kunde ta för "normalt".

Det var (är) en häst med en hel del andra problem och jag vet att jag nämnde bland symtomen att hon gärna höll huvudet lite snett vid ridning vilket fick veterinären att vilja undersöka öronen. Medans de höll på att kolla öronen så dök det där med synen upp som en plötslig tanke hos mig och veterinären hakade på och de fick fram sopborstar mm.

Första gången var vi på Husaby och hade sopborstarna enbart på marken. Då blev det av en slump att vi täckte för det seende ögat först och gick fram och tillbaka ett antal gånger. Några gånger klev hon över kvasten och ett par gånger väldigt nära eller på den.

När vi sedan bytte öga och vände tillbaka till springgången så tvärstannade hon när hon fick syn på kvasten på marken precis som att hon såg den för första gången och då insåg jag att hon verkligen inte hade sett den innan.

Andra gången var i Skara innan det köptes upp av Husaby. Specialisten tror jag hette Anna, jag minns tyvärr inte hur hon såg ut men skulle kunna tänka mig att det är samma som de anlitar nu också.

Då hade vi borstar på hinkar och vi började medvetet med att täcka över det seende ögat igen. Min häst klev både rakt igenom och på sakerna och där kändes det också att hon blev väldigt vilsen och osäker när hon hade knuffat ner borstarna några gånger. Hon var väldigt snäll och följde mig som jag bad henne men det kändes verkligen att det blev jobbigt för henne.

Som motsats var hon väldigt försiktig och noga med att inte trampa på något när hon såg så för oss blev det extremt tydligt.

Hon reds och tävlade i hoppning några år efter diagnosen och på många sätt blev det lättare att veta då det gick att hjälpa henne bättre vid tex hoppning och uteritter.
 

Liknande trådar

Hästvård Hej! Igår var vi med vår nyinköpta valack på Strömsholm för en TMS. Jag som inför det här besöket letade information om denna...
Svar
8
· Visningar
4 862
Senast: Jamtland
·
Hästvård Först och främst vill jag säga att veterinär är inkopplad och jag väntar på svar från blodprov. Men hon var ganska osäker på vad vi ska...
Svar
18
· Visningar
3 945
Senast: Pallen
·
Hästvård Hej! Jag tänkte kolla vad det finns för erfarenheter här av snubbliga hästar. Jag har ett sexårigt fullblodssto som snubblar väldigt...
Svar
13
· Visningar
4 416
Senast: Gimlan
·
Hästvård Hej, jag köpte mitt sto i Maj 2019 och kände ganska direkt att hon inte var samma häst som på provridningen.. hon var ändå rätt framåt...
2
Svar
27
· Visningar
6 543
Senast: sorbifolia
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Burkmat
  • Barn som inte sover
  • Baka matbröd - enklare än du tror!

Hund, Katt, Andra Djur

  • Uppdateringstråd 30
  • Intressanta uppfostringsmetoder?
  • Valp 2025

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp