Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Jag kan en del om den stofamiljen. Är det något speciellt du vill veta?Hej! Har ett sto som kommer från sto familj 62 och undrar om någon vet något mer om denna? Vad jag har hittat, vilket inte är mycket, så är det en relativt ny sto familj.
Tacksam för alla svar!
Så mycket som möjligt bara. Egenskaper som är vanliga hos familjen osv och vilken/vilka grenar inom sporten de utmärker sig inom. Suger åt mig all din kunskap du har tack!Jag kan en del om den stofamiljen. Är det något speciellt du vill veta?
Har ett sto, Zirella AM (62) e. Canterbury x Zuidenwind x Briar så allsidig kan man absolut säga att hon är och det stämmer ju överens med det du skriver. Kul att få veta lite mer om stofamiljen!Stofamiljen går tillbaka på ett sto vid namn Sparta som dåvarande chefen på Flyinge överste August af Petersen importerade som treåring från Hannover i början på 1920-talet tillsammans med ett gäng andra i syfte att förbättra den svenska halvblodsstammen som man tyckte blivit lite väl ädel med för stort inslag av fullblod. Vad jag vet så fick Flyinge två föl från henne, en hingst Duett som verkade en tid på Strömsholm och ett sto som jag inte tror har någon registrerad avkomma. Efter det så fick de inte henne dräktigt trots att de försökte under flera år. Hon togs därför ut till slakt men köptes någon dag innan hon skulle åka iväg av en uppfödare i södra Skåne som fick henne dräktig med en egen ej stamboksförd unghingst. 1939 betäcktes hon med en Flyingehingst, Kokard, en av de mer betydande inom svensk halvblodsavel med flera kända hingstar efter sig. Stofölet, Katja, som blev resultatet flyttade sedan tillsammans med äldste sonen i familjen upp till en gård utanför Svalöv, och bildade vad man skulle kunna kalla den ena grenen av Sparta-familjen. Första fölet efter henne, Kate, som också blev ett stoföl flyttade tillbaka till gården i södra Skåne, närmare bestämt Hemmesdynge s:n, och bildade den andra grenen av Sparta-familjen. Namnet Kate försvenskades sedan till Kät och jag tror det är det namnet som nu står i stamboken.
De två grenarna skiljer sig lite, grenen från Svalöv är lite kraftigare och den i Hemmesdynge lite ädlare. Stoet Kate utmärkte sig på 3-års premieringen med diplom och fick även ett fint pris som 4-åring på ett stort lantbruksmöte utanför Malmö året efter.
Aveln för de två grenarna har varit inriktad mot allsidiga hästar med såväl bra gång och extriör som hoppförmåga och med mycket bra temperament. Det finns både dressyr, hopp och fälttävlanshästar i familjen., Anna Hassös första häst hon tävlade internationell fälttävlan med ,Florrie, var från familj 62 och det finns också en ganska känd hingst som tävlade GP-dressyr, Roi du Ballet.
Har du själv en häst som hör till stofamilj 62?
Sparta finns förresten på foto, på ASVH:s hemsida hittar du en bild på henne om du söker på namnet Sparta.
Då kommer hon från den gren som det avlades på i Hemmesdynge, Kät-grenen efter namnet på första stoet. Det som också utmärker stofamiljen är hög fertilitet och okomplicerade fölningar. Kät I fick tror jag 12 avkommor och placerades som första häst vid treårs med diplom, premierad med A och fick Statens förärvningspremie. Hennes dotter, Kät II fick 17 avkommor, premierades AB och fick även hon Statens förärvningspremie. Nästa led, Kät III fick hela 18 föl, placerades som första häst vid treårs, fick diplom och premierades med A som postumt höjdes till Elit samt fick Statens förärvningspremie. Mormors mormor till din häst, Kätella efter Lester var en av hennes avkommor och Kätella fick i sin tur 8 föl.Har ett sto, Zirella AM (62) e. Canterbury x Zuidenwind x Briar så allsidig kan man absolut säga att hon är och det stämmer ju överens med det du skriver. Kul att få veta lite mer om stofamiljen!
Inte illa! Skönt att veta att de utmärker sig med okomplicerade fölningar då jag tänkt betäcka henne efter sitt 3-års testet har dock svårt att bestämma mig för om det kommer bli en dressyrhingst eller om det blir en hopphingst med bra gångarter? Du som är lite insatt i stofamiljen, hur ska man tänka vid hingstval för vill gärna få ett föl som är attraktivt för marknaden.Då kommer hon från den gren som det avlades på i Hemmesdynge, Kät-grenen efter namnet på första stoet. Det som också utmärker stofamiljen är hög fertilitet och okomplicerade fölningar. Kät I fick tror jag 12 avkommor och placerades som första häst vid treårs med diplom, premierad med A och fick Statens förärvningspremie. Hennes dotter, Kät II fick 17 avkommor, premierades AB och fick även hon Statens förärvningspremie. Nästa led, Kät III fick hela 18 föl, placerades som första häst vid treårs, fick diplom och premierades med A som postumt höjdes till Elit samt fick Statens förärvningspremie. Mormors mormor till din häst, Kätella efter Lester var en av hennes avkommor och Kätella fick i sin tur 8 föl.
Där kan jag tyvärr inte hjälpa dig, jag kan alldeles för lite om dagens avel för att våga ge något råd.Inte illa! Skönt att veta att de utmärker sig med okomplicerade fölningar då jag tänkt betäcka henne efter sitt 3-års testet har dock svårt att bestämma mig för om det kommer bli en dressyrhingst eller om det blir en hopphingst med bra gångarter? Du som är lite insatt i stofamiljen, hur ska man tänka vid hingstval för vill gärna få ett föl som är attraktivt för marknaden.
Okej tack ändå, har hjälpt mycket med att få veta mer om stofamiljen ändå !Där kan jag tyvärr inte hjälpa dig, jag kan alldeles för lite om dagens avel för att våga ge något råd.
Jag hittade på ASVH:s hemsida en beskrivning av samtliga numrerade familjer, Gunnar Henriksson skriver om de "nya" stofamiljerna:Okej tack ändå, har hjälpt mycket med att få veta mer om stofamiljen ändå !
Det som Gunnar Henriksson har skrivit var intressant att läsa, roligt att veta vart familjen härstammar från XDJag hittade på ASVH:s hemsida en beskrivning av samtliga numrerade familjer, Gunnar Henriksson skriver om de "nya" stofamiljerna:
http://swb.org/stofamiljer/
Om du inte redan hittat Sparta på hemsidan är här en länk:
https://www.blup.se/sv-SE/horses/202913-sparta-62
Sen kan jag säga att även om jag tycker stofamiljerna är intressanta och roliga att studera har de ganska liten betydelse vid hingstval. Men det är trevligt att kunna lite om stofamiljen när hästens stam presenteras
Han dog tyvärr för ett tiotal år sedan, inte många kunde olika avelslinjer inom svensk halvblodsavel som han.Det som Gunnar Henriksson har skrivit var intressant att läsa, roligt att veta vart familjen härstammar från XD
Men hur kommer det sig att vissa avelsvärdebokstav ej finns registrerad på blup?Det som Gunnar Henriksson har skrivit var intressant att läsa, roligt att veta vart familjen härstammar från XD
Det är en resursfråga skulle jag tro och att föra över all data från gamla stamböcker och andra register är nog inte prioriterat. Såg nu att jag mindes fel, Kät II var också A-premierad så det var alltså fyra stoled från stammodern Sparta som fick avelsvärdet A (högsta klassen) och alla i samma ägarfamilj.Men hur kommer det sig att vissa avelsvärdebokstav ej finns registrerad på blup?
Okej vad synd för många går ju endast efter blup och hade ju varit roligt om man kunde se där de prestationer och avelsklasser hennes familj har.Det är en resursfråga skulle jag tro och att föra över all data från gamla stamböcker och andra register är nog inte prioriterat. Såg nu att jag mindes fel, Kät II var också A-premierad så det var alltså fyra stoled från stammodern Sparta som fick avelsvärdet A (högsta klassen) och alla i samma ägarfamilj.
Lägg gärna in bild på ditt sto på blup Det är kul att kunna följa stolinjerna med bilder på hästarna.
Här är en (privat?) sida med en del uppgifter som inte är med i blup:
https://www.haststam.se/horse/view/18190
Hej Kökshäxan! Du har mycket intressant information om fam. 62 utanför ASVH! Vilka är dina källor?Då kommer hon från den gren som det avlades på i Hemmesdynge, Kät-grenen efter namnet på första stoet. Det som också utmärker stofamiljen är hög fertilitet och okomplicerade fölningar. Kät I fick tror jag 12 avkommor och placerades som första häst vid treårs med diplom, premierad med A och fick Statens förärvningspremie. Hennes dotter, Kät II fick 17 avkommor, premierades AB och fick även hon Statens förärvningspremie. Nästa led, Kät III fick hela 18 föl, placerades som första häst vid treårs, fick diplom och premierades med A som postumt höjdes till Elit samt fick Statens förärvningspremie. Mormors mormor till din häst, Kätella efter Lester var en av hennes avkommor och Kätella fick i sin tur 8 föl.
Infon kommer från ägarfamiljen direkt.Hej Kökshäxan! Du har mycket intressant information om fam. 62 utanför ASVH! Vilka är dina källor?